Festivalul Național de Teatru debutează în Capitală pe 25 octombrie. Când vor fi puse în vânzare biletele

Festivalul Național de Teatru debutează în Capitală pe 25 octombrie. Când vor fi puse în vânzare biletele
Publicat: 10/10/2013, 18:18
Actualizat: 29/07/2014, 22:42

Biletele pentru spectacolele Festivalului Național de Teatru (FNT), care va avea loc la București, în perioada 25 octombrie – 3 noiembrie, vor fi puse în vânzare începând de vineri, informează un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Biletele pot fi cumpărate de la casele de bilete ale următoarelor instituții, parteneri strategici FNT: Teatrul Național București, Opera Națională București, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Act, ArCuB, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Evreiesc de Stat, Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Bălcescu, Unteatru, Godot Café-Teatru. De asemenea, biletele vor putea fi achiziționate online, de pe site-urile teatrelor care găzduiesc spectacolele.

Ediția din 2013 a Festivalului Național de Teatru (FNT) este dedicată artei actorului și aduce un omagiu personalității Marianei Mihuț. Festivalul va mobiliza, practic, toate spațiile teatrale ale Capitalei, precum și câteva alte locuri devenite, în ultimii ani, ospitaliere zone parateatrale: centre culturale, librării, ceainării.

Astfel, festivalul va fi deschis, pe 25 octombrie, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, cu spectacolul „Troienele”, după Euripide, în regia lui Andrei Șerban, montat în 2012 la Opera Națională Română Iași. După 22 de ani, Andrei Șerban a refăcut la Iași un spectacol grandios, aceasta fiind o șansă unică de a lua parte la drama care a marcat istoria unei civilizații. Reprezentația se va desfășura în prezența lui Andrei Șerban, care va veni special în țară, de la New York, cu această ocazie.

Andrei Șerban a montat prima dată „Troienele” în urmă cu aproape 40 de ani, pe scena Teatrului La MaMa din New York, iar, în 1990, a realizat spectacolul și în țară, la Teatrul Național București. Spectacolul „Troienele” este dedicat memoriei lui Ellen Stewart, fondatoarea teatrului La Mama din New York, acolo unde a fost creat inițial.

Totodată, pe 26 septembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”, va fi pus în scenă spectacolul „Lear(a)”, de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat va fi jucat spectacolul „Yentl”, de Leah Napolin și Isaac Bashevis Singer, în regia lui Erwin Șimșensohn. Festivalul continuă de la ora 21.00, la Teatrul ACT, cu o reprezentație a spectacolului „Iluzii”, de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Juncu, iar de la 21.00, la ArCuB va fi pusă în scenă reprezentația „Însemnările unui nebun”, de N.V. Gogol, în regia lui Felix Alexa.

Festivalul continuă pe 27 octombrie, la 18.00, la Teatrul Mic, unde va fi pus în scenă spectacolul „A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, iar de la ora 18.00, la Teatrul Național București, în Sala Studio, va fi jucat spectacolul „Avarul”, de Molière, în regia lui Lászlo Bocsárdi. Tot pe 27 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul de Comedie, în Sala Nouă, va fi prezentat „Urâtul”, de Marius von Mayenburg, în regia lui Vlad Cristache.

Pe 28 octombrie, la ora 18.00, la Teatrul Național București, în Sala Mică, va fi prezentat spectacolul „Conul Leonida față cu reacțiunea”, de I. L.Caragiale, în regia Silviu Purcărete, iar de ora 21.00, la Opera Națională București, va fi jucat spectacolul „Pălăria florentină”, de Eugène Labiche, tot în regia lui Silviu Purcărete. De la ora 21.30, la Teatrul Național București, în Sala Multimedia, va avea loc „Năpasta”, de I.L. Caragiale, în regia lui Radu Afrim.

Totodată, iubitorii de teatru vor putea vedea, pe 29 octombrie, de la ora 21.00, la Teatrul Național București, în Sala Studio, spectacolul „Solitaritate”, al Gianinei Cărbunariu. Ziua de 30 octombrie, începe la ora 18.00, la Teatrul „Bulandra”, în Sala „Liviu Ciulei”, cu spectacolul „Căsătoria”, de N. V. Gogol, în regia lui Yuri Kordonsky.

Pe 31 octombrie, de la orele 18.00 și 21.30, la Teatrul Bulandra, în Sala „Toma Caragiu”, spectatorii vor putea să vadă „Domnul Swedenborg vrea să viseze”, în regia lui Mihai Măniuțiu, iar de la ora 18.00, la Teatrul de Comedie, în Sala „Radu Beligan”, va fi pus în scenă spectacolul „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat”, de Matei Vișniec, în regia lui Ovidiu Caița.

Pe 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Opera Națională București, publicul se va putea delecta cu spectacolul „Pescărușul”, de A.P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky, iar de la 18.00, la Teatrul „Bulandra”, în Sala „Liviu Ciulei”, va avea loc o reprezentație a spectacolului „Școala nevestelor”, de Molière, în regia lui Cristian Juncu.

De asemenea, Festivalul Național de Teatru prezintă, pe 2 noiembrie, la ora 17.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, spectacolul „Scene din viața insectelor – mister psihedelic muzical”, de Karel și Josef ÄŒapek, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză. De la 21.30, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, va fi pus în scenă spectacolul „Adam și Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater.

Festivalul se încheie pe 3 noiembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Bulandra, în Sala „Liviu Ciulei”, cu spectacolul „Îngropați-mă pe după plintă”, de Paul Sanaev, în regia lui Yuri Kordonsky, iar de la 20.30, la Teatrul Odeon, în Sala Majestic, va fi jucat „Adam și Eva”, după Liviu Rebreanu, în regia lui Alexander Hausvater.

Programul – pe zile și ore de desfășurare – poate fi consultat și pe site-ul www.fnt.ro.

Cea de-a 23-a ediție a Festivalului Național de Teatru este organizată, prin tradiție, de Uniunea Teatrală din România (UNITER) și finanțată de Ministerul Culturii și Primăria Municipiului București, prin ArCuB.

Selecționerul unic și directorul artistic al ediției din 2013 a Festivalului Național de Teatru este criticul Alice Georgescu, aflată, în această calitate, la ultimul mandat, iar directorul executiv este Aura Corbeanu, vicepreședintele UNITER.

(Dorina Călin)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului