Cum putem repara o relație? 5 pași pentru a scăpa de rutina din cuplu

Cum putem repara o relație? 5 pași pentru a scăpa de rutina din cuplu
Publicat: 08/03/2016, 18:42
Actualizat: 01/10/2018, 17:41

În primul rând, cei doi trebuie să descopere care sunt problemele cu care se luptă. „Consolidarea unei relații pleacă de la identificarea „crăpăturilor” din fundația relației respective. Mulți dintre noi dorim consolidarea relației de cuplu, însă nu ne analizăm propriile noastre frustrări legate de relație și „lipsurile” acesteia pentru a ști ce tip de soluții sunt necesare și de ce factori țin acele soluții. Ne aruncăm în brațele compromisului mai puțin constructiv de tipul „de unde să tai sau la ce să renunț ca să fie bine” sau „celălalt este de vină, dar nu am ce face și trebuie să accept”, fără să analizăm justețea raționamentului care stă la baza compromisului sau asupra realismului. Știm cu toții ce poate face subiectivismul din noi”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gândul.

Pașii de reconsolidare a unei relații depind de o serie de factori care pot fi diferiți de la un cuplu la altul.”Din acest motiv, nu există rețeta perfectă, ci doar rețeta orientativă. Un prim pas este să realizați că sunteți în aceeași barcă și, dacă aveți sentimentul că sunteți în ambarcațiuni diferite, să faceți tot posibilul să ajungeți în una și aceeași barcă. Apoi, înainte de invitația la comunicare, să analizați și să hotărâți dacă sunteți niște buni ascultători. Odată validat acest atribut, e de preferat să reactualizați toate monologurile celeilalte persoane, fără a vă lăsa influențați de propriul disconfort sau propria iritabilitate la ceea ce vi se pare nedrept, jignitor din spusele celuilalt. Apoi, odată făcută această reactualizare a celuilalt, refaceți același drum, analizându-vă pe voi ca frustrări și abilități de comunicare, cât și ca tip de discurs. Dacă răspunsul este unul bogat și mai puțin pozitiv, este bine să apelați la un psiholog pentru a face unele schimbări, în primul rând la voi și mai apoi la relație. Rețineți, adesea propria schimbare poate atrage schimbarea celuilalt, dar mai ales schimbarea perspectivei asupra naturii problemelor. Din acest moment, condițiile sunt deja îndeplinite și lucrurile se întâmplă firesc, cu răbdare și ajutor de specialitate. De ce spun cu ajutor de specialitate? Simplu, pentru că cei care au încercat acest drum, au aflat că cealalată persoană nu tot timpul i-a întâmpinat la jumătatea drumului schimbării, că decizia de a urma terapie de cuplu sau terapie individuală nu a fost tot timpul și opțiunea celeilalte persoane”, mai spune psihoterapeutul pentru Gândul.

Stresul, orele petrecute peste program își pot pune amprenta asupra relației noastre de cuplu. Psihoterapeutul Jeni Chiriac spune cum putem învinge monotonia de care ne lovim cu toții:

1. Căutați să aveți cât mai multe activități împreună. Găsiți un hobby comun, o activitate care să vă placă la amandoi în egală măsură. Poate fi ocazia perfectă să vă relaxați și să petreceți clipe de calitate. Sugestie: bowling, plimbare cu bicicleta, tenis etc.

2.Totul pare neschimbat, aceleași gesturi, același job, același program.Este nevoie de o schimbare! De ce să nu începi tocmai cu dormitorul? Uleiuri volatile, bai cu lumânări, ulei de masaj, o nouă pijamă, o lenjerie mai lejeră, sexy. Schimbați decorul!

3. Chiar dacă timpul pare să fi trecut și începuturile par îndepărtate, păstrați flacăra aprinsă a pasiunii. Sunteți în casă, cu treburi, curățenie, nu există nici un motiv pentru care să nu fiți atente la cum sunteți îmbrăcate, cum vă stă părul sau cum arătați! O relație de cuplu se întreține!

4. Dorința de sex pare a fi dispărut?Faceți investigații, explorați în căutarea unui răspuns! Este posibil să găsiți și alte cauze sau explicații pentru acest lucru! Poate fi și partenerul (prin atitudine indiferentă, comportament etc), însă pot fi multe alte motive: administrarea de contraceptive orale, ingestia anumitor substanțe medicamentoase ce au ca efect secundar scăderea libidoului, unele afecțiuni organice etc. Uneori, partenerul este posibil să fie nevinovat!

5. În relație vă regăsiți ca și persoane adulte, mature, însă cine spune că vremea jocurilor s-a încheiat? Că respectul de sine exclude neconvenționalul? Puțin spirit ludic și încălcare (de comun acord) de reguli, convenții general valabile.

Cum ar fi să vă descoperiți propriile voastre reguli în pat? Care ar fi acelea? Și cum ar fi dacă ele ar izvori din iubire și plăcerea de a fi cu celălalt?

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Tragedia care a șocat toată România! Raed Arafat, anunț de ultimă oră: "Nu se va...
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021