EFECTUL NEAȘTEPTAT pe care îl are Facebook în cazul unei despărțiri amoroase

EFECTUL NEAȘTEPTAT pe care îl are Facebook în cazul unei despărțiri amoroase
Publicat: 23/10/2012, 16:33
Actualizat: 04/02/2019, 14:21

Menținerea unei relații de prietenie pe Facebook cu fostul partener de cuplu blochează procesul de vindecare emoțională și de dezvoltare personală, informează lefigaro.fr.

Din cauza faptului că despărțirile amoroase sunt întotdeauna dificile, anumite persoane simt nevoia să rămână în contact cu fostul lor partener de cuplu, cel puțin pentru o scurtă perioadă. Grație Facebook, acest lucru devine posibil pe scară tot mai largă, întrucât detaliile despre viața intimă a unei persoane sunt expuse în mod public pe această rețea de socializare.

Potrivit unui studiu realizat de psihologul Tara C. Marshall, publicat în revista Cyberpsychology, Behavior, Networking, rețeaua Facebook, facilitând contactul cu fostul partener de viață, îi împiedică pe oameni să meargă mai departe în viețile lor, după o despărțire.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa coordonată de Tara C. Marshall a intervievat 464 de participanți, în majoritate femei tinere americane aflate la vârsta la care intrau la facultate. Fiecare dintre ele a vorbit despre despărțirea sa amoroasă dureroasă (marcată de ură, frustrare, tristețe) de o persoană care avea un cont pe Facebook și le-a precizat cercetătorilor frecvența cu care consultă pagina de Facebook și lista de prieteni a fostului lor partener.

Potrivit studiului, 57% dintre participanți au spus că au rămas „prieteni” cu foștii lor parteneri, iar cei mai mulți dintre respondenți (90%) spun că au încă acces la pagina personală a fostului partener (care include fotografii, comentarii, etc.). Pentru cei care nu au rămas „prieteni” cu fostul partener, 86% dintre ei puteau să vizualizeze în continuare fotografia de profil a acestuia, iar 72% puteau să îi vadă lista de prieteni.

Este dificil, în aceste circumstanțe, pentru o persoană să își continue viața, mai ales dacă fostul partener de cuplu își prezintă cu mândrie pe Facebook noua cucerire.

Studiul demonstrează într-adevăr că prietenia pe Facebook cu un fost partener de viață este „asociată cu un sentiment de tristețe, de emoții negative, cu dorință sexuală și cu anumite așteptări de la fostul partener, ca și cu o slabă dezvoltare personală”, afirmă autorii studiului.

„Vindecarea după destrămarea unei relații implică pe de-o parte renunțarea la eventualele resentimente și detașarea de celălalt, și, pe de altă parte construirea unei noi relații care va face posibilă dezvoltarea personală”, a explicat Tara C. Marshall. „Pentru a reuși acest lucru, evitarea contactului, cel puțin pentru o vreme, este cel mai bun medicament posibil pentru o inimă rănită”.

Această constatare nu îl surprinde pe Michael Stora, psiholog și expert în universul tehnologiei digitale, în opinia căruia folosirea rețelei Facebook nu evită durerile cauzate de dezamăgirile din dragoste. „Păstrarea legăturii îndelungate pe Facebook face ca acțiunea binefăcătoare a «doliului» să devină mai dificilă în timp, întrucât acea persoană va rămâne tiranizată de imaginea și amintirea celuilalt”.

Persoanele care suferă prea mult din dragoste se gândesc să îl șteargă definitiv pe fostul lor partener din lista lor de prieteni de pe Facebook. Tara Marshall îi avertizează însă pe utilizatori contra acestui reflex: „Un fost partener cu care nu mai avem absolut niciun contact poate, paradoxal, să își păstreze un anumit mister care riscă să îl facă seducător. Astfel, păstrând un fost iubit în lista de prieteni de pe Facebook ar putea ajuta în realitate anumite persoane, în loc să le saboteze procesul de vindecare”.

Michael Stora consideră că „nu trebuie să diabolizăm rețelele de socializare, care mai mult amplifică durerea resimțită decât o provoacă. Nu prin ștergerea unui profil din listă ne vom vindeca instantaneu. Dintr-un anumit punct de vedere, păstrarea fostului partener în lista de prieteni virtuali ar putea fi un semn de bună sănătate emoțională”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925