Festivalul Internanțional de Film PELICAM propune o nouă secțiune competițională: „Fresh Perspectives”. Ce documentare pot fi văzute la Tulcea. VIDEO

Festivalul Internanțional de Film PELICAM propune o nouă secțiune competițională: Fresh Perspectives. Ce documentare pot fi văzute la Tulcea. VIDEO
Publicat: 29/05/2014, 13:37
Actualizat: 29/07/2014, 19:43

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film despre Oameni și Mediu -„PELICAM” aduce anul acesta o secțiune competițională nouă: „Fresh Perspectives”. Aceasta va aduce la Tulcea, pe marele ecran, producții care nu doar abordează diverse probleme de mediu, ci oferă și soluții inovative pentru rezolvarea lor.

Unul dintre documentarele selectate în noua secțiune a Festivalului este „When You”re Gone, I”ll Still Be There„, ce va fi prezentat în prezenta regizorului său, Carl A. Fechner. Pelicula spune povestea a trei copii care luptă cu propriile mijloace pentru a schimba lumea. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din întreaga lume să planteze copaci, sperând că astfel va încetini încălzirea globală. Inițiativa adolescentului ajunge să fie cunoscută la nivel internațional, după ce susține un discurs pe această temă în plenul Națiunilor Unite: „Când voi nu veți mai fi, eu voi fi încă acolo” – este o frază spusă de Felix în fața oficialilor ONU și cea care dă titlul acestui film documentar.

La Tulcea, Felix va răspunde întrebărilor spectatorilor prezenți la proiecție printr-o transmisiune video.

„Felix, Fardosa și Roman demonstrează: este posibil să faci o diferență, chiar ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupți pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

În aceeași categorie va fi prezentat și filmul documentar „Growing Cities„. Regizată de Dan Susman, care, de asemenea, va fi prezent la Tulcea, producția examinează importanța fermelor urbane în America, lansând întrebarea: pot ele să revitalizeze orașele și obiceiurile alimentare ale oamenilor? Arătând moduri inovative prin care locuitorii zonelor urbane își produc hrana, documentarul încearcă să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să își crească roșiile pe balcon, spre exemplu.

„Sunt încântat să împărtășesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internațional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveștile grădinarilor, fermierilor și oamenilor obișnuiți și din film au inspirat comunități din toată lumea. Fie că ai o curte, un spațiu gol sau un acoperiș, poți creșete unde ești”, afirmă Dan Susman.

La Festivalul Internațional de Film PELICAM de la Tulcea se va afla și Valentin Thurn, regizorul documentarului „Food Savers„. Pelicula, proiectată, de asemenea, în secțiunea competițională „Fresh Perspectives”, redă povestea unor oameni care luptă pentru un nou mod de raportare la hrană. Fermieri, directori de supermaket, bucătari, studenți la design sau simpli gospodari, cu toții încearcă să răspundă la întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei?

Food Savers este un film despre oameni și corporatiștii care caută soluții pentru a opri risipa de hrană”, spune Thurn. „Mișcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporție de 15% pentru încălzirea globală și în proporție de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film, Taste the Waste, și sunt bucuros să împărtășesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român”, adaugă el, amintind totodată că 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.

Și pentru că Festivalul Pelicam încearcă să ofere exemple concrete în ceea ce privește comportamentul responsabil față de mediu chiar și atunci când vine vorba de industria filmului, un atelier special va fi susținut la Tulcea de olandezii de la Green Film Making. Așadar, pe 14 și 15 iunie, Dorien Grötzinger, Event Producer pentru „The Green Film Making Project”, și Brechtje Smidt, CEO/Director la „Deepeei Film Productions” vor explica ce înseamnă producția verde de film, cu un impact cât mai scăzut asupra mediului.

„Deepei Film Productions” are deja în palmares două pelicule realizate într-un mod sustenabil: „Balance”, în regia lui Mark Ram, și „Going South”, regizat de Brechtje Smidt. De altfel, Green Film Making este prezentă anul acesta și la Festivalul de Film de la Cannes, unde va susține un workshop cu tematică similară.

Înscrierile pentru atelierul de la Tulcea, organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, se fac până pe 3 iunie, la adresa de email [email protected], specificând numele workshop-ului în câmpul subiectului. Regulamentul complet este disponibil aici.

Înainte însă ca Festivalul Pelicam să ia startul la Tulcea, pe 13 iunie, un eveniment special se va desfășura în Capitală, la „J”ai Bistrot”. Pe 29 mai va fi proiectat filmul „North of the Sun”, realizat de norvegienii Inge Wegge și Jørn Ranum și câștigător al ediției Pelicam de anul trecut.

Festivalul Internațional de Film Documentar despre oameni și mediu – PELICAM va avea loc la Tulcea, în perioada 13-15 iunie. Evenimentul va prezenta publicului producții distinse cu premii importante, ce vorbesc despre legăturile strânse dintre oameni și mediul înconjurător, dar și o serie de ateliere și evenimente conexe.

Accesul publicului la proiecțiile și evenimentele din cadrul Pelicam este liber. Mai multe detalii despre ediția din acest an sunt disponibile aici.

Festivalul Internațional de Film Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Administrației Fondului Cultural Național, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român. Parteneri instituționali sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elveției, Goethe Institut, Institutul Francez din București și Institutul Italian de Cultură.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?