• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

De ce ne simțim în siguranță când suntem iubiți

De ce ne simțim în siguranță când suntem iubiți
Dacă un simplu „Te iubesc!'' poate fi motorul de care avem nevoie și ne poate schimba radical existența, o despărțire ne poate destabiliza total, pentru că rămânem cu amintirile, cel puțin asta cred specialiștii.

Te iubesc! este o declarație și este echivalentă cu „Ești important pentru mine”, este ca o garanție a unor sentimente puternice, de apartenență. Omul este o ființă socială, prin natura lui, are nevoie de siguranță, iar viața în cuplu conferă siguranță, sau cel puțin așa ar trebui”, precizează psihoterapeutul Carmen Dumitrescu pentru Gândul.

De aceea, atunci când greșim, specialiștii consideră că ar trebui să acceptăm asta și să ne recunoaștem greșeala, asta dacă nu ne dorim să îl pierdem pe cel de lângă noi.  Uneori, atât bărbații, cât și femeile, își cer iertare, dar cred că acest lucru depinde de importanța situației, de tipul de relație și de orgoliul celor implicați. Dacă îți ceri iertare sau scuze, accepți implicit că ai greșit. Cred că oamenii acceptă mai greu că s-au înșelat, deși, de multe ori, greșeala este cea care ne ajută să învățăm, să evoluăm. Cred că fiecare generație vine cu ceva nou pentru că trebuie să se adapteze la societatea actuală, care nu stă în loc. Întotdeauna vor fi diferențe, și cum nu există două persoane identice, nici două generații identice nu vor fi. Asta face parte din evoluția finței uman”, subliniază psihoterapeutul Carmen Dumitrescu pentru Gândul.

În opinia specialiștilor, comparațiile cu partenerii anteriori și critica excesivă pun întotdeauna în dificultate relația, mai ales dacă acesta este în perioada de început, iar de aici la despărțire nu mai e decât un pas. Cu toate astea, suferința rămâne.  Oricât de spirituali ne-am considera, corpul nostru secretă hormoni, creierul nostru trimite organismului „electricitate”, în urma căreia se produc reacții chimice la unele șocuri mai puternice. Toată durerea noastră cauzată de despărțirea de persoana iubită are explicații științifice. Acele mici impulsuri ale creierului sunt reacții ale amintirilor înmagazinate în memoria noastră fiziologică. În decursul unei relații adunăm în acea cutiuță mică emoții puternice, prin orice privire pe care o aruncăm persoanei iubite, prin orice atingere. Când s-a produs ruptura, mintea noastră va elibera amintiri din memoria fiziologică, iar toate impulsurile trimise corpului vor fi dureroase, iar durerea principală se va resimți cel mai puternic la nivelul pieptului, acolo unde se petrec cele mai multe reacții chimice din corp”, afirmă psihologul Alexandru Pleșea.

Specialistul consideră că suferința vine când nu ne cunoștem suficient de bine. „Pentru a perfecționa relația, omul trebuie să învețe să-și controleze el reacțiile și stările, și să nu le lase pe acestea să-i distrugă relația”, mai spune acesta.

 

Inchide