Cum a ajuns locul unde ploua de trei ori mai mult ca în România să fie cel mai mare deșert al lumii

Cum a ajuns locul unde ploua de trei ori mai mult ca în România să fie cel mai mare deșert al lumii
Publicat: 22/01/2017, 18:38
Actualizat: 22/04/2017, 22:29

Au fost nevoie de câteva mii de ani ca Sahara să se transforme dintr-o zonă umedă, plină cu păduri, lacuri și râuri, în cel mai arid deșert de pe glob, scrie Descoperă.

Perioada de acum 11.000 – 5.000 de ani este marcată de o cantitate mai mare de precipitații decât s-a crezut inițial. Studiul prin care s-a descoperit acest lucru a fost realizat de geologul Jessica Tierney de la Universitatea Arizona din Tucson împreună cu echipa sa. Proiectul mai dezvăluie că aceste condiții erau musonice, ceea ce înseamnă o cantitate de precipitații care varia anual de la 250 la 1.670 milimetri. Ca o comparație, media anuală de precipitații pe întreg teritoriul României este undeva la 600 mm anual. Lucrarea a fost publicată în Science Advance pe 18 ianuarie.

Studiile precedente au aproximat o cantitate de precipitații de până la 900 de milimetri. Comparativ cu aceste cercetări, care se bazau pe analizarea polenului, studiul echipei lui Tierney a măsurat concentrația de carbon și hidrogen din frunzele găsite în sedimentul oceanic de pe coasta de vest a Africii. Astfel au putut să reconstituie climatul Saharei în ultimii 25.000 de ani.

S-a constatat de asemenea că aridizarea zonei a început acum 8.000 – 7.000 de ani, doar ca să revină apoi la umiditatea ridicată. Acest lucru este dovedit și de cercetările antropologice de până acum, care arată o părăsire a zonei acum 8.000 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase