Prima pagină » Magazin » De ce ne fac rău mâncărurile tradiționale

De ce ne fac rău mâncărurile tradiționale

De ce ne fac rău mâncărurile tradiționale
Deși meniul ideal pentru mulți dintre noi, mâncărurile tradiționale românești "ne pot ajuta" să pierdem lupta cu kilogramele sau ne pot îngreuna digestia. Medicul Anda Avramescu spune pentru Gândul de ce uneori ne pot face mai mult rău decât bine.

Ciolan afumat cu fasole. „Spre deosebire de iahnie, fasolea bătută are un indice glicemic mai ridicat, prin distrugerea bobului de fasole, adică este mai dulce. Nu e recomandat să asociați fasolea bătută cu carne, atunci când doriți să scădeți în greutate, ci cu legume crude sau gătite. Ciolanul afumat cu fasole nu reprezintă o combinație bună din punct de vedere nutrițional, prin asocierea dintre carbohidrați și grăsime animală. Acest fel de mâncare are o densitate calorică crescută, în plus este dificil de digerat. Ba mai mult, cotletul și ceafa de porc conțin multă grăsime animală de tip aterogen, adică nerecomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.

Snițelele, chiftelele prăjite. „În general, produsele „pane” au un conținut ridicat de grăsimi nesănatoase (grăsimi de tip saturat, mai ales dacă sunt din carne de porc, grăsimi care prin prăjire devin și mai periculoase pentru circulație (grăsimi de tip trans). Prin conținutul ridicat de grăsimi aceste produse aduc și un aport crescut de calorii. Grăsimile trans sunt în plus și grăsimi aterogene, cât și cancerigene””, spune Anda Avramescu.

Micii. „Sunt preparate tradiționale din carne tocată (porc, vită) măturate cu supă de oase, cu adaos de grăsime și condimente, de afanatori ( bicarbonat de sodiu) și de conservanți ( tip nitriți). Au un conținut ridicat de grăsimi saturate (aterogene), iar asocierea lor cu pâinea, alcoolul, îngreunează digestia. Pot conține și multă sare, fiind nerecomandate celor care suferă de hipertensiune”, afirmă Anda Avramescu

Ciorba de perișoare. „Conține carne tocată asociată cu albuș de ou, orez, amidon, de asemenea, combinații indigeste”, mai spune Anda Avramescu pentru Gândul.

Supa de găină (pasăre). „Mai ales din carne crescută organic, din pasăre de curte, este un preparat chiar fortifiant pentru organism. Nu se recomandă asocierea cu tăiței sau găluște, care conțin amidon și mult ou, ci este de preferată asocierea cu legume, la care se adaugă condimente naturale: piper, cimbru, pătrunjel, chimion, tarhon””, precizează nutriționistul pentru Gândul.

Ciorba de burtă. „Conține proteine cu valoare biologică scazută și multe grăsimi saturate. Asezonarea ei cu smântana crește densitatea calorică și afectează digestia. Nu se recomandă celor care suferă de gută, dar nici celor supraponderali. Este de evitat, chiar dacă se spune că e bună după un chef”, spune medicul Anda Avramescu pentru Gândul.

Cozonacul. „Este un dulce concentrat, dar și indigest prin combinația dintre făinos, zahăr cu grăsimi de tipul untului, margarinei, galbenușurilor. Pentru că are o densitate calorică ridicată, nu e indicat să se consume mai mult de o felie pe zi”, subliniază Anda Avramescu.

 

Recomandarea video

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Vladimir Putin, anunț în fața a sute de jurnaliști despre negocierile pentru pace
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Reacția Turciei după ce forțele sale aeriene au doborât o dronă care a încălcat spațiul aerian
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Nicoleta Luciu a dezvăluit abia acum motivul retragerii din televiziune: „Am stopat totul ca să…”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
ARCMEDIA, cel mai mare grup de publishing din România, fidel filosofiei de a consolida independența editorială și autonomia operațională, își continuă demersurile de implementare a unei strategii integrate de dezvoltare