Cum au reușit Larry și Sergey să facă o companie care a schimbat lumea. Istoria Google a început într-o cameră de cămin

Publicat: 16/10/2016, 13:53
Actualizat: 18/08/2017, 01:45

Însă lucrurile nu au stat mereu așa. Publicația americană a documentat istoria Google, de la începuturule sale în camerele de cămin ale Universității americane Stanford, la încercarea fondatorilor săi, Larry Page și Sergey Brin, de a vinde compania, toate astea până la anunțul exploziv că Google devenea Alphabet.

Google și-a început activitatea în 1996, atunci când doi studenți doctoranzi la Stanford, pe nume Sergey Brin și Larry Page au avut ideea de a crea „BackRub”, un revoluționar motor de căutare care folosea o tehnologie numită „Page Rank” , care afișa paginile web pe baza numărului de căutări anterioare ale acelorași pagini.

Primul birou al celor doi studenți, fondatori ai Google, au fost de fapt cele două camere de cămin în care locuiau la Stanford. Numele de „BackRub” nu a fost folosit prea mult timp, așa că s-au gândit că „googol” sau numărul unu urmat de 100 de zero-uri după el, ar reflecta mai bine baza de date pe care încercau să o pună la dispoziție. Numele „Google” este un joc de cuvinte de lagoogol, neologismenglezpus în circulație de cătreamericanulMilton Sirotta în anul1938, prin care acesta desemna numărul uriaș format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri.

Primul server Google creat vreodată a fost construit într-un loc personalizat făcut din piese de Lego și găzduit în campusul Universității Stanford. La început, era doar google.standford.edu, dar domeniul Google.com a fost înregistrat pe 15 septembrie 1997.

Cel mai probabil, Google a folosit excesiv lungimea de bandă a Universității Stanford, prin urmare departamentul de IT i-a dat afară. Page și Brin au mutat noua companie în garajul celei care avea să fie angajat al Google și șeful YouTube, Susan Wojcicki.

Cam în aceeași perioadă în care s-au mutat în garaj, Brin și Page au primit o finanțare de 100.000 de dolari de la fondatorul companiei americane Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim. Cu banii în mână, Google a transformat garajul în care își desfășura activitatea în sediu central, în septembrie, 1998.

Primul homepage creat de Google nu semăna foarte mult cu un motor de căutare. Însă nici Page sau Brin nu aveam prea multă experiență în ceea ce privește limbajul de programare HTML, alegând să își focuseze atenția pe algoritmii care îl ajută să funcționeze.

La un moment dat, în 1999, Google a fost la un pas de a fi preluat de Excite, un motor de căutare superior pe atunci. Astfel, Excite urma să plătească circa 750.000 dolari cash pentru această tranzacție, însă deal-ul a picat din motive care încă mai sunt dezbătute, Google continuând să funcționeze pe cont propriu.

Page și Brin au decis să își transforme demersul într-un business, în cele din urmă. În martie 1999, Google s-a mutat în primul său birou oficial în clădirea 165 University Avenue din Palo Alto, aceeași clădire de birouri care a găzduit companii precum PayPal și Logitech.

În jurul vremii în care începuse să facă bani, în anul 2000, Google a adoptat filosofia sa corporatistă, dar neoficială: „Nu fi rău. Credem cu tărie că pe termen lung vom avea servicii mai bune, la fel ca cei care dețin acțiuni, din partea unei companii care face lucruri bune pentru lume, chiar dacă vom renunța la câștigurile pe termen scurt.

Tot în anul 2000, se lanseazăGoogle.com în primele zece limbi: franceză, germană, italiană, suedeză, finlandeză, spaniolă, portugheză, neerlandeză, norvegiană și daneză. Astăzi, căutarea este disponibilă în peste 150 de limbi.

Eric Schmidt a fost primul CEO al companiei în 2001, lăsându-i astfel pe cei doi fondatori să se concentreze pe partea de tehnologie a Google. În același timp Google face prima achiziție publică:Usenet Discussion Service de la Deja.com, o arhivă de peste 500 de milioane de discuții Usenet care datează din 1995. Adăugăm funcții de căutare și răsfoire și o lansăm sub numele deGrupuri Google.

Primul sediu internațional al Google se deschide în 2001 în Tokyo, Japonia.

În prezent, există mai mult de 40.000 de angajați Google în spatele instrumentelor pe care le utilizați în fiecare zi, de la Căutarea Google la Chrome.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator