Cum își imaginau oamenii acum 100 de ani că va fi viața lor în 2018? Unele previziuni sunt uluitor de exacte

Sfârșitul de secol XIX și începutul de secol XX au reprezentat o perioadă interesantă, unde inovația era centrală în țările avansate de la acea perioadă. Astfel, este lesne de înțeles că oamenii încercau să-și imagineze unde vor duce inovațiile și cum va arăta lumea în viitor.

În esență, arată la fel, în sensul că paradigma nu s-a schimbat, inovația este în continuare centrală, iar transportul, energia, automatizarea și comunicarea sunt, la fel ca acum 100 de ani, esențiale pentru lumea modernă.

Multe predicții făcute la începutul secolului al XX-lea despre cum se va trăi peste 100 de ani nu sunt prea departe de adevărat, precum proliferarea automobilelor și avioanelor și transmiterea informației. Desigur, nuanțele diferă semnificativ, dar acest lucru ne arată cât de mult a evoluat tehnologia în ultimul secol, potrivit Futurism.

O astfel de previziune vine chiar de la Graham Bell, inventatorul telefonului, care a spus că „vom fi probabil capabili să realizăm de la distanță fără necesitatea firelor aproape orice acțiune mecanică ce poate fi făcută manual”, ceea ce astăzi este adevărat, de la telecomanda care deschide ușa garajului, la ghidarea navelor în spațiul cosmic.

Transportul viitorului

În urmă cu un secol, oamenii erau obsedați de transportul viitorului. În 1914, Ford a creat prima fabrică cu linie de asamblare autonomă, ceea ce a permis companiei să construiască 300.000 de mașini într-un singur an. Futuriștii și-au putut imagina o lume în care fiecare persoană de la Miami la Moscova să aibă propriul automobil, ceea ce nu este deloc departe, având în vedere că 95% dintre familiile din Statele Unite au mașină. Totuși, modul în care își imaginau că vor arăta mașinile diferă destul de mult de realitate (imaginea de mai jos).

Credit: Scientific American

La 6 ianuarie 1918, un articol din The Washington Times a anunțat că „automobilele de mâine vor fi construite ca o cameră mișcătoare”. Autorul cita o predicție din Scientific American care descria mașinile viitorului. Scaunele puteau fi puse oriunde și volanul va fi înlocuit de un mâner. Pentru a elimina șocurile, vehiculul avea sfere de aer în loc de roți.

Futuriștii începutului de secol XX nu s-au rezumat la transportul terestru. O serie de timbre realizate în perioada 1899-1910 de artistul francez Jean-Marc Côté ilustra ideea conform căreia omenirea ar fi colonizat deja marea și aerul, există transportul cu ajutorul balenelor ca în imaginea de mai jos. Practic, conform artistului, până în anii 2.000, oamenii ar fi „domesticit” mamiferele marine. Din fericire (pentru ele), nu s-a întâmplat acest lucru.

Credit: Wikimedia Commons

Punctul principal a fost însă deplasarea prin aer. Frații Wright au efectuat primul zbor cu succes în 1913 și la ceva mai mult de 10 ani avioanele erau deja folosite în Primul Război Mondial. Având în vedere dezvoltarea rapidă și interesul industriei și inventatorilor pentru aparatele de zbor, este lesne de înțeles că transportul aerian era o sursă importantă de imaginație pentru futuriști.

Aceștia au ilustrat diverse imagini, precum taxiuri zburătoare, poștaș zburător și transport public aerian. În unele situații nu suntem departe: livrarea de colete cu drona, proiecte care doresc să includă în transportul urban taxiuri zburătoare și, desigur, transportul public aerian care a început să fie introdus chiar după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Deplasarea prin aer a venit și ca o soluție la impedimentele din acea vreme, precum traficul urban, care avea probleme chiar și la începutul secolului al XX-lea în unele orașe și traficul feroviar, care era prea costisitor.

Mașinile zburătoare personale erau chiar și atunci o soluție viabilă pentru a asigura eficiența transporturilor, iar astăzi sunt eforturi considerabile în multe părți ale lumii de a introduce această tehnologie.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN DESCOPERĂ

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Gigi Becali, spectacol pe străzile din București cu o nouă mașină de lux: Un Audi...
Pensii 2021. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru acești români, precizările Ministrului Muncii
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Diana Șoșoacă are contul de Facebook blocat pentru jigniri: „Doar eu și Trump mai suntem...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Horoscop 26 februarie 2021. Zodia care face bani mulți: câștigul va fi foarte mare
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide