Mihai Schiau
26.06.2016
Magazin

Cum recunoști pepenii roșii ”injectați”

Cum recunoști pepenii roșii ”injectați”
Căldura de afară ne face să poftim la fructe răcoroase, care ne și hidratează. Și cum vara a sosit deja, unele dintre cele mai căutate fructe de sezon sunt pepenii. Atenție! Unii pepeni pot fi injectați cu substanțe care accelerează creșterea și coacerea.

Este indicat sa consumăm pepeni verzi cumpărați din surse sigure sau cel puțin de la comercianți de la care ai mai cumpărat și au fost buni din toate punctele de vedere: interior roșu, dulce și semințe negre.

Una dintre substanțele folosite de-a lungul ultimilor ani, pentru a crește și a coace miezul pepenilor este Forchlorfenuron, o substanță folosită la accelerarea creșterii și în SUA – pentru struguri sau kiwi, dar care este interzisă în Europa. Forchlorfenuronul a fost testat pe șoareci în SUA, observându-se că, la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. De asemenea, șoarecii au scăzut în greutate pe parcursul testelor.

Există fermieri care culeg pepenii mai devreme și pentru a le da aspectul de copt îi injectează, lucru extrem de riscant pentru sănătatea oamenilor. Pentru a-i identifica foarte repede trebuie doar să fim atenți la semințe. Pepenii injectați au semințele albe, necoapte. Acestea nu trebuie neapărat să fie descoperite abia când ajungem cu pepenele acasă și îl tăiem, ci și în cazul în care rugăm vânzătorul să facă un ”dop”, pentru a gusta fructul înainte de a-l cumpăra.

Inchide