Fenomenul Haruki Murakami. Cartea-fenomen vândută într-un milion de exemplare în prima săptămână de la lansare ajunge în România

Fenomenul Haruki Murakami. Cartea-fenomen vândută într-un milion de exemplare în prima săptămână de la lansare ajunge în România
Publicat: 13/05/2013, 12:19
Actualizat: 05/12/2015, 21:15

Pentru prima dată după 18 ani, scriitorul Haruki Murakami a susținut lunea trecută primul discurs public în orașul Kyoto din Japonia. Autorul în vârstă de 64 de ani s-a aflat în orașul natal pentru a participa la o conferință ce l-a comemorat pe psihologul Hayao Kawai, cu care Murakami a fost bun prieten, relatează New Statesman.

Evenimentul extraordinar s-a desfășurat la Universitatea din Kyoto, unde 500 de admiratori aleși prin tragere la sorți au avut ocazia să-l întâlnească pe unul dintre cei mai apreciați scriitori asiatici. De asemenea, în sală s-au aflat și jurnaliști, cărora însă nu le-a fost permis să înregistreze vocea lui Murakami sau să facă fotografii.

„Vă rog să mă considerați ca pe o specie pe cale de dispariție și să vă mulțumiți prin a mă observa în liniște, de la distanță”, și-a motivat scriitorul decizia, arătând că preferă discreția. Totodată, autorul a mărturisit că ideea de a fi recunoscut pe stradă îl face să se simtă inconfortabil. „Dacă veți încerca să vorbiți cu mine sau să mă atingeți, s-ar putea să mă simt intimidat și să vă mușc. Așa că, vă rog, aveți grijă”, a spus el ironic.

Apariția publică a lui Haruki Murakami vine la scurt timp de la lansarea celui mai recent roman al său, „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj”, vândut în 1 milion de exemplare doar în prima săptămână de la apariție. Volumul a avut însă un succes deosebit nu numai pe piața cărții, ci și pe cea a muzicii clasice.

Potrivit Agerpres, vânzările discurilor cu înregistrări ale pieselor pentru pian de Franz Liszt au explodat odată cu lansarea pe 12 aprilie a volumului autorului asiatic, în contextul în care în paginile acestuia sunt descrise în amănunt numeroase cântece ale compozitorului maghiar.

Romanul vândut deja în peste un milion de exemplare este inspirat chiar de lucrarea „Anii de pelerinaj” a lui Liszt, astfel că personajul principal al cărții este in permanență însoțit de muzica acestuia. Așadar, întrucât Murakami face referire în mod special la versiunile interpretate de pianistul rus Lazar Berman, înregistrările acestuia din urmă au fost epuizate în Japonia, preciza recent publicația niponă Asahi. Potrivit sursei, respectivele lucrări se situează în prezent pe primul loc și în topul descărcărilor de muzică de pe Internet.

„Cei care au citit romanul vor să asculte piesele”, a explicat un purtător de cuvânt al Casei de Discuri Universal Music. „Nu există un precedent similar al unei cărți care să fi impulsionat la un asemenea nivel vânzările de muzică clasică”, a adăugat acesta.

Haruki Murakami în România

Volumul „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj” va fi publicat și în limba română de către editura Polirom, în traducerea Iulianei Oprina. Acesta va fi lansat în semestrul al II-lea al anului 2013 și va costa 34,95 lei, a precizat pentru gândul Claudia Fitcoschi, Director de Promovare și Relații cu Presa Polirom.

Noul roman ar putea înregistra un nou succes pe piața de carte din România, mai ales că anul trecut aproximativ 50.000 de volume ale lui Haruki Murakami au fost vândute în întreaga țară.

Cel mai mare succes a fost înregistrat până acum de „Pădurea norvegiană”, iar cel mai mare apetit pentru literatura japoneză a fost înregistrat în orașele mari, precum București, Timișoara sau Cluj.

Pe de altă parte, Claudia Fitcoschi a arătat că publicul din România este atras și de cărți ale unor autori precum Ryu Murakami („Albastru nemărginit, aproape transparent”, „Audiția”, „Hituri celebre ale epocii Showa”, „Piercing”), Anchee Min („Azaleea Roșie”, „Cum am devenit ultima doamnă Mao”, „Împărăteasa Orhidee”) și Kazuo Ishiguro („Rămășițele zilei”, „Pe când eram orfani”, „Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg”, „Amintirea palidă a munților”, „Să nu mă părăsești”).

Cine este Haruki Murakami

Scriitorul japonez Haruki Murakami s-a născut în Kyoto pe 12 ianuarie 1949. În copilărie însă s-a mutat în Kobe, unde, mai târziu, a absolvit și liceul. A studiat teatrul la Facultatea de Litere a Universității private Waseda din Tokio, fiind atras în mod special de tragedia Greciei antice.

În perioada studenției a cunoscut-o pe Yuko, cu care s-a căsătorit pe când avea doar 22 de ani și împreună cu care a deschis un club de jazz numit Peter Cat. Întreaga poveste l-a inspirat să scrie romanul „Pădurea norvegiană”, devenit best seller în anul 1987 și care în anul 2010 a fost ecranizat de regizorul Tran Anh Hung.

Primul său roman, „Ascultă cum cântă vântul”, a fost lansat în anul 1979 și i-a adus „Premiul Gunzo pentru debut”. Acest volum, alături de „Automatul 1973” (1980) și „În căutarea oii fantastice” (1982) – carte recompensată cu „Premiul Noma pentru scriitori noi” în anul 1982 -, formează „Trilogia Șobolanului”.

Au urmat apoi „Pădurea norvegiană” (1987), „Dans dans dans” (1988), „La sud de graniță, la vest de soare” (1992), „Cronica păsării-arc” (1994), „Iubita mea, Sputnik” (1999), „Kafka pe malul mării” (2002), „În noapte” (2004), „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” (2007), „1Q84” (vol. I și II – 2009, vol. III – 2010) și „Insipidul Tsukuru Tazaki și anii săi de pelerinaj” (2013).

De asemenea, Haruki Murakami a tradus în limba japoneză mai mulți autori americani, printre care Francis Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving, Raymond Carver sau J.D. Salinger.

În 2007, Universitatea din Liège (Belgia) i-a acordat titlul Doctor Honoris Causa, iar în anul următor a primit aceeași distincție și din partea Universității Princeton (SUA).

De asemenea, în 2009, Murakami a primit „Premiul Ierusalim”, un trofeu bienal acordat scriitorilor ale căror opere abordează teme legate de libertatea umană în societate. De-a lungul timpului, printre laureați s-au aflat și Bertrand Russell (1963), Jorge Luis Borges (1971), Eugène Ionesco (1973), Simone de Beauvoir (1975), Milan Kundera (1985), Ernesto Sabato (1989), Mario Vargas Llosa (1995), Arthur Miller (2003) și Antonio Muñoz Molina (2013).

În urmă cu doi ani, Haruki Murakami a fost distins cu „Premiul Internațional Catalonia”, acordat persoanelor care au contribuții semnificative în cultură, știință și libertățile umane. La momentul respectiv, scriitorul a adus critici dure la adresa proiectelor nucleare ale țării sale.

Haruki Murakami a scris și numeroase nuvele, reunite în volumele „Elefantul a dispărut”, „Salcia oarbă, fata adormită” și „După cutremur”.

LOTO 6/49. Numerele extrase pe 12 mai. De când nu s-a mai câștigat marele premiu la LOTO 6/49

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021