Fenomenul Haruki Murakami. Cartea-fenomen vândută într-un milion de exemplare în prima săptămână de la lansare ajunge în România

Redactor:
Adriana Stanca
Fenomenul Haruki Murakami. Cartea-fenomen vândută într-un milion de exemplare în prima săptămână de la lansare ajunge în România
Pentru prima dată după 18 ani, scriitorul Haruki Murakami a susținut luni primul discurs public în orașul Kyoto din Japonia.

Pentru prima dată după 18 ani, scriitorul Haruki Murakami a susținut lunea trecută primul discurs public în orașul Kyoto din Japonia. Autorul în vârstă de 64 de ani s-a aflat în orașul natal pentru a participa la o conferință ce l-a comemorat pe psihologul Hayao Kawai, cu care Murakami a fost bun prieten, relatează New Statesman.

Evenimentul extraordinar s-a desfășurat la Universitatea din Kyoto, unde 500 de admiratori aleși prin tragere la sorți au avut ocazia să-l întâlnească pe unul dintre cei mai apreciați scriitori asiatici. De asemenea, în sală s-au aflat și jurnaliști, cărora însă nu le-a fost permis să înregistreze vocea lui Murakami sau să facă fotografii.

„Vă rog să mă considerați ca pe o specie pe cale de dispariție și să vă mulțumiți prin a mă observa în liniște, de la distanță”, și-a motivat scriitorul decizia, arătând că preferă discreția. Totodată, autorul a mărturisit că ideea de a fi recunoscut pe stradă îl face să se simtă inconfortabil. „Dacă veți încerca să vorbiți cu mine sau să mă atingeți, s-ar putea să mă simt intimidat și să vă mușc. Așa că, vă rog, aveți grijă”, a spus el ironic.

Apariția publică a lui Haruki Murakami vine la scurt timp de la lansarea celui mai recent roman al său, „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj”, vândut în 1 milion de exemplare doar în prima săptămână de la apariție. Volumul a avut însă un succes deosebit nu numai pe piața cărții, ci și pe cea a muzicii clasice.

Potrivit Agerpres, vânzările discurilor cu înregistrări ale pieselor pentru pian de Franz Liszt au explodat odată cu lansarea pe 12 aprilie a volumului autorului asiatic, în contextul în care în paginile acestuia sunt descrise în amănunt numeroase cântece ale compozitorului maghiar.

Romanul vândut deja în peste un milion de exemplare este inspirat chiar de lucrarea „Anii de pelerinaj” a lui Liszt, astfel că personajul principal al cărții este in permanență însoțit de muzica acestuia. Așadar, întrucât Murakami face referire în mod special la versiunile interpretate de pianistul rus Lazar Berman, înregistrările acestuia din urmă au fost epuizate în Japonia, preciza recent publicația niponă Asahi. Potrivit sursei, respectivele lucrări se situează în prezent pe primul loc și în topul descărcărilor de muzică de pe Internet.

„Cei care au citit romanul vor să asculte piesele”, a explicat un purtător de cuvânt al Casei de Discuri Universal Music. „Nu există un precedent similar al unei cărți care să fi impulsionat la un asemenea nivel vânzările de muzică clasică”, a adăugat acesta.

Haruki Murakami în România

Volumul „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj” va fi publicat și în limba română de către editura Polirom, în traducerea Iulianei Oprina. Acesta va fi lansat în semestrul al II-lea al anului 2013 și va costa 34,95 lei, a precizat pentru gândul Claudia Fitcoschi, Director de Promovare și Relații cu Presa Polirom.

Noul roman ar putea înregistra un nou succes pe piața de carte din România, mai ales că anul trecut aproximativ 50.000 de volume ale lui Haruki Murakami au fost vândute în întreaga țară.

Cel mai mare succes a fost înregistrat până acum de „Pădurea norvegiană”, iar cel mai mare apetit pentru literatura japoneză a fost înregistrat în orașele mari, precum București, Timișoara sau Cluj.

Pe de altă parte, Claudia Fitcoschi a arătat că publicul din România este atras și de cărți ale unor autori precum Ryu Murakami („Albastru nemărginit, aproape transparent”, „Audiția”, „Hituri celebre ale epocii Showa”, „Piercing”), Anchee Min („Azaleea Roșie”, „Cum am devenit ultima doamnă Mao”, „Împărăteasa Orhidee”) și Kazuo Ishiguro („Rămășițele zilei”, „Pe când eram orfani”, „Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg”, „Amintirea palidă a munților”, „Să nu mă părăsești”).

Cine este Haruki Murakami

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut în Kyoto pe 12 ianuarie 1949. În copilărie însă s-a mutat în Kobe, unde, mai târziu, a absolvit și liceul. A studiat teatrul la Facultatea de Litere a Universității private Waseda din Tokio, fiind atras în mod special de tragedia Greciei antice.

În perioada studenției a cunoscut-o pe Yuko, cu care s-a căsătorit pe când avea doar 22 de ani și împreună cu care a deschis un club de jazz numit Peter Cat. Întreaga poveste l-a inspirat să scrie romanul „Pădurea norvegiană”, devenit best seller în anul 1987 și care în anul 2010 a fost ecranizat de regizorul Tran Anh Hung.

Primul său roman, „Ascultă cum cântă vântul”, a fost lansat în anul 1979 și i-a adus „Premiul Gunzo pentru debut”. Acest volum, alături de „Automatul 1973” (1980) și „În căutarea oii fantastice” (1982) – carte recompensată cu „Premiul Noma pentru scriitori noi” în anul 1982 -, formează „Trilogia Șobolanului”.

Au urmat apoi „Pădurea norvegiană” (1987), „Dans dans dans” (1988), „La sud de graniță, la vest de soare” (1992), „Cronica păsării-arc” (1994), „Iubita mea, Sputnik” (1999), „Kafka pe malul mării” (2002), „În noapte” (2004), „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (2007), „1Q84” (vol. I și II – 2009, vol. III – 2010) și „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj” (2013).

De asemenea, Haruki Murakami a tradus în limba japoneză mai mulți autori americani, printre care Francis Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving, Raymond Carver sau J.D. Salinger.

În 2007, Universitatea din Liège (Belgia) i-a acordat titlul Doctor Honoris Causa, iar în anul următor a primit aceeași distincție și din partea Universității Princeton (SUA).

De asemenea, în 2009, Murakami a primit „Premiul Ierusalim”, un trofeu bienal acordat scriitorilor ale căror opere abordează teme legate de libertatea umană în societate. De-a lungul timpului, printre laureați s-au aflat și Bertrand Russell (1963), Jorge Luis Borges (1971), Eugène Ionesco (1973), Simone de Beauvoir (1975), Milan Kundera (1985), Ernesto Sabato (1989), Mario Vargas Llosa (1995), Arthur Miller (2003) și Antonio Muñoz Molina (2013).

În urmă cu doi ani, Haruki Murakami a fost distins cu „Premiul Internațional Catalonia”, acordat persoanelor care au contribuții semnificative în cultură, știință și libertățile umane. La momentul respectiv, scriitorul a adus critici dure la adresa proiectelor nucleare ale țării sale.

Haruki Murakami a scris și numeroase nuvele, reunite în volumele „Elefantul a dispărut”, „Salcia oarbă, fata adormită” și „După cutremur”.

LOTO 6/49. Numerele extrase pe 12 mai. De când nu s-a mai câștigat marele premiu la LOTO 6/49

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide