Directorul Complexului Muzeal Constanța anunță o posibilă cauză a morții delfinului Pei Pei

Directorul Complexului Muzeal Constanța anunță o posibilă cauză a morții delfinului Pei Pei
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bâlbă, susține că o posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei ar putea fi o boală infecțioasă, rezultatul final al necropsiei urmând să fie gata în șapte - zece zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bâlbă, susține că o posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei ar putea fi o boală infecțioasă, rezultatul final al necropsiei urmând să fie gata în șapte – zece zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

MAURICE SENDAK GOOGLE DOODLE

El a explicat, duminică, într-o conferință de presă, mai multe lucruri legate de decesul unuia dintre cei trei delfini al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, spunând că Pei Pei, singurul mascul, în vârstă de șapte ani, s-a maturizat mai greu, era mai sensibil, iar în ultimele luni nu mai avea poftă de mâncare.

„Din iarnă la consumul de hrană au existat scăderi pe perioada lungi de timp, scăderi de până la 30-40 la sută din norma de hrană a unui delfin care este de șase – opt kilograme. I-am făcut numeroase analize, numeroase examinări, inclusiv cu colaboratori externi, cu Facultatea de Medicină Veterinară și nu numai, am adus și un medic veterinar de la Varna specializat pe cetacee marine tot pentru examinarea delfinnului”, a afirmat Adrian Bâlbă.

El a spus că aceste analize nu au arătat că delfinul ar suferi de vreo afecțiune.

Totuși, în urma primele date ale necropsiei, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța susține că este posibil ca decesul să fi survenit din cauza unei boli infecțioase, nu neapărat contagioase, pentru că ceilalți doi delfini nu au vreo problemă de sănătate.

Adrian Bâlbă a mai precizat că examenul anatomopatologic a fost realizat de medici de la Direcția Sanitar Veterinară, de la Oceanic Club și chiar și de un medic din Bulgaria adus de către asiguratorul delfinilor.

Valoarea asigurării pentru Pei Pei se ridică la 135.000 de euro, a spus directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

El a povestit și cum au decurs ultimele ore din viața delfinului. Astfel, vineri seară, a avut o reprezentație la care Pei Pei nu a participat, deși s-a aflat în bazin, el mulțumindu-se să urmească femelele așa cum făcea deseori în ultima perioada, lucrând doar atunci când avea chef să o facă.

Apoi, sâmbătă, puțin după ora 7.00, el a fost văzut în viață de unul dintre dresori, după care în jurul orei 8.00 Pei Pei a fost găsit mort de către asistenul veterinar, în bazin, în apropierea punctului de lucru.

Adrian Bâlbă a spus că pe corpul delfinului nu au fost identificate traumatisme, deci iese din calcul ipoteza că ar fi avut de suferit în urma unei lupte cu ceilalți doi delfini. El a afirmat că Pei Pei s-a adaptat bine atunci când a fost adus din China, dar problemele sale, legate de lipsa poftei de mâncare, au apărut din iarnă.

„S-a adaptat bine aici, dar femelele s-au maturizat mai repede, el a rămas în urmă cu creșterea, maturizarea ține de genetică pentru că de tratat i-am tratat la fel pe toți trei”, a explicat Adrian Bâlbă.

Ceilalți doi delfini, Ni Ni și Chen Chen, au avut deja primele spectacole fără Pei Pei, dar nu au arătat că i-ar simți prea mult lipsa.

„Suferă oarecare modificare de comportament, îl mai caută prin bazin, dar legătura dintre ele s-a accentuat, sunt și mai apropiate decât erau înainte”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.

El s-a referit apoi și la oportunitatea achiziționării unui alt delfin care să-l înlocuiască pe Pei Pei, dar a spus că decizia urmează să fie luată de către Consiliul de Administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dar că el consideră că ar fi oportună amânarea unei astfel de hotărâri până anul viitor, când vor fi încheiate lucrările de modernizare și de mărire a capacității Delfinariului, iar atunci ar putea fi luați chiar mai mulți delfini. Până atunci, spectacolele vor fi oferite de ceilalți doi delfini, Ni Ni și Chen Chen.

Pei Pei avea șapte ani și fusese adus din China în urmă cu trei ani împreună cu Ni Ni și Chen Chen, ceilalți doi delfini de la Delfinariu, în urma unui protocol încheiat între Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și Aquariumul din Beijing. În 2010, cei trei delfini au călătorit cu avionul mai bine de 14 ore până când au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ei fiind strict supravegheați atât de specialiști chinezi, cât și de cei români, care au avut grijă ca mamiferele să aibă trupul în permanență umed pe durata călătoriei.

După ce au fost coborâți din avion, cei trei delfini au fost urcați în trei TIR-uri și au plecat către Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, convoiul fiind însoțit de echipaje de Poliție și Jandarmerie. Atunci când au ajuns în curtea Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, delfinii au fost coborâți pe rând din TIR-uri și au ajuns în bazinul descoperit cu ajutorul unei macarale. Toată operațiunea de mutare propriu-zisă a delfinilor din autovehicule în bazin a durat aproape o oră și s-a desfășurat fără incidente. Pentru ca acomodarea delfinilor să fie mai ușoară ei au fost însoțiți atunci de către specialiști chinezi care au rămas câteva luni la Constanța pentru a supraveghea mamiferele și felul în care acestea se vor acomoda, iar în prealabil angajați ai Delfinariului petrecuseră două luni și jumătate în China pentru a se instrui.

Cei trei delfini au fost cumpărați deoarece în iulie 2009, vedeta Delfinariului, Mark, a murit la vârsta de 31 de ani, dintre care 23 petrecuți în captivitate.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bani în plus de la stat pentru acești angajați! Care este condiția
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
Este anunţul momentului pentru toţi românii cu credite la bănci. Ce se va întâmpla, de...
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea,...
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Studiu îngrijorător: Pacienții vindecați de COVID se întorc în spital cu alte boli, iar unul...
BREAKING! A murit în puşcărie, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce se întâmplă chiar acum, imediat după înmormântarea lui Bogdan Stanoevici. Fiul său a luat...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide