Eurovision 2019: Marți are loc prima semifinală. România concurează joi

Eurovision 2019: Marți are loc prima semifinală. România concurează joi
Publicat: 13/05/2019, 13:55

Deschiderea oficială a Eurovision Song Contest 2019 a avut loc duminică, cu defilarea delegațiilor și recepția organizată la Charles Bronfman Auditorium din Tel Aviv, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de TVR.

Îmbrăcați în ținute elegante, optimiști și cu zâmbetul pe buze, artiștii români, alături de reprezentanții celorlalte 40 de țări participante la Eurovision 2019, au defilat prin fața jurnaliștilor și fanilor care s-au strâns duminică seară în Piața Habima.

Dacă, anul trecut, în Portugalia, covorul pe care au pășit artiștii a avut culoarea albastră, organizatorii din Israel au preferat-o pe cea portocalie, o premieră în istoria concursului.

Îmbrăcată într-o rochie albă, Ester Peony a acordat numeroase interviuri jurnaliștilor și a făcut poze cu sutele de fani prezenți la ceremonie pe parcursul traseului de peste 120 de metri. Ester a fost însoțită pe covorul portocaliu de Alex Șerbu, producătorul muzical al piesei cu care aceasta concurează, „On a Sunday”, și de ceilalți artiști care urcă, alături de ei, pe scenă – backing vocals și dansatorii -, delegația României fiind condusă de Smaranda Vornicu-Shalit.

Delegația României a avut numărul 25 în ordinea intrării pe covor, iar interesul pe care l-a stârnit în rândul jurnaliștilor prezenți la eveniment a fost uriaș, după cele două repetiții impresionante susținute zilele trecute pe scena Eurovision, potrivit TVR.

Publicul din România va afla cine sunt primii finaliști Eurovision 2019 în show-ul care deschide competiția, marți, de la ora 22.00. Spectacolul de la Tel Aviv va fi transmis în direct și în exclusivitate pe TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și TVR+.

De altfel, ambele semifinalele și finala Eurovision, din 14 și 16, respectiv 18 mai, vor putea fi urmărite pe TVR 1, TVR HD și TVR Internațional.

Anul acesta, concursul Eurovision are loc la Tel Aviv, în Israel, după ce precedenta ediție a competiției muzicale a fost câștigată de reprezentanta acestei țări, Netta, cu piesa „Toy”.

Ester Peony va urca pe scena Eurovision Song Contest joi, în a doua semifinală a competiției, având numărul 6 de intrare în concurs. Alături de reprezentanta României, în a doua semifinală participă: Elveția, Suedia, Irlanda, Austria, Moldova, Letonia, Danemarca, Armenia, Albania, Azerbaidjan, Macedonia, Norvegia, Rusia, Olanda, Croația, Lituania, Malta.

În prima semifinală vor concura Slovenia, Belarus, Cehia, Muntenegru, Cipru, Serbia, Finlanda, Polonia, Ungaria, Estonia, Portugalia, San Marino, Islanda, Georgia, Australia, Belgia, Ucraina, Grecia.

Țările din grupul celor cinci mari plătitoare (big five) – Franța, Germania, Spania, Marea Britanie și Italia – sunt calificate direct în finală, alături de gazdă, anul acesta, Israel.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Pe de altă parte, reprezentanții României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au ratat calificarea în finală.

Eurovision 2019, o ediție marcată de controverse

Săptămâna trecută, autoritățile locale anunțau că activiștii care plănuiesc să întrerupă desfășurarea concursului Eurovision, în semn de protest față de organizarea competiției muzicale în Israel, unde drepturile palestinienilor nu sunt respectate, potrivit acestora, nu vor putea intra în această țară.

Organizatorii se tem că activiștii vor exploata evenimentul, care atrage anual sute de milioane de telespectatori, potrivit The Guardian.

Informația despre blocarea accesului în Israel pentru activiști a fost făcută publică de un purtător de cuvânt al ministrului pentru Afaceri Externe, Emmanuel Nahshon.

În ianuarie, creatoarea de modă Vivienne Westwood, muzicianul Peter Gabriel și regizorul Mike Leigh se numărau printre cele peste 50 de personalități care au cerut ca ediția de anul acesta a concursului Eurovision să se desfășoare în altă țară. Motivul solicitării era acela că palestinienii „sunt privați de drepturi fundamentale”. „Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale palestinienilor”, se arăta într-o scrisoare deschisă semnată, printre alții, și de trupa Wolf Alice și actrițele Maxine Peake și Miriam Margolyes.

Aceasta nu a fost prima dată când s-a cerut boicotarea ediției din Israel, iar artiști care concertează în această țară, precum Nick Cave, Radiohead și Lana Del Rey, au fost aspru criticați.

În septembrie 2018, tot prin intermediul unei scrisori deschise, peste 140 de personalități culturale au cerut boicotarea concursului. Printre semnatari s-au numărat scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântărețul britanic Brian Eno și Roger Waters, fostul membru Pink Floyd. Scrisoarea a fost inițiată de mișcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii.

La rândul lor, autoritățile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.

În ceea ce privește deschiderea oficială de duminică, mulți s-au temut că desfășurarea popularei competiții muzicale ar putea să fie întreruptă de o creștere a actelor violente dintre israelieni și palestinieni în Fâșia Gaza. Însă autoritățile palestiniene au anunțat că au încheiat pe 6 mai un armistițiu de încetare a focului cu oficialii israelieni, mediat de Egipt, pentru încetarea violențelor din Fâșia Gaza și din sudul Israelului.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului