Filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter

Filmul La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski, apreciat de The Hollywood Reporter
Filmul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, care rulează în secțiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary (28 iunie - 6 iulie), a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter "un studiu de personaj molatec, cu nuanțe de comedie neagră".
Publicat: 03/07/2013, 13:05
Actualizat: 02/02/2019, 06:45

Filmul „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, care rulează în secțiunea East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary (28 iunie – 6 iulie), a fost apreciat de presa de specialitate, fiind considerat de Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, cu nuanțe de comedie neagră”.

Filmul „La limita de jos a cerului”, care rulează cu titlul în limba engleză „The Unsaved”, este considerat de The Hollywood Reporter „un studiu de personaj molatec, punctat de momente de comedie neagră, în care, în clasicul stil al noului val românesc, comportamentul rău și bunele intenții ale personajelor se transformă încet-încet într-un ștreang în jurul gâtului personajului”. The Hollywood Reporter spune că filmul lui Cobileanski se înscrie în genul cinema-ului de artă și remarcă imaginea semnată de Oleg Mutu.

Personajul principal al filmului, Viorel (Igor Babiac), este un tânăr de 19 ani care locuiește cu mama sa văduvă (Angela Ciobanu), care îl ceartă pentru că nu are o slujbă. Ca să nu se plictisească, Viorel îl ajută pe prietenul său Gâscanul (Sergiu Voloc), care vinde marijuana. În timpul acestor activități, Viorel o cunoaște pe Maria (Ela Ionescu).

Hollywood Reporter remarcă faptul că, la un moment dat, ritmul filmului lui Cobileanski amintește de „Polițist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu. Jocul actorilor este caracterizat de publicație, în contextul noului cinema românesc, drept o sumă de interpretări în stilul realist, minimalist.

„La limita de jos a cerului”, o coproducție România-Moldova, rulează în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary. Filmului lui Cobileanski i se alătură, în selecția Festivalului de la Karlovy Vary, scurtmetrajul documentar „După fel și chip”, de Paula Oneț, care prezintă comunitatea bătrânilor dintr-un sat care are o singură pasiune: aceea de a-și face fotografii pentru propriile pietre funerare.

De asemenea, producțiile „Pădurea spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei, și „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, sunt proiectate în secțiunile Out of the Past, respectiv Horizons, la festivalul de film din Cehia.

În deschiderea Festivalului de la Karlovy Vary a rulat filmul „Mood Indigo”, o adaptare a romanului lui Boris Vian „Spuma zilelor”, semnată de Michel Gondry.

Regizorul de film Igor Cobileanski s-a născut în 1974, la Chișinău. În copilărie a jucat în mai multe filme, printre care „Durerea”, realizat după scenariul lui Emil Loteanu. A absolvit Facultatea de Regie și Film a UNATC București, în 1995. A revenit la Chișinău, unde a început să regizeze videoclipuri (șase numai pentru trupa Zdob și Zdub), spoturi publicitare și filme documentare („Murind pentru Madrid”, „Răsăritul Bălților”, „Legendele Tipovei”, în intervalul 1999 – 2000). În 2006, a regizat primul său scurtmetraj de ficțiune, „Când se stinge lumina”. După acesta au urmat „Sașa, Grișa și Ion” (2006) și „(Plictis) și Inspirație” (2007), care au fost selectate la festivaluri internaționale. Igor Cobileanski a mai regizat lungmetrajul „Tache”, cu Mircea Diaconu în rolul principal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern