Elefanții ar putea dispărea în timpul vieții noastre. 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani

Redactor:
Adriana Stanca
Aproximativ 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani, în regiunea centrală a Africii.

Aproximativ 100.000 de elefanți au fost uciși de braconieri în ultimii trei ani, în regiunea centrală a Africii. Astfel, populația de elefanți a scăzut cu 64% doar în ultima decadă, a scos la iveală un studiu în premieră realizat de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) și citat de National Geographic.

Statistica arată că doar în anul 2011, un elefant african din 12 a fost ucis de un braconier. Totul din cauza goanei după fildeș, material extrem de scump și de bine vândut pe piețele negre din Asia.

„Nimeni nu avea o bază științifică în statisticile realizate până acum”, a explicat George Wittemyer, cercetător la Universitatea din Colorado și conducătorul studiului. „Oamenii au tot anunțat diverse cifre, dar cele mai multe se bazau pe presupuneri. Acum este pentru prima dată când avem o estimare atât de exactă”, a adăugat el.

FOTO: Stringer/Mediafax

În ultimii ani, braconierii au abordate metode din ce în ce mai dure pentru a-și atinge scopul. În anul 2012, o sută de călăreți din Ciad au pătruns în Parcul Național Bouba Ndjidah, din Camerun, înarmați cu mitraliere AK-47 și grenade propulsate de rachete. Sute de elefanți au fost atunci uciși, în unul dintre cele mai oribile măceluri de la impunerea în 1989 a unui embargo global asupra comerțului cu fildeș.

De asemenea, braconierii au recurs și la utilizarea de săgeți otrăvite.

FOTO: Sax Rohmer

Lupta pentru salvarea elefanților s-a întărit în ultimii ani, specialiștii avertizând de numeroase ori că dispariția speciei ar putea avea efecte extrem de puternice asupra ecosistemului.

Numeroase personalități s-au alăturat campaniilor menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Recent, cântărețul britanic Paul McCartney a scos la vânzare una dintre îndrăgitele chitare Martin ale sale, pentru a contribui la salvarea elefanților din Africa, potrivit Mediafax.

Făcută pentru mâna stângă, chitara Martin D-28, ce poartă semnătura lui Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare miercuri, pe site-ul de licitații online eBay.com. Licitația a început la prețul de 10.000 de dolari, iar suma finală va fi donată organizației ecologiste Nature Conservancy’s African Elephant Initiative.

În afară de semnătură, fostul membru al trupei The Beatles, care este și un activist pentru drepturile animalelor, a scris pe chitară următorul mesaj: „Această chitară salvează elefanți”.

De asemenea, actorul Leonardo DiCaprio a donat în luna mai un milion de dolari unei fundații care militează pentru protejarea elefanților. Starul hollywoodian a făcut această donație generoasă la Sundown Gala din Malibu, California, eveniment organizat sub forma unei strângeri de fonduri pentru fundația ecologistă Elephant Crisis Fund.

Gala, aflată la ediția inaugurală, a fost organizată de propria fundație a actorului Leonardo DiCaprio, în colaborare cu Wildlife Conservation Network. Potrivit New York Post, citata de Mediafax, valoarea totală a donațiilor a depășit 2 milioane de dolari, iar la eveniment au participat câteva nume mari din showbiz, precum actorul Mark Wahlberg și cântăreața Barbra Streisand.

La finele anului trecut, fotbalistul Yaya Touré, de la Manchester City, s-a declarat împotriva masacrării elefanților: „Braconajul amenință existența elefanților africani și dacă nu vom acționa ne îndreptăm spre un viitor în care această specie emblematică va dispărea”, a declarat Toure, numit atunci ambasador în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru mediu (UNEP).

„Echipei naționale a Coastei de Fildeș i se spune și «Elefanții», în semn de omagiu pentru aceste creaturi magnifice, atât de puternice și grațioase. În țara mea nu au mai rămas decât puțin peste 800 de elefanți”, a adăugat Touré. Fotbalistul a mai spus că vrea să ajute la lupta împotriva comerțului ilegal de fildeș, care duce la uciderea a mii de elefanți în fiecare an.

Inchide