De ce nu reușesc medicii să îi identifice pe criminalii în serie

De ce nu reușesc medicii să îi identifice pe criminalii în serie
Publicat: 30/05/2014, 08:29
Actualizat: 20/03/2019, 22:21

Doar 4% din actele de violență din Statele Unite pot fi atribuite unor persoane care suferă de o boală mintală. Vasta majoritate a persoanelor violente nu au fost diagnosticate cu astfel de afecțiuni, la fel cum cei mai mulți dintre cei cu boli mintale nu sunt violenți, scrie profesorul universitar Richard A. Friedman în New York Times.

Criminalii în masă sunt cu precădere bărbați tineri, supărați și singuratici, notează Friedman. Ei sunt de multe ori psihotici, clocotesc de resentimente și își planifică răzbunarea pentru ceea ce ei percep a fi atacuri personale.

În general, ei evită contactul cu sistemul de îngrijire a sănătății mintale și chiar și atunci când ajung la un medic și sunt diagnosticați, cum a fost cazul lui Elliot Roger, tânărul de 22 de ani care a deschis focul într-un campus universitar din California, incident soldat cu moartea a șase persoane, specialiștii își recunosc limitele în ceea ce privește posibilitatea de a prezice sau a preîntâmpina un astfel de eveniment.

Alcoolul sau consumul de droguri reprezintă, potrivit studiilor din domeniu, factori de risc mai mari atunci când vine vorba de violență, decât o boală mintală.

Rodger a reușit cu ușurință să facă rost de o armă pentru că nu a fost niciodată instituționalizat sau spitalizat împotriva voinței sale, motive care l-ar fi putut împiedica să cumpere arme.

În prezent, în SUA, o persoană nu poate fi tratată împotriva voinței sale, decât dacă prezintă un pericol pentru cei din jur sau pentru sine. Când Rodger a fost interogat de polițiști, în urmă cu câteva săptămâni, când mama sa s-a arătat îngrijorată de înregistrările pe care le posta pe internet, el s-a dovedit calm, în control și prin urmare nu a fost reținut.

„Cu alte cuvinte, un criminal care pare normal și care își plănuiește masacrul în liniște poate evita să fie descoperit”, susține profesorul.

Analizând la rece, există foarte puține lucruri pe care un psihiatru le poate face pentru a prezice o schimbare radicală în comportamentul unei persoane, însă este mai ușor să fie restricționate mijloacele de expresie. Autorul articolului propune ca persoanele despre care se știe că abuzează substanțe sau că au probleme psihice să nu aibă voie să intre în posesia unei arme.