Două cântărețe care s-au judecat timp de șase ani cântă în aceeași seară la Cerbul de Aur

Două cântărețe care s-au judecat timp de șase ani cântă în aceeași seară la Cerbul de Aur
Publicat: 08/08/2019, 16:58

Organizatorii festivalului Cerbul de Aur 2019 anunță că „vom face o reverență în fața marii artiste a generației de aur a muzicii lăutărești, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulți ani de la retragere, Gabi Luncă va cânta din nou în direct la Televiziunea Română”, se arată în comunicat. Cunoscuta interpretă de muzică lăutărească va urca pe scenă în aceeași seară cu Loredana, artista cu care s-a judecat vreme de șase ani pentru drepturile piesei „Într-o zi la poarta mea”.

Un spectacol cu muzică lăutărească, folclor reintrepretat și un omagiu, în premieră este programat în ultima seară a Festivalului Internațional Cerbul de Aur de la Brașov.

Tradiționala seară de folclor, realizată și prezentată de Iuliana Tudor, debutează cu vechi cântece ale lăutarilor, apoi muzica populară se va împleti cu limbajul muzical modern, dând naștere unui show total și inedit.

Pe scenă, pe 25 august, de la ora 21.00, vor urca cele mai cunoscute nume ale muzicii populare. Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraful de la Clejani, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocărița și Ion Ghițulescu vor aduce pe scenă piese cunoscute precum „Anii mei și tinerețea”, „La calul bălan”, „Am crescut băieți și fete” sau „Scoate calul pune șaua”.

Invitat special este Emy Drăgoi, celebrul acordeonist recunoscut internațional, supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Seara de folclor va avea trei părți, iar acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de Nicolae Botgros.

A doua parte a spectacolului este dedidată temelor populare cunoscute reinterpretate și reorchestrate. Loredana și trupa Agurida susțin un recital cu sprijinul Orchestrei „Lăutarii”. Lidia Buble, la prima sa apariție pe scena prestigiosului festival, a pregătit un show inedit, iar Alexandra Ungureanu, artista care a reprezentat România pe scena Cerbului de Aur în anul 2003, aduce o nouă energie unor piese tradiționale. Variante unice ale unor partituri populare sunt prezentate și de Ionuț Ungureanu, alături de Provincialii.

Seara va ajunge la final, alături de maestrul Gheorghe Zamfir și invitații săi, cu show-ul „Zbor de Ciocârlie”, un concept original despre mitul creatorului. Paula Seling Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean și trupa sa vor aduce alături de maestrul Gheorghe Zamfir un omagiu muzicii și sunetelor lumii.

„Cerbul de Aur rămâne pentru mine și în acest an o mare provocare. Alături de echipa mea pregătim o seară care sperăm să îi țină pe români în fața micului ecran, o seară care să bucure, să transmită emoție și să arate lumii întregi cât de frumoasă este muzica tradițională românească de ieri și de azi și câte posibilități creative oferă. Vă aștept cu drag în Piața Sfatului din Brașov pe 25 august!”, a spus Iuliana Tudor.

Gabi Luncă este una dintre cele mai cunoscute cântărețe de muzică populară și lăutărească din România. Este misionar creștin și filantrop. A debutat în 1951, alături de violonistul Dumitru Luncă, tatăl său. În 1959 a înregistrat împreună cu Ionel Budișteanu primele sale piese la Electrecord. A fost căsătorită cu partenerul său de scenă, acordeonistul Ion Onoriu. Este membru-fondator al partiduluiUniunea Națională Creștină a Romilor din România. În 2018 a pierdut un proces cu Loredana Groza pe care a acuzat-o că nu are dreptul să interpreteze piesa „Într-o zi la poarta mea”. După un proces care a durat șase ani, instanța i-a dat dreptate Loredanei, Gabi Luncă fiind obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 102.000 de lei.

Pentru concurenții din acest an, echipa TVR a pregătit un format cu două zile de concurs, o Gală de premiere și evenimente adiacente. Festivalul se va încheia cu un spectacol folcloric care va reuni muzica populară tradițională românească și prelucrări de actualitate ale acestui gen muzical.

Evenimentul va fi transmis în direct și în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22-25 august. Pentru cele patru zile ale evenimentului organizatorii au pus la dispoziție mai multe categorii de bilete, cu prețuri începând de la 70 de lei.

Festivalul Internațional Cerbul de Aur a debutat în anul 1968 și a avut 18 ediții, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2018, la aniversarea celor 50 de ani de la debut. De-a lungul anilor, festivalul a găzduit apariții sau recitaluri ale unor vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger și mulți alții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului