Elefanții ar putea dispărea în timpul vieții noastre. 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani

Elefanții ar putea dispărea în timpul vieții noastre. 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani
Publicat: 20/08/2014, 00:01

Aproximativ 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani, în regiunea centrală a Africii. Astfel, populația de elefanți a scăzut cu 64% doar în ultima decadă, a scos la iveală un studiu în premieră realizat de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) și citat de National Geographic.

Statistica arată că doar în anul 2011, un elefant african din 12 a fost ucis de un braconier. Totul din cauza goanei după fildeș, material extrem de scump și de bine vândut pe piețele negre din Asia.

„Nimeni nu avea o bază științifică în statisticile realizate până acum”, a explicat George Wittemyer, cercetător la Universitatea din Colorado și conducătorul studiului. „Oamenii au tot anunțat diverse cifre, dar cele mai multe se bazau pe presupuneri. Acum este pentru prima dată când avem o estimare atât de exactă”, a adăugat el.

FOTO: Stringer/Mediafax

În ultimii ani, braconierii au abordate metode din ce în ce mai dure pentru a-și atinge scopul. În anul 2012, o sută de călăreți din Ciad au pătruns în Parcul Național Bouba Ndjidah, din Camerun, înarmați cu mitraliere AK-47 și grenade propulsate de rachete. Sute de elefanți au fost atunci uciși, în unul dintre cele mai oribile măceluri de la impunerea în 1989 a unui embargo global asupra comerțului cu fildeș.

De asemenea, braconierii au recurs și la utilizarea de săgeți otrăvite.

FOTO: Sax Rohmer

Lupta pentru salvarea elefanților s-a întărit în ultimii ani, specialiștii avertizând de numeroase ori că dispariția speciei ar putea avea efecte extrem de puternice asupra ecosistemului.

Numeroase personalități s-au alăturat campaniilor menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Recent, cântărețul britanic Paul McCartney a scos la vânzare una dintre îndrăgitele chitare Martin ale sale, pentru a contribui la salvarea elefanților din Africa, potrivit Mediafax.

Făcută pentru mâna stângă, chitara Martin D-28, ce poartă semnătura lui Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare miercuri, pe site-ul de licitații online eBay.com. Licitația a început la prețul de 10.000 de dolari, iar suma finală va fi donată organizației ecologiste Nature Conservancy’s African Elephant Initiative.

În afară de semnătură, fostul membru al trupei The Beatles, care este și un activist pentru drepturile animalelor, a scris pe chitară următorul mesaj: „Această chitară salvează elefanți”.

De asemenea, actorul Leonardo DiCaprio a donat în luna mai un milion de dolari unei fundații care militează pentru protejarea elefanților. Starul hollywoodian a făcut această donație generoasă la Sundown Gala din Malibu, California, eveniment organizat sub forma unei strângeri de fonduri pentru fundația ecologistă Elephant Crisis Fund.

Gala, aflată la ediția inaugurală, a fost organizată de propria fundație a actorului Leonardo DiCaprio, în colaborare cu Wildlife Conservation Network. Potrivit New York Post, citata de Mediafax, valoarea totală a donațiilor a depășit 2 milioane de dolari, iar la eveniment au participat câteva nume mari din showbiz, precum actorul Mark Wahlberg și cântăreața Barbra Streisand.

La finele anului trecut, fotbalistul Yaya Touré, de la Manchester City, s-a declarat împotriva masacrării elefanților: „Braconajul amenință existența elefanților africani și dacă nu vom acționa ne îndreptăm spre un viitor în care această specie emblematică va dispărea”, a declarat Toure, numit atunci ambasador în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru mediu (UNEP).

„Echipei naționale a Coastei de Fildeș i se spune și «Elefanții», în semn de omagiu pentru aceste creaturi magnifice, atât de puternice și grațioase. În țara mea nu au mai rămas decât puțin peste 800 de elefanți”, a adăugat Touré. Fotbalistul a mai spus că vrea să ajute la lupta împotriva comerțului ilegal de fildeș, care duce la uciderea a mii de elefanți în fiecare an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia