EBU recunoaște că a descalificat România de la Eurovision ca să forțeze mâna autorităților române

EBU recunoaște că a descalificat România de la Eurovision ca să forțeze  mâna autorităților române
Publicat: 06/05/2016, 17:55

Pentru prima dată vineri, 6 mai, au discutat la aceeași masă reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurenței, ai TVR și ai EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio și Televiziune), în cadrul unei întâlniri (fără accesul presei) la sediul Ministerului Finanțelor, potrivit unui comunicat al ministerului remis MEDIAFAX.

Conducerea EBU a considerat că măsura a fost necesară pentru că problema datoriilor TVR nu a fost rezolvată. Președintele Comisiei pentru cultură, Georgică Severin, consideră că legea este „depășită” și trebuie modificată; șefa departamentului juridic al EBU a tras atenția că dacă se finalizează procedurile de excludere a TVR, Televiziunea Publică va pierde drepturile de difuzare pentru Campionatele Mondiale de Fotbal, accesul la fluxul de știri externe. Pe de altă parte, ministrul finanțelor publice, Anca Dragu, a declarat, printre altele, că „Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică”.

Directorul general EBU, Ingrid Deltenre a subliniat că „datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice”. Aceasta a considerat ca fiind „regretabil” faptul că „a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision”, scopul fiind atragerea atenției autorităților române.

Mai mult, Ingrid Deltenre a declarat că, din februarie 2013, este la a treia vizită în România și din cauza faptului că nu s-a găsit nicio soluție, conducerea EBU a luat această măsură unică în istoria forului european.

Președintele Comisiei pentru cultură, artă și mass-media din Senat, Georgică Severin, a pledat pentru schimbarea legii, considerată depășită, ca soluție pentru rezolvarea problemelor TVR pe termen mediu și lung.

Șefa Departamentului Juridic, Jane Vizard, a atras atenția că în acest moment este în pericol statutul TVR de membru al European Broadcasting Union.

O eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiții sportive internaționale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 și 2022, dar și accesul la fluxul de știri externe.

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a precizat că „Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. Ținând cont de gravitatea situației, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părțile implicate pentru găsirea unei soluții în vederea evitării unei noi sancțiuni și mă refere la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU”.

Reprezentanții ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenței și ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informații și vor căuta împreună soluții în limita cadrului legal.

La finalul întâlnirii, Ingrid Deltenre a apreciat deschiderea reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice, voința pentru deblocarea situației și și-a exprimat încrederea că va fi găsită o rezolvare a situației.

Televiziunea Română (TVR) a fost retrasă de la serviciile EBU din cauza datoriilor acumulate încă din 2007, a anunțat EBU pe 22 aprilie, pe site-ul oficial. Una dintre consecințele excluderii TVR de la serviciile EBU este eliminarea din competiția muzicală Eurovision.

Pe de altă parte, Televiziunea Publică va pierde accesul la alte servicii acordate membrilor EBU printre care se numără Eurovision News și Sports News Exchanges, precum și drepturile de a transmite evenimente sportive, servicii de expertiză legală, tehnică și de cercetare, precum și servicii de lobby.

Situația este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care a fost retrasă de la serviciile de membru EBU. De asemenea, excluderea unei țări din concursul Eurovision este o premieră.

România are cea mai scăzută taxă pentru servicii de televiziune din Uniunea Europeană și una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condițiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU și ceilalți parteneri au crescut în fiecare an. Această situație, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare și alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe și licențe, introducerea contribuției pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate – față de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice, au precizat reprezentanții TVR într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu