Cum afectează fumatul animalele de companie

Cum afectează fumatul animalele de companie
Publicat: 31/12/2015, 09:32
Actualizat: 05/07/2016, 21:15

Clare Knottenbelt, profesor de medicină și oncologie la institutul veterinar al universității scoțiene a declarat că deteriorarea celulelor, creșterea în greutate după castrare și probabilitatea dezvoltării diverselor tipuri de cancer sunt consecințe reale pe care le determină expunerea prelungită a animalelor de companie la fum de țigară.

„Am demonstrat deja că o cantitate semnificativă de fum este consumată de câini atunci când trăiesc într-o casă cu fumători. Studiul nostru arată că pisicile sunt chiar mai afectate, poate datorită faptului că își fac toaleta minuțios ceea ce ar putea crește cantitatea de fum absorbită de corpul lor”, a detaliat cercetătoarea într-un comunicat de presă dat publicității marți.

Una dintre condițiile necesare pentru ca nivelul nicotinei din părul animalelor să se reducă semnificativ este scăderea consumului de tutun în casă la mai puțin de zece țigări pe zi. Cercetătorii din Glasgow au descoperit în testiculele de masculi castrați o genă marker pentru celulele deteriorate, mai prezentă la câinii care trăiesc într-o gospodărie în care se fumează. Gena respectivă suferă modificări în unele tipuri de cancer la patrupede, iar soluția pentru a împiedica dezvoltarea tumorilor este ca proprietarul să fumeze în afara casei, protejându-și astfel animalele de companie.

„Riscul pentru fumător se dublează cu cel de tabagism pasiv pentru ceilalți, proprietarii de câini și pisici uitând de multe ori riscul pe care ei îl reprezintă pentru aceste animale”, a adăugat Knottenbelt, citat de AFP. Profesorul a pledat pentru renunțarea la fumat, accentuând că aceasta este „cea mai bună soluție pentru sănătatea și bunăstarea partenerului tău”.