De ce apar nemulțumirile la locul de muncă

Redactor:
Simona Tudorache
De ce apar nemulțumirile la locul de muncă
Peste 59% dintre angajați suferă de o formă de depresie sau de o problemă psihologică, iar specialiștii cred că acest procent alarmant ne arată că societatea nu se îndreaptă nici pe departe în direcția potrivită.

  „Jobul poate fi o plăcere doar în anumite condiții și doar pentru anumite persoane. Pentru marea majoritate însă, din cauza unor probleme mai vechi, care au mai degrabă legătura cu viața de familie decât cu jobul, cu pregătirea profesională insuficientă sau diferită de domeniul de referință, ori poate de tipul de abordare a jobului sau lipsa de șansă, acest lucru nu se întâmplă”, subliniază psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

În opinia specialistului, factorii ce declanșează depresia pot fi:

1. Domeniul de activitate. „Sunt foarte mulți cei care pleacă de la ideea că trebuie să facă ceea ce le place, așa că încearcă să facă  o activitate plăcută să devină și profitabilă. Din păcate, cei care reușesc descoperă și celelalte aspecte la care nu se gândeau până atunci: ce înseamnă să plătești un contabil, impozite și taxe, și cu cât de puțin poți rămâne după ce achiți toate astea. Nu mai vorbim de problemele cu angajații, furnizorii, controalele, autoritățile. Cei care nu au reușit să activeze în domeniul în care își doreau, în loc să încerce să își facă actuala activitate plăcută sau să se pregătească în continuare, ori să meargă la interviuri pentru a ajunge acolo unde își doresc, visează cu ochii deschiși și se plâng că nu fac ceea ce le place”, subliniază Constantin Cornea.

2. Atribuțiile de serviciu. „De cele mai multe ori, între ceea ce crezi că ai de făcut la serviciu și ceea ce se așteptă șefii să faci, sunt diferențe foarte mari, care creează frustrări enorme”, adaugă specialistul.

4. Programul de lucru. „Din păcate, șefii din multinaționale nu înțeleg că un om care muncește 12 ore pe zi nu are cum să fie rentabil, nici pentru societate, dar nici pentru el. Dacă 8 ore nu sunt de ajuns pentru îndeplinirea sarciniilor de serviciu, ori omul nu este potrivit, ori atribuțiile sunt prea multe, ca atare trebuie angajate și alte persoane”, mai spune Constantin Cornea.

5. Salariul. „Reprezintă un factor important de motivare dacă suma este reprezentativă, dar și dacă omul înțelege să se raporteze la ceea ce își permite cu adevărat. Am întâlnit oameni fericiți care câștigau puțin și oameni profund nefericiți care câștigau mult. Persoanele care câștigau puțin știau cu adevărat pe ce merită să cheltuiască banii, ceilalți își cumpărau lucruri extrem de scumpe, pe care nu și le permiteau cu adevărat”, afirmă psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.

Acesta crede că un om care ajunge să sufere de depresie și consideră că aceasta are drept cauză locul de muncă trebuie să ia anumite măsuri

1. În primul rând, vorbim de o afecțiune psihologică, așa că este bine să apeleze la un specialist. Astfel, persoana respectivă  poate descoperi adevăratele cauze ale problemelor ei, dar și soluțiile cele mai potrivite. De multe ori, depresia se poate agrava, ajungându-se la forme extreme de somatizare, atacuri de panică, perturbarea somnului, disfuncții sexuale, poate chiar și la tendințe de suicid.

2. Să se gândească dacă nu cumva cauza este în altă parte. Nefericirea poate veni din singurătate, din frica de asumare, din lipsa de studii. Ori pentru că se mulează pe alte tulburări de personalitate, instalate cu mult înainte de angajare.

3.Să caute mereu domeniul care consideră că îl face fericit. Să învețe, să se specializeze, să meargă la cât mai multe interviuri. Dacă stai și îți plângi de milă, nu rezolvi problema.

4. Să încerce să își facă actualul loc de muncă cât mai plăcut, să îl personalizeze, să construiască relații cu colegii.

5. Să își facă o listă cu ceea ce îl deranjează la locul de muncă, iar pe verso să scrie ce îi face plăcere.

6. Să iasă cu prietenii cât mai des, să se bucure de viață. Teatrul, filmele, spectacolele, mesele în oras, toate astea pot constitui elemente pe care se poate bizui în lupta cu depresia.

7.Să vorbească cu familia despre problemele pe care le are și să asculte sfaturile care vin să îi îmbunătățească starea, dar și soluțiile ce pot fi aplicate.

8. Să se ferească cu orice preț de adicții. Alcoolul, drogurile, țigările nu sunt soluții, ba din contră, îi pot agrava starea.

       

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
GENIAL! Cum scapi de condensul și umezeala din casă. Ce trebuie să faci zilnic
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi...
Inchide