Cum să scapi de insomnie. 15 sfaturi pentru un somn odihnitor

Cum să scapi de insomnie. 15 sfaturi pentru un somn odihnitor
Publicat: 24/03/2016, 10:03

Dacă te numeri printre cei care trec prin astfel de experiențe, există anumite modalități prin care poți scăpa de ele. Fiecare dintre următoarele 15 sfaturi s-a dovedit că poate ajuta pe oricine să obțină acel somn perfect pe care l-a visat și, totodată, să se simtă revigorat și plin de energie în dimineața următoare, notează greatist.com.

1. Mănâncă alimente cu un conținut ridicat de magneziu. Cercetările arată că magneziul joacă un rol important în ceea ce privește capacitatea omului de a adormi și de a dormi bine noaptea. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să consumi cât mai multe alimente bogate în magneziu, cum ar fi semințele de dovleac, spanacul sau sfecla. De asemenea, magneziul poate fi luat și din suplimentele medicamentoase, luate cu o aproximativ o jumătate de oră înainte de culcare.

2. Încearcă să dormi după-amiază. Între 10 și 30 de minute de somn după prânz pot asigura un somn liniștitor în noaptea următoare. Dacă depășim o jumătate de oră, riscăm să adormim profund și să fim foarte posomorâți și fără chef tot restul zilei.

3. Folosește domitorul numai pentru somn și relaxare. Patul din dormitor trebuie folosit numai pentru activitățile de seara, în niciun caz pentru muncă sau proiecte.

4. Temperatura aerului din dormitor trebuie să fie potrivită. În această cameră nu trebuie să fie nici prea cald, nici prea frig. Studiile arată că o temperatură dintre 15 și 23 de grade este ideală. Extremele în ceea ce privește temperatura conduc la scăderea calității somnului.

5. Fă o baie caldă înainte de culcare. Acest obicei îți ajută mintea să se relaxeze, iar creșterea și scăderea temperaturii corpului induce senzația de somn.

6. Stabilește-ți o oră strictă de trezire dimineața. Dacă este bine să ne culcăm în fiecare seară la aceeași oră, atunci este de preferat să stabilim un program și în ceea ce privește trezitul de dimineață.

7. Recuperează orele de somn pierdute. Ai stat treaz până târziu în ultimele nopți? Culcă-te mai devreme cu cel puțin o oră ca să recuperezi somnul pierdut.

8. Nu sta în pat zvârcolindu-te dacă nu poți adormi. Dacă stai în pat mai mult de 20 de minute și totuși nu reușești să adormi, ridică-te și fă ceva relaxant. Dacă vei continua să te gândești că nu te ia somnul, nu vei rezolva nimic, din contră, vei deveni și mai irascibil.

9. În cazul în care iei un tratament, verifică dacă nu cumva acestea influențează somnul. Mergi și vorbește cu medicul tău. În cazul în care pastilele nu au fost prescrise de un medic, mergi la o consultație pentru a primi medicația corectă.

10. Nu mai ține ceasul deșteptător lângă tine. Dacă obișnuiești să ții ceasul chiar în apropierea patului și să auzi tot timpul ticăitul lui, asta ar putea avea un efect asupra calității somnului.

11. Folosește odorizante cu miros de lavandă. Mirosul de lavandă se pare că este un antidot pentru insomnie. Poți încerca să folosești bețișoare parfumate cu lavandă sau uleiuri aromatizante.

12. Încearcă să-ți relaxezi progresiv mușchii. Începe cu picioarele, încordând mușchii cât numeri până la cinci. Apoi relaxează-te. Fă așa cu fiecare grupă de mușchi din corpul tău, până ajungi la cap. Meditația este, de asemenea, o cheie pentru obținerea unui somn satisfăcător.

13. Evită „lumina albastră”. Acest tip de lumină este emis de majoritatea dispozitivelor electronice și poate contribui la dereglările legate de somn. Ar trebui să nu mai ținem telefoanele mobile și celelalte dispozitive în apropierea patului.

14. Ieși la aer. Expunerea la lumina solară ajută la reglarea ceasului biologic și, odată cu asta, reglează obișnuințele legate de somn.

15. Bea ceva cald înainte de culcare. Chiar dacă un pahar de lapte cald nu este dovedit că ar da senzația de somn, băuturile calde cu siguranță te ajută să te relaxezi și poate să-ți simți pleoapele puțin mai grele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală