Doi români, în finala Sony World Photography Awards. Cu ce fotografii au intrat în cea mai prestigioasă competiție de acest gen din lume

Publicat: 24/02/2015, 20:22
Actualizat: 28/02/2015, 12:46

România este reprezentată la prestigiosul concurs de fotografie organizat de Sony prin Cosmin Bumbuț și Daniel Necula.

Bumbuț este finalist cu seria „Camera Intimă”, înscrisă la secțiunea Arhitectură în categoria pentru profesioniști, care constă într-o colecție de imagini emoționante din celulele a 35 de închisori românești. Daniel Necula este finalist cu lucrarea „Wrong Way”, înscrisă la secțiunea Enhanced în categoria Open, lucrarea fiind o fotografie alb negru îndrăzneață, despre o femeie pe o bicicletă, cu un detaliu.

Camera Intimă

Uniunea Europeană a adus, în 2007, dreptul deținuților de a primi vizite private. Asta înseamnă că un deținut care este căsătorit sau are o relație poate primi, o dată la trei luni, o vizita de două ore într-o cameră separată din incinta închisorii. În plus, dacă un deținut se căsătorește în înschisoare, poate petrece 48 de ore în camera separată cu soțul sau soția și are dreptul la o vizită pe lună în primul an de căsătorie. Am început proiectul în 2008 și acum am fotografiat toate camerele intime din toate penitenciarele din România (35 de penitenciare).

Copyright: ©Cosmin Bumbuț, Romania, SHORTLIST, Architecture, Professional, 2015 Sony World Photography Awards

Ediția de anul acesta a adunat cel mai mare număr de concurenți din istoria de opt ani a prestigiosului eveniment. Finaliștii au fost aleși dintr-un număr record de 173.444 de înscriși proveniți din 171 de țări, o creștere de 24% în comparație cu numărul de participanți de anul trecut.

Fotografii înscriși în categoria Open au fost jurizați pe baza unei singure fotografii, în timp ce competitorii din categoria destinată profesioniștilor au concurat cu un portofoliu de fotografii.

Premiile competiției constau în sume de bani și în echipamente de fotografie digitală Sony. Cei 10 câștigători din categoria Open vor fi anunțați pe 31 martie, iar cei 13 căștigători din categoria dedicată profesioniștilor vor fi anunțați pe 23 aprilie în cadrul unei festivități de premiere la Londra.

În cadrul aceleiași ceremonii, va fi decernat și premiul L”Iris d”Or pentru Cel mai bun fotograf profesionist al anului, care, pe lângă titlu, va câștiga și premiul cel mare de 25.000 de dolari. Alături de el vor fi anunțați și câștigătorii categoriei destinate profesioniștilor, a categoriei pentru tineri și studenți, respectiv căștigătorul titlului de Fotograful anului din categoria Open, care va fi răsplătit cu 5.000 de dolari.

Fotografiile realizate de cei doi finaliști români vor fi expuse în cadrul expoziției 2015 Sony World Photography Awards Exhibition, găzduită de Somerset House din Londra, în perioada aprilie – 10 mai.

Concursul Sony World Photography Awards premiază cei mai buni fotografi contemporani ai anului trecut. Fiind adresat tuturor pasionaților de fotografie, competiția include cinci categorii diferite: unul adresat profesioniștilor (Professional), unul deschis tuturor pasionaților de fotografie (Open), unul pentru tineret (Youth), unul pentru studenți (Students) și unul pentru fotografiile realizate cu telefonul mobil (Mobile Phone). Mai multe informații despre eveniment se găsesc la adresa www.worldphoto.org.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern