Franța, prima țară europeană în care se vor vinde țigaretele „neutre”

Franța, prima țară europeană în care se vor vinde țigaretele neutre
Publicat: 25/09/2014, 19:29
Actualizat: 04/04/2019, 02:48

Proiectul, așteptat cu nerăbdare de asociațiile care militează contra fumatului, a fost dezvăluit joi de ministrul francez al Sănătății, Marisol Touraine.

Pentru a fi mai puțin atractive, pachetele de țigarete vor fi standardizate și vor avea de acum înainte aceeași formă, mărime, culoare și tipografie, a precizat ministrul francez.

O nouă directivă europeană antitabac, adoptată în februarie de Parlamentul European, prevedea deja creșterea în dimensiune a avertismentelor sanitare de pe pachetele de țigarete și includerea unor imagini șocante și a unor sloganuri care să acopere 65% din suprafața pachetelor.

Franța a decis să meargă și mai departe, optând pentru pachetul „neutru”, o măsură care pentru moment a fost experimentată doar în Australia.

În acea țară, toate țigaretele sunt vândute începând din decembrie 2012 în pachete uniforme, verzi, lipsite de logouri, care conțin avertismente medicale și fotografii cu bolnavi.

Australia speră ca prin această măsură, contestată de producătorii de țigarete, să scadă procentul de fumători din rândul populației adulte de la 15% la 10% până în anul 2018.

Vânzările de tutun și de țigarete au scăzut de atunci cu aproape 3%, ajungând la 3,4 miliarde de dolari australieni (2,35 miliarde euro) în primul trimestru din 2014, față de 3,5 miliarde de dolari australieni în ultimul trimestru din 2012.

Potrivit unui studiu guvernamental, numărul persoanelor care fumează zilnic și sunt în vârstă de peste 14 ani a scăzut de la 15,1% în 2010 la 12,8% anul trecut, iar tinerii australieni încep să fumeze mai târziu, la aproape 16 ani în medie, în contextul în care ei începeau să fumeze (înainte de această inițiativă) în jurul vârstei de 12 ani.

Proiectul adoptat joi în Franța se înscrie în linia unui plan mai vast de luptă contra cancerului, inițiat în februarie 2014 de președintele socialist François Hollande.

Una dintre ambițiile sale este de a limita fumatul în rândul tinerilor, întrucât Franța figurează pe lista „elevilor răi” din Europa în ceea ce privește consumul de tutun în rândul celor de până la 16 ani.

Instaurarea pachetului neutru este solicitată de multă vreme de asociațiile de luptă contra fumatului. Potrivit cotidianului economic Les Echos, arbitrajul în favoarea acestei măsuri a fost realizată de președintele Hollande, în ciuda opoziției manifestate de producătorii și comercianții de țigarete.

„E un scandal, o catastrofă”, a declarat Pascal Montredon, președintele Confederației comercianților de tutun și țigarete, care a denunțat decizia guvernului francez despre care spune că a fost luată „fără consultări prealabile”.

„Măsura nu va duce la scăderea consumului de țigarete din Franța”, a adăugat el.

Printre celelalte măsuri ale planului guvernamental anunțate joi figurează și interzicerea țigaretelor electronice în anumite locuri publice, precum școli, mijloacele de transport în comun și spațiile destinate festivalurilor.

Interzise minorilor din martie 2014, țigaretele electronice au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în Franța în ultimii doi ani. Potrivit unui studiu realizat la sfârșitul anului 2013 de Observatorul francez pentru droguri și toxicomanii (OFDT), 18% dintre francezii cu vârste cuprinse între 15 și 75 de ani au încercat deja acest produs și 3% îl utilizează în fiecare zi.

Potrivit președintelui Oficiului francez de prevenire a fumatului (OFT), Bertrand Dautzenberg, acest avânt al țigaretelor electronice se explică în mare parte prin scăderea înregistrată de vânzările de tutun din Franța în ultimele luni.

Vânzările de țigarete (în volum) au scăzut cu 8,6% în august 2014 față de media din ultimele 12 luni, iar cele de tutun au scăzut cu 4,2% în aceeași perioadă, potrivit celor mai recente date comunicate de OFDT.

Vânzările de produse concepute pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat au scăzut la rândul lor. Luna trecută, ele au scăzut până la cel mai mic nivel înregistrat în ultimii ani (similar celui din august 2003).

În Franța, ca în majoritatea țărilor, fumatul reprezintă principala cauză evitabilă de deces și determină aproximativ 73.000 de decese pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice