EBU intervine pe lângă Ponta ca să salveze TVR și să evite insolvența

EBU intervine pe lângă Ponta ca să salveze TVR și să evite insolvența
Publicat: 26/02/2015, 19:44

Jean-Paul Philippot, președintele European Broadcasting Union, și Ingrid Deltenre, directorul general al EBU, i-au trimis o scrisoare oficială premierului Victor Ponta în care își arată îngrijorarea față de situația financiară în care se află în prezent Societatea Română de Televiziune (SRTv).

Scrisoarea este trimisă și în atenția președintelui României, Klaus Iohannis. Totodată, mesajul a fost primit de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură și media din Senat, Gigel Sorinel Știrbu, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, și de Anca-Elena Opriș, ambasadorul României în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein.

European Broadcasting Union este cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa, în care Societatea Română de Televiziune este membră.

„(…) Ne exprimăm îngrijorarea extremă ca urmare a relatărilor privind faptul că TVR ar putea fi plasată în insolvență, ca parte a reformei privind rezolvarea problemelor sale financiare. Vă sfătuim ferm să nu faceți acest lucru”, spun Jean-Paul Philippot și Ingrid Deltenre în scrisoarea adresată premierului Ponta, obținută de agenția MEDIAFAX.

Conducerea EBU spune în același document că serviciile publice de media „sunt vitale pentru o democrație adevărată”.

EBU mai afirmă că a făcut tot ce ce i-a stat în puteri pentru a ajuta TVR, prin reeșalonarea datoriilor și achiziția de drepturi de difuzare a unor competiții sportive. Cu toate acestea, TVR continuă să aibă datorii și angajamente financiare viitoare către EBU de aproximativ 37 de milioane de euro.

„Dacă Televiziunea Română nu va putea să funcționeze în continuare și să-și achite datoriile, repercusiunile se vor răsfrânge nu doar asupra EBU, ci și asupra comunității radiodifuzorilor europeni în general”, mai spune conducerea EBU.

Totodată, conducerea European Broadcasting Union spune că situația în care se găsește în prezent TVR este cauzată, în parte, de numirile politizate și intervențiile din sfera politicului în activitatea televiziunii publice.

„Este semnificativ faptul că niciunul dintre directorii generali ai TVR nu și-a dus până la sfârșit mandatul la conducerea instituției”, mai spune conducerea EBU, precizând că este responsabilitatea statului să organizeze Televiziunea Română într-un mod corect și să asigure finanțarea necesară pentru îndeplinirea misiunii de serviciu public a acesteia.

EBU mai spune că, în calitatea sa de asociație profesională, va asigura tot sprijinul pentru transformarea TVR într-o instituție nouă, puternică, cu o conducere independentă și cu un sistem de finanțare sustenabil.

O astfel de instituție va servi, în opinia EBU, cetățenilor români și astfel TVR își va putea onora angajamentele față de partenerii săi.

De asemenea, Jean-Paul Philippot și Ingrid Deltenre își exprimă disponibilitatea de a se întâlni cu Victor Ponta pentru a discuta despre viitorul TVR, inclusiv despre găsirea unei soluții de acoperire a datoriilor, dar și cu oricare dintre miniștrii despre care premierul consideră că ar trebui să se implice în acest caz.

Nu este pentru prima dată când European Broadcasting Union se adresează celor mai demnitari în statul român, pentru a susține Televiziunea Română.

Astfel, în 2012, Ingrid Deltenre, directorul general al European Broadcasting Union (EBU), l-a îndeamnat pe Traian Băsescu, președintele României la acel moment, să ia măsuri pentru ca Televiziunea Română, ale cărei conturi erau blocate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), să poată să-și reia activitatea normală.

Pe de altă parte, intrarea TVR în insolvență a fost unul dintre scenariile vehiculate în ultimii ani pentru rezolvarea situației financiare a televiziunii publice. Însă, în mod concret, nu a fost făcut niciodată un demers final în acest sens. Pentru ca TVR să poată intra în insolvență este necesară modificarea legislației în acest sens.

La sfârșitul lui 2013, TVR avea datorii istorice de 787 de milioane de lei, din care cele mai multe datorii la stat, potrivit raportului de activitate al instituției.

TVR avea la sfârșitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, în timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, televiziunea datorând cei mai mulți bani la European Broadcasting Union, la Centrul Național al Cinematografiei și la organisme de colectare a drepturilor de autor, potrivit raportului de activitate al televiziunii publice.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii