Drogul care ar putea fi utilizat în tratarea depresiei severe

Redactor:
Raluca Pancu
Drogul care ar putea fi utilizat în tratarea depresiei severe
Ketamina ar putea fi utilizată în tratarea depresiei severe. Cel puțin asta susțin psihiatrii care se declară în favoarea intensificării cercetărilor din domeniu. "Avem nevoie de investiții mai mari pentru a putea folosi acest drog la o scară mai largă în experimentele medicale, întrucât credem că are potențial să se transforme într-un remediu esențial pentru tratarea cazurilor urgente", a arătat Michael Bloomfield, psihiatru și lector la UCL, potrivit The Guardian.

Mii de oameni care suferă de depresie severă ar putea avea o șansă la vindecare dacă tratamentul de experimentare pe bază de ketamină ar fi disponibil la scară largă, susțin experții din domeniu.

„Interesul este ridicat, la fel și entuziasmul din domeniu pentru potențialele efecte terapeutice pe care ketamina le poate avea în tratarea depresiei severe. În timp ce drogul a fost utilizat de decenii pe post de anestezic, teoria științifică potrivit căria ar putea fi utilizată în tratamentul pentru depresie severă abia a pornit în acest secol”, a afirmat Michael Bloomfield, psihiatru și lector la UCL.

Drogul a fost revendicat de medici și psihiatri drept un real potențial remediu în tratarea celor care suferă de depresie severă și care sunt rezistenți la medicamentație și au un comportament suicidal. În acest sens, medicii susțin că ar fi necesară înființarea mai multor centre și derularea de experimente pentru a explora potențialul drogului, sub atentă monitorizare.

„Trebuie să continuăm să adunăm probe asupra beneficiilor și dezavantajelor tratamentului cu ketamină, care, în cele din urmă, ar putea furniza beneficii însemnate pacienților”, a declarat un alt expert, profesorul Allan Young, de la Royal College of Psychiatrists.

În aceeași linie s-a poziționat și doctorul James Stone, lector la King”s College London, potrivit căruia studiile, de până acum, au arătat că acest drog reduce gândurile suicidale, iar primele efecte se văd în mai puțin de o oră.

„Deși cercetarea, în această arie, mai are mult de parcurs, avem de-a face cu unul dintre cele mai interesante aspecte ale acestui drog, cu un profil unic antidepresiv”, a susținut James Stone.

Potrivit estimărilor oficiale, 3% din populația Marii Britanii, respectiv 2 milioane de persoane, suferă de despresie, iar 158.000 sunt rezistenți la tratamentul medicamentos.

 

 

 

 

Tags:
Inchide