FESTIVALUL LUMINII începe joi, 23 aprilie, la București. Mai multe proiecții și sisteme de iluminare arhitecturală vor transforma orașul într-o expoziție în aer liber

Publicat: 23/04/2015, 18:27

Prima ediție a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight va avea loc în perioada 23 – 25 aprilie, când Calea Victoriei, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite, se va transforma într-o expoziție în aer liber, iar spațiile publice vor fi revitalizate prin intermediul unor instalații interactive și al spectacolelor de lumini, informează, miercuri, Primăria Municipiului București (PMB).

„Alături de spectacolele captivante reprezentate de cele 16 instalații de artă, iluminatul arhitectural și sesiunile de video-mapping pregătite de artiștii invitați vor aduce un plus de magie festivalului, însuflețind fațadele clădirilor de pe acest traseu. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, fațada Ministerului Afecerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul National de Istorie vor prinde viață și vor completa perfect spațiile expoziționale ale galeriei-gigant în aer liber”, precizează sursa citată.

Organizatorii arată că itinerariul pe care vor fi amplasate instalațiile de artă va semăna cu un circuit amplasat într-unul din marile muzee ale lumii.

„Expoziția începe în Piața Revoluției cu lucrarea Large Pendulum Wave, o instalație kinetică ce folosește 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălțime de 10 metri. (…) Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Kretzulescu, pătrundem într-un spațiu magic, un peisaj artificial sinestezic care crează o experiență senzorială totală. Chill Voxel este o scenografie muzicală și luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet și lumină, acoperind o suprafață de peste 700 de metri pătrați. Secvența artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative și ritmuri antrenante”, se arată în comunicatul citat.

FOTO: Facebook//Festivalul Luminii

Traseul va continua spre Centrul Vechi, iar fațadele Teatrului Odeon și Cercului Militar vor fi „transformate” prin intermediul a două videomapping-uri, realizate de două dintre echipele ce au contribuit la succesul iMapp București 555: Les Ateliers Nomad (România) și Maxin10sity (Ungaria).

Videomapping-ul este un spectacol multimedia complex, care se folosește de toate elementele fațadei unei clădiri și le integrează într-o animație 3D, făcând ca „relieful” clădirii să se transforme într-un spectacol în care fiecare detaliu arhitectonic primește rolul său, printr-o proiecție dedicată.

„Traseul se încheie la capătul Căii Victoriei (Piața Națiunile Unite, pe Dâmbovița) cu Vasul Fantomă (Ghost Ship), o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecții români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. În 2015 și 2016 acest vas efemer va călători în jurul lumii. Spotlight Bucharest Internatiopnal Light Festival este prima oprire. Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se tranformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este și mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe submersibile vor arunca în aer jeturi de apă de 12 m înălțime, formând două ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantomă (Ghost Ship) este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W2”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, va fi prezentată instalația câștigătoare a concursului organizat de ARCUB (la care s-au înscris 30 de proiecte) pentru tineri artiști, arhitecți sau designeri. Aceasta este „Urban Neon Forest”, semnată de Antonio Păun și Thomas Herrera, studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

„Proiectul câștigător își propune să transpună o simplă plimbare prin Centrul Vechi, pe Str. Lipscani, într-o experiență inedită: o promenadă printr-o «pădure de lumină». Instalația va fi compusă din 80 de stâlpi de neon, dispuși aleatoriu în fața clădirii Băncii Naționale a României, oferindu-le trecătorilor atât prilejul de a interacționa cu obiectele arhitecturale, cât și un spectacol urban inedit”, se mai arată în comunicatul PMB.

FOTO: Facebook//Festivalul Luminii

Circuitul artistic al festivalului va integra 23 de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și videomapping-uri, în total, o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați urmând să fie iluminată în cadrul festivalului, majoritatea instalațiilor folosind surse de lumină LED, care au un consum redus de energie.

Un alt element inedit al festivalului va fi expoziția de fotografie rezultată din campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociația Free Miorița în fața Muzeului Național de Artă a României, cu scopul de descoperi școli și oameni care nu au electricitate, pentru a le instala sisteme cu panouri fotovoltaice.

După lasarea întunericului, expoziția „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalație realizată din becuri opaiț și felinare.

Deschiderea oficială a Spotlight Festival va avea loc joi, de la ora 20.00, cu un concert susținut de Robin and the Backstabbers și Alternosfera, pe Strada Franceză din Centrul Istoric.

„Ideea festivalului a apărut din nevoia alinierii la manifestările similare din marile orașe și își propune să includă orașul București în circuitul celor mai importante festivaluri de profil și, în același timp, să îi ofere publicului larg un spectacol unic în România. Ca urmare a hotărârii UNESCO, anul 2015 a fost proclamat în mod oficial Anul Internațional al Luminii, scopul acestei acțiuni fiind acela de a se promova o mai bună înțelegere la nivel public și politic a rolului central al luminii în cadrul lumii moderne”, mai spun reprezentanții PMB.

Festivalului Internațional al Lumii Spotlight este organizat de Primăria Municipiului București, prin ARCUB, iar accesul la eveniment va fi gratuit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai