FOTO+VIDEO. Fenomen neobișnuit în apropiere de Noua Zeelandă. „A fost cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut pe mare”

Publicat: 15/01/2013, 18:12
Actualizat: 22/03/2019, 05:08

O suprafață de circa 26.000 de kilometri pătrați de ocean a fost acoperită cu piatră ponce în apropierea Noii Zeelande. O navă a fost chiar nevoită să își schimbe cursul pentru a evita rocile care pluteau la suprafața apei la o distanță de circa 1.600 de kilometri de țărmul acestui stat, informează BBC.

Unul dintre ofițerii navali care a fost martor la fenomenul neobișnuit spune că acesta a fost „cel mai ciudat lucru” pe care l-a văzut pe mare. „Cât puteam vedea în depărtare era o plută făcută din piatră ponce care se mișca în sus și în jos cu valurile”, a declarat Tim Oscar pentru AFP.

Unul dintre membrii echipajului ține în mână o piatră ponce găsită în larg. (FOTO: stuff.co.nz)

„Roca părea că se afla la 60 de centimetri deasupra valurilor și era foarte albă. Arăta exact ca marginea unei calote glaciare”, a mai explicat bărbatul.

Suprafața oceanului era ocuperită cu piatră ponce. (FOTO: nzherald.co.nz)

Experții sunt de părere că piatra ponce provine de la un vulcan subacvatic cunoscut sub numele de Monowai care se află în nordul Noii Zeelande.

Este posibil ca ea să se fi format atunci când lava vulcanului subacvatic a intra în contact cu apa oceanului. Având în vedere că piatra ponce are o densitate mai mică decât apa, ea s-a ridicat rapid la suprafața oceanului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase