Descoperirea fabuloasă făcută de italieni în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situație extraordinară”

Descoperirea fabuloasă făcută de italieni în timpul săpăturilor pentru extinderea metroului: „Este o situație extraordinară
Publicat: 02/07/2017, 09:09
Actualizat: 02/07/2017, 12:50

Descoperirea este extrem de interesantă pentru că focul care a distrus casa a lăsat, totuși, și câteva obiecte intacte, inclusiv niște grinzi din lemn care, în condiții normale, ar fi cedat cu secole în urmă, „Este o situație extraordinară. Prăbușirea tavanului a sigilat totul înăuntru. A fost carbonizat fără să fie ars”, a declarat pentru CNN Francesco Prospetti, arheologul-șef al orașului Roma. În același loc a fost găsit și scheletul unui câine, ușor de reconoscut datorită dentiției mari și a fălcilor puternice.

„Bietul câine era deja în cameră atunci când a izbucnit incendiul. Am găsit cenușă sub labele sale și, probabil, o parte din tavanul în flăcări a cazut pese el, acesta a rămas blocat și a murit”, a explicat și arheologul Simone Morretta. Incendiile în Roma antică erau foarte frecvente, mai spune aceasta, întrucât casele erau alcătuite doar din elemente din lemn care se aprindeau ușor, mai ales că se gătea la flacără deschisă.

Aceasta este doar ultima dintr-o serie de descoperiri care au fost făcute în timpul săpăturilor pentru magistrala de metrou C din Capitala Italiei, care au început în 2007. Primăvara trecută, o fostă cazemată antică a fost descoperită, iar în 2009 construcțiile au fost întârziate după ce muncitorii au dat peste ruinele Athenaeum-ului Împăratului Hadrian, o școală de elită care datează din secolul II.