Cum să îți răcorești dormitorul noaptea, dacă nu ai aer condiționat

Cum să îți răcorești dormitorul noaptea, dacă nu ai aer condiționat
Publicat: 03/08/2015, 12:29

Când temperaturile sunt sufocante noaptea, cearceaful se lipește de corp, pijamaua devine reavănă, iar aerul lipsește. Căldura ne împiedică să dormim. Prima reacție: să dăm drumul la aer condiționat, dacă avem instalație de climatizare. Însă de multe consumul de curent ne face să ne răzgândim și să oprim până la urmă aparatul.

Este oare posibil să dormim vara fără aer condiționat? Potrivit tradiției, da. În Egiptul antic oamenii stropeau lenjeria de pat pentru a dormi mai bine și a combate valul de căldură. Există însă și câteva trucuri mai moderne. Cearceafurile din bumbac se pot pune într-o pungă de plastic și lăsate câteva minute la frigider sau în congelator. Nu se vor menține reci toată noaptea, dar ne vor ajuta să adormim. Ori se poate umple termoforul (recipient plat din cauciuc care iarna se umple cu apă caldă) cu apă rece pentru a răci de data aceasta patul, relatează ziarul spaniol El Pais..

Ventilatorul se poate plasa în dreptul geamului pentru a nu lăsa aerul cald să intre în cameră. Sau în dreptul paletelor se plasează un bol cu gheață sau cu apă foarte rece pentru ca jetul de aer să fie mai proaspăt. Un cearceaf umed plasat în fața geamului ar putea fi de asemenea de ajutor

Importantă este și pijamaua, care trebuie să fie cât mai lejeră. Persoanele care preferă să doarmă dezbrăcate o pot face. Este o chestiune de obișnuință. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, 57% din persoanele care dorm goale sunt mai fericite în relațiile de cuplu.

Se pot aplica comprese cu apă nu foarte rece în zonele mai sensibile precum gâtul, coatele, călcâiele sau în spatele genunchilor. Când este cald cel mai bine este dormi singur în pat. Dacă se doarme alături de cineva căldura corporală crește, iar lenjeria de pat devine insuportabilă, potrivit site-ului dormir.org.es, dedicat tulburărilor de somn.

Un duș cu apă călduță înainte de culcare va reduce temperatura corporală. Sunt mulți cei care susțin că un duș cu apă rece produce o senzație rapidă de bine. Este însă vorba de o senzație de moment, având în vedere că organismul consumă energie, iar în final vom simți mai rău căldura din cameră. Picioarele trebuie să fie menținute reci, deoarece căldura intră prin extremități. Trebuie bine spălate înainte de culcare și să ținute descoperite în timpul somnului.

O cină ușoară, cu salată, este de asemenea de ajutor. Trebuie evitate cu orice preț mesele copioase înainte de culcare, care obligă corpul să producă un surplus de căldură pentru a putea fi digerate. O mâncare de legume, un iaurt sau o salată sunt perfecte pentru serile de vară. Și mai ales, amintește OMS, beți multă apă. Corpul are nevoie de apă pentru a evacua căldura.

Stingeți complet luminile și aparatele electrocasnice. Nu trebuie lăsate în stand by: consumă curent și emană căldură. Înlocuiți becurile incandescente cu cele fluorescente compacte: produc aceeași lumină dar folosesc a cincea parte din energie și emană mai puțină căldură.

Dacă puteți, dormiți în aer liber. Puteți instala un pat pliant pe balcon, sau un hamac. Dormiți în apropierea unui lac sau a unei ape curgătoare și transformați o noapte caniculară într-o aventură, recomandă El Pais, citat de Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Pescobar a fugit din România! Unde a plecat Paul Nicolau, după ce ANPC i-a închis...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
Masacru într-un oraș italian. Un inginer și-a măcelărit familia și a lăsat bilete în care...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
Cum va fi vremea în iarna 2023-2024 în România. El Nino aduce ninsori consistente, iar...
Amenzi colosale pentru românii care își remorchează mașinile. Cât te costă o astfel de greșeală?
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
IREAL! Notă de plată de 2.612 ron la restaurantul Taverna Racilor al lui Pescobar. Doar...
SECRETUL diamantelor! Cum știi că ce ai cumpărat NU ESTE doar un FALS?
GAME OVER, HALEP! A venit și suspendarea numărul 2. Câți ani a primit acum
O nouă eliminare în echipa lui Chef Sorin Bontea. Mirela Chiroabă pleacă de la Chefi...
Nota de plată uriașă a unei cliente la Taverna Racilor. Numai o apă costă 25...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: Ai iubit-o mult? Bulă: Sigur, dormeam la altele ca să...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...