Filmul unui regizor român, scos și reintrodus în grila TVR 2, în urma protestelor regizorului. Ce spune conducerea TVR

Filmul unui regizor român, scos și reintrodus în grila TVR 2, în urma protestelor regizorului. Ce spune conducerea TVR
Publicat: 01/11/2014, 18:26

Cornel Mihalache și Valentin Nicolau, autorul piesei de teatru, au transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că, vineri, Stelian Tănase „i-a ordonat directorului TVR 2, Răzvan Bucuroiu, să scoată din grilă filmul «Zi că-ți place!» programat să se difuzeze luni și căruia i s-a făcut promovare pe canalele TVR timp de o săptămână. Filmul nu a fost amânat o zi sau două, ci i s-a interzis difuzarea între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale”.

„Este cenzurat un film politic ce are ca subiect portretul candidatului la președinția României, prezentat metaforic ca un violator al României personificate de o femeie pusă să aleagă cine să-i intre în casă, cu cine să-și împartă viața. Filmul, o docuficțiune realizată de Casa de Producție TVR, se constituie într-un aspru rechizitoriu adus clasei politice, în special aspiranților la funcția cea mai înaltă în stat. Este un manifest, un apel la indignare și luciditate, un îndemn la a refuza «vraja» vânzătorilor de iluzii care, odată ajunși la Cotroceni, devin «violatorii» noștri de zi cu zi”, se mai precizează în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, „decizia abuzivă nu intră în atribuțiile directorului general, ci este de competența Consiliului de Programe și a Comitetului Director, organisme care nici măcar nu au fost consultate. Tănase și Bucuroiu, rutinați în astfel de manipulări, au inventat degrabă o emisiune înlocuitoare despre turul întâi al alegerilor prezidențiale, pregătind astfel o explicație pentru scoaterea filmului din grilă. Asta în contextul în care TVR 2 nu s-a implicat în campania electorală cu astfel de emisiuni, tematica dezbaterilor despre alegerile prezidențiale fiind în sarcina TVR 1”.

Contactat de MEDIAFAX, Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, a declarat, sâmbătă că informația nu este adevărată, filmul fiind în continuare în grilă și urmând să fie difuzat luni, după cum era programat.

Pe de altă parte, Cornel Mihalache a precizat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că informația privind scoaterea filmului din programul de luni a apărut pe intranetul TVR. „În locul filmului va fi difuzată o ediție specială dedicată alegerilor, ceea ce TVR 2 nu a avut până acum”, a completat Mihalache.

De asemenea, ulterior comunicatului, Valentin Nicolau a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că filmul a fost reintrodus în grila de luni a TVR 2. „Am fost informat că a fost reintrodus cu ora 23.30, prima oară acesta fiind programat pentru ora 20.10”, a completat acesta.

Producția „Zi că-ți place!”, în regia lui Cornel Mihalache, după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau, este un proiect al Casei de Producție TVR și a fost prezentată în avanpremieră la Cinema Studio din București în luna ianuarie.

„Zi că-ți place!” se dovedește „atât de periculos în ochii servanților politici aflați la conducerea TVR, încât el a trebuit să fie oprit de la a fi văzut de alegătorii români între cele două tururi de scrutin, pentru ca nu cumva să le lumineze mințile, să le trezească conștiințele”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Valentin Nicolau și Cornel Mihalache consideră că „actul de cenzură este cu atât mai reprobabil cu cât nu pare să fi fost dictat de vreun stăpân politic anume, ci vine din frica față de oricare dintre politicienii care s-ar putea simți lezați de «Zi că-ți place!», pentru că filmul face un portret deloc măgulitor politicianului român, dar perfect realist. Spaima supremă a lui lui Stelian Tănase este să nu fie dat afară, de aceea orice politician care ar putea să-i decidă cât de puțin destinul derizoriu în TVR îi este un stăpân virtual, pentru liniștea căruia este în stare de orice”.

Autorul piesei de teatru, Valentin Nicolau, și regizorul filmului, Cornel Mihalache, spun că „cei care-i apără pe «violatorii» României, fie și interzicând un film, tot complici se numesc”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun