Cum își imaginau oamenii acum 100 de ani că va fi viața lor în 2018? Unele previziuni sunt uluitor de exacte

Publicat: 06/01/2018, 09:22

În esență, arată la fel, în sensul că paradigma nu s-a schimbat, inovația este în continuare centrală, iar transportul, energia, automatizarea și comunicarea sunt, la fel ca acum 100 de ani, esențiale pentru lumea modernă.

Multe predicții făcute la începutul secolului al XX-lea despre cum se va trăi peste 100 de ani nu sunt prea departe de adevărat, precum proliferarea automobilelor și avioanelor și transmiterea informației. Desigur, nuanțele diferă semnificativ, dar acest lucru ne arată cât de mult a evoluat tehnologia în ultimul secol, potrivit Futurism.

O astfel de previziune vine chiar de la Graham Bell, inventatorul telefonului, care a spus că „vom fi probabil capabili să realizăm de la distanță fără necesitatea firelor aproape orice acțiune mecanică ce poate fi făcută manual”, ceea ce astăzi este adevărat, de la telecomanda care deschide ușa garajului, la ghidarea navelor în spațiul cosmic.

Transportul viitorului

În urmă cu un secol, oamenii erau obsedați de transportul viitorului. În 1914, Ford a creat prima fabrică cu linie de asamblare autonomă, ceea ce a permis companiei să construiască 300.000 de mașini într-un singur an. Futuriștii și-au putut imagina o lume în care fiecare persoană de la Miami la Moscova să aibă propriul automobil, ceea ce nu este deloc departe, având în vedere că 95% dintre familiile din Statele Unite au mașină. Totuși, modul în care își imaginau că vor arăta mașinile diferă destul de mult de realitate (imaginea de mai jos).

Credit: Scientific American

La 6 ianuarie 1918, un articol din The Washington Times a anunțat că „automobilele de mâine vor fi construite ca o cameră mișcătoare”. Autorul cita o predicție din Scientific American care descria mașinile viitorului. Scaunele puteau fi puse oriunde și volanul va fi înlocuit de un mâner. Pentru a elimina șocurile, vehiculul avea sfere de aer în loc de roți.

Futuriștii începutului de secol XX nu s-au rezumat la transportul terestru. O serie de timbre realizate în perioada 1899-1910 de artistul francez Jean-Marc Côté ilustra ideea conform căreia omenirea ar fi colonizat deja marea și aerul, există transportul cu ajutorul balenelor ca în imaginea de mai jos. Practic, conform artistului, până în anii 2.000, oamenii ar fi „domesticit” mamiferele marine. Din fericire (pentru ele), nu s-a întâmplat acest lucru.

Credit: Wikimedia Commons

Punctul principal a fost însă deplasarea prin aer. Frații Wright au efectuat primul zbor cu succes în 1913 și la ceva mai mult de 10 ani avioanele erau deja folosite în Primul Război Mondial. Având în vedere dezvoltarea rapidă și interesul industriei și inventatorilor pentru aparatele de zbor, este lesne de înțeles că transportul aerian era o sursă importantă de imaginație pentru futuriști.

Aceștia au ilustrat diverse imagini, precum taxiuri zburătoare, poștaș zburător și transport public aerian. În unele situații nu suntem departe: livrarea de colete cu drona, proiecte care doresc să includă în transportul urban taxiuri zburătoare și, desigur, transportul public aerian care a început să fie introdus chiar după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

Deplasarea prin aer a venit și ca o soluție la impedimentele din acea vreme, precum traficul urban, care avea probleme chiar și la începutul secolului al XX-lea în unele orașe și traficul feroviar, care era prea costisitor.

Mașinile zburătoare personale erau chiar și atunci o soluție viabilă pentru a asigura eficiența transporturilor, iar astăzi sunt eforturi considerabile în multe părți ale lumii de a introduce această tehnologie.

CITEȘTE CONTINUAREA ÎN DESCOPERĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului