Cum putem repara o relație? 5 pași pentru a scăpa de rutina din cuplu

Cum putem repara o relație? 5 pași pentru a scăpa de rutina din cuplu
Publicat: 08/03/2016, 18:42
Actualizat: 01/10/2018, 17:41

În primul rând, cei doi trebuie să descopere care sunt problemele cu care se luptă. „Consolidarea unei relații pleacă de la identificarea „crăpăturilor” din fundația relației respective. Mulți dintre noi dorim consolidarea relației de cuplu, însă nu ne analizăm propriile noastre frustrări legate de relație și „lipsurile” acesteia pentru a ști ce tip de soluții sunt necesare și de ce factori țin acele soluții. Ne aruncăm în brațele compromisului mai puțin constructiv de tipul „de unde să tai sau la ce să renunț ca să fie bine” sau „celălalt este de vină, dar nu am ce face și trebuie să accept”, fără să analizăm justețea raționamentului care stă la baza compromisului sau asupra realismului. Știm cu toții ce poate face subiectivismul din noi”, spune psihoterapeutul Jeni Chiriac pentru Gândul.

Pașii de reconsolidare a unei relații depind de o serie de factori care pot fi diferiți de la un cuplu la altul.”Din acest motiv, nu există rețeta perfectă, ci doar rețeta orientativă. Un prim pas este să realizați că sunteți în aceeași barcă și, dacă aveți sentimentul că sunteți în ambarcațiuni diferite, să faceți tot posibilul să ajungeți în una și aceeași barcă. Apoi, înainte de invitația la comunicare, să analizați și să hotărâți dacă sunteți niște buni ascultători. Odată validat acest atribut, e de preferat să reactualizați toate monologurile celeilalte persoane, fără a vă lăsa influențați de propriul disconfort sau propria iritabilitate la ceea ce vi se pare nedrept, jignitor din spusele celuilalt. Apoi, odată făcută această reactualizare a celuilalt, refaceți același drum, analizându-vă pe voi ca frustrări și abilități de comunicare, cât și ca tip de discurs. Dacă răspunsul este unul bogat și mai puțin pozitiv, este bine să apelați la un psiholog pentru a face unele schimbări, în primul rând la voi și mai apoi la relație. Rețineți, adesea propria schimbare poate atrage schimbarea celuilalt, dar mai ales schimbarea perspectivei asupra naturii problemelor. Din acest moment, condițiile sunt deja îndeplinite și lucrurile se întâmplă firesc, cu răbdare și ajutor de specialitate. De ce spun cu ajutor de specialitate? Simplu, pentru că cei care au încercat acest drum, au aflat că cealalată persoană nu tot timpul i-a întâmpinat la jumătatea drumului schimbării, că decizia de a urma terapie de cuplu sau terapie individuală nu a fost tot timpul și opțiunea celeilalte persoane”, mai spune psihoterapeutul pentru Gândul.

Stresul, orele petrecute peste program își pot pune amprenta asupra relației noastre de cuplu. Psihoterapeutul Jeni Chiriac spune cum putem învinge monotonia de care ne lovim cu toții:

1. Căutați să aveți cât mai multe activități împreună. Găsiți un hobby comun, o activitate care să vă placă la amandoi în egală măsură. Poate fi ocazia perfectă să vă relaxați și să petreceți clipe de calitate. Sugestie: bowling, plimbare cu bicicleta, tenis etc.

2.Totul pare neschimbat, aceleași gesturi, același job, același program.Este nevoie de o schimbare! De ce să nu începi tocmai cu dormitorul? Uleiuri volatile, bai cu lumânări, ulei de masaj, o nouă pijamă, o lenjerie mai lejeră, sexy. Schimbați decorul!

3. Chiar dacă timpul pare să fi trecut și începuturile par îndepărtate, păstrați flacăra aprinsă a pasiunii. Sunteți în casă, cu treburi, curățenie, nu există nici un motiv pentru care să nu fiți atente la cum sunteți îmbrăcate, cum vă stă părul sau cum arătați! O relație de cuplu se întreține!

4. Dorința de sex pare a fi dispărut?Faceți investigații, explorați în căutarea unui răspuns! Este posibil să găsiți și alte cauze sau explicații pentru acest lucru! Poate fi și partenerul (prin atitudine indiferentă, comportament etc), însă pot fi multe alte motive: administrarea de contraceptive orale, ingestia anumitor substanțe medicamentoase ce au ca efect secundar scăderea libidoului, unele afecțiuni organice etc. Uneori, partenerul este posibil să fie nevinovat!

5. În relație vă regăsiți ca și persoane adulte, mature, însă cine spune că vremea jocurilor s-a încheiat? Că respectul de sine exclude neconvenționalul? Puțin spirit ludic și încălcare (de comun acord) de reguli, convenții general valabile.

Cum ar fi să vă descoperiți propriile voastre reguli în pat? Care ar fi acelea? Și cum ar fi dacă ele ar izvori din iubire și plăcerea de a fi cu celălalt?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului