Festivalul de Film „Pelicam” dedică o secțiune specială documentarelor despre oamenii și mediul din apropierea Mării Negre: „Black Sea Docs”. VIDEO

Festivalul de Film Pelicam dedică o secțiune specială documentarelor despre oamenii și mediul din apropierea Mării Negre: Black Sea Docs. VIDEO
Publicat: 30/05/2014, 08:28

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu „Pelicam” va avea anul acesta o secțiune competițională specială. „Black Sea Docs” va aduce pe marele ecran producții ce conturează diverse situații problematice din țările din vecinătatea Mării Negre.

„Pădurea e ca muntele, vezi?” e doar unul dintre cele cinci documentare înscrise în această secțiune. Regizat de Christiane Schmidt și Didier Guillain, acesta spune povestea unei comunități de romi din apropierea orașului Sfântul Gheorghe (județul Covasna). Cum în zonă nu există locuri de muncă pentru persoanele necalificate, aceștia sunt nevoiți să trăiască de pe urma recoltei anuale de cartofi. Aron Lingurar, „capul” satului, spune că nu există o siguranță a viitorului, iar că autoritățile nu sunt dispuse nici măcar să le asculte problemele.

Documentarul care a avut premiera anul acesta la Berlinale va fi proiectat la Tulcea în prezența celor doi regizori, dar și a lui Aron.

În aceeași secțiune va fi prezentat și producția ruso-germano-cehă „Pipeline”, regizată de Vitaly Mansky. Aceasta explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania.

Celelalte trei documentare concurente în secțiunea „Black Sea Docs” sunt „Flying Away” (Simeon Tsonchev), „Dusk” (Valentyn Vasyanovych), și „The Road” (Nika Tsiklauri).

Producția câștigătoare va fi desemnată de un juriu din care vor face parte, printre alții, Pedro Fuente, directorul festivalului „Econzine Saragoza”, din rețeaua Green Film Network, și antropologul Vintilă Mihăilescu.

Pe lângă premiul oferit de Cinelab România – servicii de post producție în valoare de 3.000 de euro pentru următorul film al regizorului -, documentarul învingător în secțiunea „Black Sea Docs” va fi propusă de Pelicam pentru premiul Green Film Network (GFN) 2015.

GFN este o organizație internațională ce reunește 22 de festivaluri de film de mediu. Premiul GFN este o inițiativă anuală începută în 2014, cu scopul de a suține și promova realizatorii de film documentar, dar și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu.

Trofeul Green Film Network 2014 a fost câștigat de filmul documentar „Amazon Gold”, ce poartă semnătura lui Reuben Aaronson, și pe care publicul va avea ocazia să îl vadă, de asemenea, în cadrul Festivalului Pelicam, în prezența regizorului.

Narat de actrița Sissy Spacek și muzicianul Herbie Hancock, ambii laureați ai premiilor Oscar, „Amazon Gold” spune o povestea îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război, conduși de un biolog peruvian scot la iveală efectele devastatoare pe care mineritul ilegal pentru aur îl are asupra pădurilor tropicale virgine.

„Povestea în sine este foarte tulburătoare pentru că oamenii care trăiesc în sărăcie, sunt nevoiți să lucreze în condiții periculoase pentru a supraviețui, însă în tot procesul acesta ne distrug planeta. Oamenii sunt singura specie care își distruge propriul cuib„, a declarat Reuben Aaronson pentru gândul.

Pe lângă filmele pe care publicul le va putea vedea la Festivalul Pelicam, la Tulcea vor fi vernisate cu aceeași ocazie și două expoziții de fotografie.

Prima dintre acestea poartă semnăturile lui Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu. Fotografiile propun o „expediție” vizuală în adâncurile Dunării cu sturioni, pe luciul apei cu nuferi, prin pădurea Letea, în văzduh, deasupra meandrelor și coloniilor de pelicani, dar și în cotidianul vieții în Deltă.

Cealaltă expoziție este a cea a fotografului francez Yann Arthus-Bertrand, cunoscut pentru filmul său „Home”, și are ca temă centrală apa. Producția amintită, lansată în anul 2009, simultan în cinematografele din întreaga lume, pe DVD, TV și YouTube, a fost realizat aproape în totalitate din filmări aeriene ale mai multor locuri de pe glob.

Festivalul Internațional de Film despre Oameni și Mediu – „Pelicam” se va deschide vineri, 15 iunie, la Tulcea, cu un concert al formației turce BaBa ZuLa, și se va încheia duminică, 15 iunie, cu un spectacol pe care trupa Subcarpați îl va susține în Piața Civică.

Festivalul Pelicam este singurul eveniment din România ce prezintă publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător. Accesul la proiecțiile și evenimentele conexe din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii