Doi artiști români, prezenți la Festivalul internațional de BANDĂ DESENATĂ de la Bruxelles

Doi artiști români, prezenți la Festivalul internațional de BANDĂ DESENATĂ de la Bruxelles
Publicat: 11/09/2018, 14:31
Actualizat: 25/03/2019, 19:05

Alexandru Ciubotariu invită publicul belgian pasionat de cea de-a noua artă să descopere spectaculozitatea îmbinării a două stiluri de desen, complet diferite, în miniexpoziția „One Artist, Two Different Styles” și să participe la o sesiune de autografe pentru lucrarea „Oeuvres anciennes . . . tout neuves!”, realizată special pentru acest eveniment, în limba franceză. Pe durata festivalului, artistul va susține o prezentare despre istoria benzii desenate românești în cadrul unui panel de discuții dedicat fenomenului BD din Estonia, Letonia, Polonia, România și Ungaria.

„Este important să fii conectat în ziua de astăzi la tot ceea ce înseamnă banda desenată europeană. Mă bucur că voi participa la un eveniment de o asemenea anvergură, care oferă artiștilor o și mai mare vizibilitate și spațiu de manifestare artistică. Vom încerca, pe lângă exemplul personal, să oferim o imagine de ansamblu și despre ce înseamnă banda desenată în România”, a declarat Alexandru Ciubotariu pentru ICR Bruxelles.

O altă prezență notabilă la festival este Mircea Pop, care prezintă ilustrații detaliate și precise pentru traducerea în limba română a cărții „Păsări, lighioane și rubedenii”, de Gerald Durell (traducere de Maria Berza, ilustrații de Mircea Pop, Editura Art, 2017). Miniexpoziția artistului este intitulată simplu, dar elocvent „Animal Illustrations”. În festival, ilustratorul va susține atelierul „Creative Visual Stories”, dedicat publicului larg pasionat de tehnicile care stau la baza realizării unei benzi desenate.

„Ne implicăm cu entuziasm și interes în acest festival și sperăm ca activitățile pe care le susținem să fie apreciate și să se ridice la nivelul așteptărilor”, a spus Mircea Pop, aflat la prima participare la festival.

Absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași – secția grafică (2004), Alexandru Ciubotariu (nume de scenă „Ciubi” sau „Pisica Pătrată”) a semnat grafică de revistă și carte și numeroase benzi desenate în publicații precum Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Business Magazin, Adevărul, Arhitectura. Artistul este inițiator și curator al Muzeului Benzii Desenate în București și a participat la peste o sută de expoziții în Franța, Polonia, Cehia, Grecia, Serbia, Maroc, Italia, Elveția, Portugalia, Ungaria și SUA. Alături de Dodo Niță, Alexandru Ciubotariu a coordonat realizarea volumului „Istoria Benzii Desenate Românești” (Editura Vellant, 2010).

Mircea Pop este artist grafic, absolvent al Universității Naționale de Arte din București. În 2014, Mircea Pop a creat identitatea vizuală a proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, manifestare de artă contemporană care s-a desfășurat în 38 de galerii și 32 de spații alternative din București. În ultimii cinci ani, Mircea Pop a ilustrat peste 20 de cărți traduse în limba română și publicate la Editura Art, printre care se numără „Crocodilul” de Feodor Dostoievski (2018), „Păsări, lighioane, rubedenii” și „Familia mea și alte animale” de Gerald Durell (2017 și 2014) și „Dicționar de idei primite de-a gata” de Gustave Flaubert (2007).

Alexandru Ciubotariu și Mircea Pop vor anima standul EUNIC Bruxelles din Pavilionul internațional, care reunește 28 de artiști de bandă desentată din zece țări europene: Estonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Turcia, Țara Bascilor, Ungaria.

De asemenea, artiștii români prezenți la Festivalul de bandă desenată vor susține, pe 13 septembrie, în premieră, ateliere de bandă desenată pentru copiii români din cadrul Departamentului de limba română al Școlii Europene nr. 4 din Bruxelles.

Evenimentul este organizat de EUNIC Bruxelles (rețeaua europeană a institutelor culturale naționale din Bruxelles) și cuprinde ateliere interactive (pentru copii și pentru adulți), live drawings, sesiuni de autografe, miniexpoziții și conferințe dedicate fenomenului BD și Anului european al patrimoniului cultural.

Festivalul de bandă desenată de la Bruxelles atrage anual peste 100.000 de vizitatori și programează manifestări de amploare: spectacole stradale, Noaptea Benzilor Desenate, proiecții de filme de animație, conferințe și dezbateri despre banda desenată și ilustrația de carte. Organizatorul principal al festivalului este VisitBrussels.

foto: captură youtube.com

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase