Filmul „Poziția copilului”, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm

Filmul Poziția copilului, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm
Publicat: 16/11/2013, 16:17
Actualizat: 01/02/2019, 13:07

Conform sursei citate, Festivalul Internațional de Film de la Stockholm și-a desemnat câștigătorii în cadrul unei ceremonii organizate vineri seară.

Printre câștigătorii ediției din acest an a festivalului se află și lungmetrajul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, care a fost distins cu premiul Telia, acordat celui mai bun film din festival care nu beneficiază încă de distribuție în Suedia.

În cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm, filmul „Poziția copilului” a fost prezentat în secțiunea „Open Zone”, dedicată celor mai apreciate filme din 2013, aflate în atenția Asociației Internaționale a Criticilor de Film FIPRESCI.

„Poziția copilului”, o producție Parada Film, 2013, este câștigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din acest an și este propunerea României pentru categoria „cel mai bun film străin” la premiile Oscar.

Premiul Telia, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm de una dintre cele mai mari companii de telecomunicații suedeze, este dedicat sprijinirii distribuției în Suedia a filmelor de artă și constă în 100.000 sek (aproximativ 11.000 euro), acordați pentru distribuția locală a filmului câștigător.

În competiția pentru acest premiu sunt înscrise toate filmele prezentate în festival care nu beneficiază încă de distribuție în Suedia. Acordat de un juriu alcătuit anul acesta din producătorul Fredrik Heinig, actrița Linda Zilliacus și regizorul și fotograful Pieter Ten Hoopen, premiul revine celui mai bun film din festival a cărui distribuție în întreg teritoriul Suediei este considerată importantă. Premiul este astfel nu doar o recunoaștere a meritelor extraordinare ale filmului, ci și un sprijin în promovarea locală a acestuia, încât să poată fi văzut de un număr cât mai mare de spectatori, precizează ICR Stockholm.

Festivalul Internațional de Film de la Stockholm s-a aflat în acest an la cea de-a 24-a ediție și a inclus peste 180 de filme din 50 de țări.

Premiul pentru cel mai bun film al ediției din acest an a festivalului a fost acordat peliculei „The Selfish Giant” de Clio Barnard, conform site-ului oficial al evenimentului.

„Poziția copilului”, cu Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia și Natașa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) și „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbește cu dramatism, cu emoție, dar și cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste și despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan și vorbește despre trafic de influență și corupție la nivel mic în instituțiile de bază ale societății și extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Producțiile cinematografice românești au fost distinse cu premii și la edițiile anterioare ale Festivalului Internațional de Film de la Stockholm. Astfel, în 2007, Marele Premiu al Festivalului i-a revenit filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu, iar Anamaria Marinca a fost câștigătoarea premiului pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul principal din acest film.

În 2010, actorul George Piștereanu a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină a festivalului, pentru rolul din filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Șerban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...