Festivalul Internațional de Film „NexT” se deschide joi, 3 aprilie, cu proiecția „La capătul nopții”

Festivalul Internațional de Film NexT se deschide joi, 3 aprilie, cu proiecția La capătul nopții
Publicat: 02/04/2014, 18:33
Actualizat: 29/07/2014, 19:01

„La capătul nopții/ Até Ver a Luz”, lungmetrajul de debut al câștigătorului trofeului NexT 2013, Basil da Cunha, va fi proiectat joi, de la 19.30, în deschiderea celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film NexT, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Selecționat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes și adus în premieră în România, debutul cineastului portughez spune povestea unui traficant de droguri abia ieșit din închisoare, care se întoarce în cartier și devine victima luptei pentru putere în interiorul unei găști.

Află mai multe știri din lumea filmului pe pagina de Facebook „I like to movie-movie”.

Până luni, cinefilii sunt invitați la un adevărat maraton cultural din care nu vor lipsi proiecțiile speciale, sesiunile de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmelor, seminariile și petrecerile. Astfel, 123 de scurtmetraje și mediumetraje au fost selecționate în acest an de criticii Andrei Rus și Irina Trocan.

De asemenea, nouă seminarii cu profesioniști străini și români din domeniu, concursul The Pitch, în urma căruia un tânăr cineast va primi o finanțare de 5.000 de euro pentru un scurtmetraj, și NexT Short Film Market, care reunește producători români și străini, completează programul NexT.

Înaintea deschiderii oficiale de joi, de la ora 19.30, cei 15 candidați selectați în concursul The Pitch, organizat de Shorts TV, în parteneriat cu Romtelecom, își vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat, de la ora 15.00, la Ceainăria Cărturești. Toate înregistrările vor fi publicate apoi pe pagina de Facebook a ShortsTV, în dimineața zilei de vineri. Cele cinci prezentări care adună cele mai multe „like”-uri până duminică vor ajunge pe lista scurtă The Pitch. Doar acestea cinci vor fi prezentate apoi unui juriu de specialiști, care va decide câștigătorul. Acesta va fi anunțat la gala de închidere a NexT, pe 7 aprilie.

Totodată, vineri se dă startul competiției. De la ora 17.00, la Cinema Studio, poate fi urmărit primul calup al competiției naționale, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu o parte dintre realizatori. De la ora 20.00, aceeași sală va găzdui proiecția primului program din competiția internațională. Gustavo Vinagre, regizorul filmului „Film pentru un poet orb/ Filme para poete cega”, și Eduardo Williams, autorul scurtmetrajului „Sunetul stelelor m-a uluit/ The Sound of Stars Dazes Me”, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecție.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la premiile Academiei de Film Europene (EFA) pot fi văzute la Short Matters!, vineri, de la 15.30, la Cinema Elvira Popescu. Tot vineri, de la ora 21.00, spectatorii sunt invitați la o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București. Unul dintre cele mai așteptate evenimente din festival, Oscars Night va aduce în premieră cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul categoriei, „Helium”, în regia lui Anders Walter. Prețul unui bilet cumpărat în avans este 20 de lei, iar, în ziua proiecției, este de 25 de lei.

Vineri, de la 11.00, primul seminar de la Ceainăria Cărturești are ca temă „Rolul festivalurilor în viața culturală și socială a comunităților mici”, într-o discuție moderată de Corina Șuteu, la care vor lua parte Andreea Borțun (Ideo Ideis), Gabriela Suciu (Festivalul de Film Victoria), Oana Giurgiu (Festivalul Luna Plină). De la 12.30, managerul cultural Corina Șuteu, președintele Romanian Film Initiative, va vorbi despre „Politicile culturale și circulația operelor cinematografice, despre excepția culturală în contextul globalizării”.

Intrarea la seminariile NexT, precum și la proiecțiile Festival Friends I, de sâmbătă, de la ora 14.00, Festival Friends II, de duminică, de la ora 14.00, de la Cinema Studio, și „California Dreamin'”, programată luni, de la ora 15.00, la Cinema Elvira Popescu, sunt gratuite.

Programul integral poate fi consultat aici.

Abonamentele și biletele pot fi cumpărate deja, în avans, de pe www.eventbook.ro și de la Librăria Engleză Anthony Frost. Joi vor fi puse în vânzare și la casieriile Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și CinemaPRO (4 aprilie, pentru Oscars Night).

Festivalul Internațional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT.

Cea de-a opta ediție va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J’ai Bistrot și Ceainăria Cărturești și este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Creierul uman, mai mare la generațiile tinere. Riscurile de demență scad considerabil
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului