Cum a găsit Sia inspirația în depresie. Povestea fetei cu chipul acoperit

Cum a găsit Sia inspirația în depresie. Povestea fetei cu chipul acoperit
Publicat: 17/08/2016, 13:55
Actualizat: 30/01/2018, 19:29

Sia Kate Isobelle Furler s-a născut pe 18 decembrie 1975, în Adelaide, Australia. Tatăl său, Phil Colson, este muzician și a fost membru al mai multor formații, printre care Foreday Riders, Rum Jungle, Fat Time, Jump Back Jack și Mount Lofty Rangers. Mama sa, Loene Furler, de asemenea, este cântăreață, compozitoare și muziciană. Sia este nepoata actorului și cântărețului Kevin Colson, și a muzicianului Colin Hay, membru al formației australiene Men at Work. Când era copil, în casa părinților din Adelaide, Sia încerca să-i imite pe Arethei Franklin, Stevie Wonder și Sting.

La mijlocul anilor 1990, Sia a început să cânte într-o trupa de jazz-acid, Crisp. În 1997 Crisp s-a desființat. Sia a compus o serie de piese și a scos primul album OnlySee, la casa de discuri Flavoured Records din Australia.

În anul 2000, Sia a semnat un contract de înregistrare cu Sony Music a sub-label Dance Pool și a lansat primul ei single, „Taken for Granted” care a ajuns pe locul 10 în UK Singles Chart. În 2001, ea a lansat al doilea album al ei solo Healing Is Difficult care îmbina jazz retro și muzică soul.

Nemultumiți și invidioși pe promovarea albumului său au fost colegii și managerul Siei. Sia și-a concediat atunci managerul, iar apoi a semnat un nou contract cu Go! Beat Records. În 2002, Sia a câștigat APRA Award în categoria Breakthrough compozitor alături de duoul pop din Brisbane, Aneiki, format din Jennifer Waite și Grant Wallis.

În 2004 Sia și-a lansat al treilea album de studio Colour the Small One. Albumul are un amestec de instrumente acustice și suport electronic pentru material. Albumul a dat naștere celor cinci discuri single care au fost în top 20 în Statele Unite ale Americii. „Breathe Me”, „Don’t Bring Me Down”, „Where I Belong” și „Numb”. Nemulțumită de vânzările albumului Colour the Small One, Sia se mută în New York în 2005. Își continuă cariera cu materiale pentru alți artiști precum: Katy Perry, Rihanna, David Guetta, Eminem, Christina Aguilera și alții, fără a mai lansa vreun alt material discografic până în anul 2008 când lansează albumul „Some People Have Real Problems”.

În 2010 Sia intră într-o depresie severă cauzată de moartea tatălui ei, Phil Collson, pe care nu l-a putut salva din ghearele băuturilor alcoolice. Această depresie o face pe Sia să se îndepărteze din ce în ce mai mult de lume recurgând la diferite tehnici și metode spectaculoase de a-și ascunde fața. Talentul ei muzical este alimentat de depresie. Piesele emoționale, cu versuri ce descriu senzații și sentimente fluctuante de extaz și melancolie sumbră, transpun și conțin experiențe personale. În 1997, Sia și-a pierdut iubitul într-un accident de mașină.

A cântat în concerte cu spatele la public. Și-a ascuns chipul sub o fâșie de dantelă neagră sau a rugat alți artiști s-o înlocuiască. De pildă, în timpul unei apariții televizate în care a cântat live piesa „Chandelier”, actrița Lena Dunham („Girls”) a ținut locul Siei în fața publicului: a fost un alter-ego cu perucă blondă.

Sia a spus într-un interviu televizat (dat tot cu spatele la cameră) că a ales peruca blond platinat, cu tunsoare bob să o reprezinte, pentru că poate fi pusă pe capul oricui. Orice persoană îi poate ține locul. Alegerea aceasta de a nu se arăta în public îi permite Siei să-și continue cariera fără a-și stârni iar angoasele. Ea a explicat că se simte protejată dacă nu e recunoscută pe stradă și în locuri publice nici măcar atunci când la radio se aud piesele ei. Sia a destăinuit că suferă de o timiditate exagerată.

Tot în anul 2010 Sia lansează cel de-al cincilea album de studio al său We Are Born ca o nouă speranță după moartea tatălui său. În 2013, Sia primește provocarea de a scrie o piesă pe moment de la o televiziune americană. În doar 18 minute Sia a compus muzica și versurile hit-ului anului 2014 „Chandelier”. În 2 săptămâni melodia ajunge pe radio, și pe locul 3 în topul internațional al revistei Billboard. Tot în anul 2014 Sia lansează cel de-al șaselea album al său 1000 Forms Of Fear și devine cea mai celebră cântăreață a anului cu hitul „Chandelier”, cu colaborarea starului din show-ul de talente „Dance Mom’s” Maddie Ziegler. Sia a descoperit-o pe nubila de 12 ani și a distribuit-o în videoclipul ei.

Cântăreața a dezvăluit într-un interviu pentru NPR că hitul este de fapt „o melodie întunecată despre alcoolism”. Sia, care se declară „sober” și „clean”, după ce s-a luptat cu dependența de droguri și alcool, în perioadele sumbre, recunoaște că și-a dorit ca „Chandelier” să fie un altfel de imn pop despre adicție.

În videoclip, copilul-dansator Maddie Ziegler, este îmbrăcată într-un costum de culoarea pielii. Dansul lui Maddie sugerează că trupul ei este fraged și se creează continuu, prin mișcări convulsive, ca un corp de nou-născut, închis în sacul amniotic. Dansatoarea copil poartă peruca blondă, un simbol al unei „alter persona”. Sia, care a regizat videoclipul, a mărturisit că un alter ego copil se furișează mereu în interiorul ei. Piesa este despre melancolie și lupta cu demonii personali.

În 2015 Sia câștigă premiul pentru „Înregistrarea anului” la a 57-a ediție a premiilor Grammy cu melodia Chandelier. În același an Sia lansează „Elastic Heart” care ilustrează povestea ei și a tatălui său pe care nu l-a putut salva din ghearele băuturilor alcoolice și o să își lanseze cel de al șaptelea album de studio This Is Acting (2016). Astfel, Sia pășește pe urmele Arethei Franklin, Madonnei și ale Ellei Fitzgerald. Este starul pop al vremurilor noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor