EUROVISION 2015. Clasamentul final s-ar putea modifica. Macedonia și Muntenegru, acuzate că au încălcat regulamentul acordării punctelor. Pe ce loc se poate clasa România

EUROVISION 2015. Clasamentul final s-ar putea modifica. Macedonia și Muntenegru, acuzate că au încălcat regulamentul acordării punctelor. Pe ce loc se poate clasa România
Publicat: 26/05/2015, 17:50
Actualizat: 04/08/2015, 18:09

Clasamentul finalei Eurovision 2015 s-ar putea modifica, după ce punctele acodate de Macedonia și Muntenegru au fost anulate. Reprezentanții European Union Broadcasting (EBU), organizatorul competiției, au anunțat recent că cele două țări au încălcat regulamentul, luând în considerare doar rezultatele televotingului.

Regulamentul Eurovision prevede că fiecare dintre statele participante să distribuie punctele ținând cont în proporție de 50% de votul telespectatorilor și 50% de votul juriului de specialitate, excepție făcând doar San Marino.

„Voturile juriilor Macedoniei și Muntenegrului pentru marea finală Eurovision 2015 au fost anulate după consultarea PricewaterhouseCoopers, supervisor independent al concursului”, au explicat reprezentanții EBU. „În ambele țări, punctajul acordat a fost în proporție de 100% cel de la televoting. Eliminarea juriilor de specialitate din cele două țări va fi discutată în următoarea întâlnire a grupului, în iunie”, au mai precizat aceștia.

Așadar, în situația în care organizatorii vor decide, luna viitoare, anularea punctelor oferite de cele două țări, ordinea de pe podium nu s-ar schimba, însă s-ar produce modificări în partea a doua a clasamentului. Serbia și Albania ar pierde câte 22 de puncte, Slovenia, 12 puncte, în timp ce șase țări, printre care și România, ar urca o poziție sau două în clasament. Trupa Voltaj, care a reprezentant România în finala Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ar avansa de pe locul 15 pe 13, punctele rămânând însă aceleași, respectiv 35.