Cum trebuie să gândești pentru a învăța mai ușor. Sfatul oferit de Bill Gates

Cum trebuie să gândești pentru a învăța mai ușor. Sfatul oferit de Bill Gates
Publicat: 28/08/2014, 20:10
Actualizat: 03/09/2019, 11:31

Bill Gates, celebrul fondator al companiei Microsoft Corporation, a publicat recent pe contul său de Twitter un filmuleț adresat în special studenților. Clipul redă un interviu cu cercetătoarea Carol Dweck, cea care a scris o carte referitoare la conceptele de „mentalitate rigidă” și „mentalitate flexibilă”.

„Atunci când te chinui să înveți ceva, creierul tău se dezvoltă. Un om de știință explică de ce ești capabil să înveți absolut orice”, a fost mesajul lui Gates, citat de Business Insider.

Profesoară la Universitatea Standford din California, SUA, Carol Dwek a explicat că elevii și studenții care au o „mentalitate rigidă” sunt convinși că nivelul lor de inteligență, abilitățile sau talentul se află la anumite niveluri ce nu pot fi depășite.

Prin contrast, aceia cu o „mentalitate flexibilă” cred că pot să-și dezvolte capacitățile cu punțin efort și persistență. Ei pot învăța orice dacă se concentrează pe lucrul respectiv, susține Dwek.

„Copiii care sunt lăudați pentru inteligența lor nu vor nicio provocare, nu vor să muncească din greu pentru ceva anume, iar dacă întâmpină o dificultate, asta e, se termină totul”, a explicat cercetătoarea.

Pesoanele care au o „mentalitate rigidă” nu fac față cu ușurință situațiilor pline de provocări pentru că ei cred că obstacolele „le pun la îndoială inteligența”. Din acest motiv, depun mai puțin efort în munca lor și sunt mai tentați să dea vina pe cei din jur pentru nereușitele lor.

Pe de altă parte, aceia cu o „mentalutate flexibilă” au șanse mai mari să aibă succes atunci când acceptă o provocare, rămânând implicați și folosindu-și toate resursele pe care le au la îndemână pentru a rezolva problema, mai precizează Carol Dwek.

Cartea autoarei americane, „Mentalitatea învingătorului. O nouă psihologie a succesului” a fost lansată anul trecut și în România și este disponibilă în librării la un preț de aproximativ 23 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase