Gala UNITER 2017. Lista completă a câștigătorilor

Gala UNITER 2017. Lista completă a câștigătorilor
Publicat: 09/05/2017, 07:28

„Oraș martir, al florilor, oraș capitală culturală europeană… Orașul schimbărilor majore, al revoluției, al viitorului Cultural al țării” – astfel a deschis actorul Ion Caramitru cea de-a 25-a gală a Premiilor UNTER într-o atmosferă galantă, a fracurilor și rochiilor foșnitoare de mătase, a luminilor rampei, dominată de emoții, dar și de glumele amfitrionului serii.

Primul premiul acordat luni seară la cea de-a 25-a gala UNITER ce a avut loc la Palatul Cullturii din Timișoara a fost Premiul pentru proiecte inedite și realizîîri remarcabile Teatrului Național Mihai Eminescu pentru realizarea Sălii 2, Sala Manej, spațiu neconvențional, premiu ce a fost înmânat de primarul Nicolae Robu Adei Lupu Hausvater.

„Sunt extrem de emoționat. A fost o surpriză pentru mine. Premiul se datorează celor care au pus umărul și foarte mult suflet ca acea sală să devină un lăcas cu care noi ne mândrim, în care se face teatru adevărat”, a spus Robu. „Acest proiect este foarte bine făcut. Trebuie să alăturăm lui și ceva nou.”, a mai declarat primarul Timișoarei.

Actrița Dorina Chiriac, ce a purtat în seara de gală o rochie spectaculoasă marca Doina Levintza, i-a înmânat Premiul pentru Debut actorului Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – Secția Germană.

„Mă simt onorat că sunt alături de atâtea personalități. Vreau să mulțumesc profesorilor mei de la facultate…domnului director al Teatrului Național Radu Stanca, domnului Constantin Chiriac pentru că mi-a oferit șanse să-mi fac meseria. Mulțumesc martirilor mei din spectacol pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine, sprijinul”, a spus tânărul actorul Iustinian Turcu.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, acordat de actrița Virginia Mirea, i-a revenit lui Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moșier din spectacolul „Suflete moarte” de la Teatrul de Comedie București.

„Am să-i mulțumesc pentru filmulețul de pe Youtube Rareș Stoica și tânărului regizor cu care lucrez de ani buni și cu asta basta Vă mulțumesc”, a spus Visu.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a fost acordat de către regizorul Bobi Pricopie actriței Anei Ciontea pentru pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moșiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie București.

Actrița Mariana Mihuț a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga activitate, întreaga sala aplaudând-o în picioare.

„Chiar nu speram să mai pășesc o dată pe scena galelor UNITER”, a spus actrița vizibil emoționată, adăugând o serie de mulțumiri profesorilor care au format-o, dar și regizorilor cu care a lucrat.

Principesa Maria a României i-a înmânat premiul pentru cea mai bună piesă românească dramaturgului Petre Barbu:„Este o mare bucurie sa ma aflu aici alături de dumneavoastră la ediția jubiliară a galei UNITER. La un sfert de secol de la lansare Gala continua sa fie momentul culminant al anului, locul în care valorile artei dramatice românești sunt recunoscute… Anul acesta gala UNITER are loc la Timișoara, orașul care a declanșat Revoluția din 1989 și care a dus greul suferințelor din acele momente. Le adresez timisorenilor salutul meu cald și aprecierea pentru ca au pastrat viu spritiul libertatii și al valorilor democratice. Ca de fiecare data juriul a ales și anul acesta cea mai buna piesa romaneasca a anului. Felicit castigatorul, domnul Petre Barbu”, a spus Principesa Maria a României acordându-i premiul dramaturgului român.

„Eu am câștigat acum 14 ani acest concurs cu Piesa Tatăl nostru care ești în supermarket și am așteptat un regizor să monteze această piesă. Dedic acest premiu fiicei mele Teodora și soției mele care suferă pentru fiecare cuvânt pe care îl scriu.”, a spus Petre Barbu.

Premiul pentru scenografie acordat pentru întreaga carieră a fost acordat Luanei Drăgoiescu.

Cosmin Ardeleanu, scenograful care a realizat și albumul aniversar al Galei UNITER 25 de ani, a fost cel care i-a înmânat premiul pentru întreaga activitate aducându-i un laudatio de proporții scenografei Luana Drăgoiescu..

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Dragoș Buhagiar, care a mai obținut și în trecut o serie de premii pentru scenografie din partea juriului UNITER.

„Acest premiu îi aparține în egală măsură domnului Silviu Purcărete”, a spus Buhagiar.

Premiul special oferit de senat pentru o carieră excepțională în teatrul de păpuși și marionete a fost acordat scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu.

Umoristul Toni Grecu a realizat un memento al celor 25 de ani ai galei UNITER, rugând publicul să repete cuvântul „rezistă” (mesajul protestatarilor din Piața Victoriei, din această iarnă), după fiecare an al galei teatrului românesc, spre deliciul participanților, mizând pe ideea că arta rezistă dincolo de regimuri politice.

De asemenea, foarte gustat în rândul celor peste 600 de spectatori care au participat în Sala Teatrului Național din Timișoara au fost schetchurile lui Toni Grecu ironizând atât politica la nivel mondial, ascensiunea lui Donald Trump, dar și politica românească.

Irene Flamann Catalina a primit Premiul special al Senatului UNITER pentru o viață dedicată Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara.

Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost decernat lui Andrei Huțuleac pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor din spectacolul Amadeus la Teatrul Metropolis București.

Seara teatrului românesc a fost marcată și de un moment comemorativ în amintirea actorilor ce au fost: Radu Beligan. Ion Besoiu, Marin Moraru etc.

Anul 2017 a marcat și decernarea premiului Mecena, acordat lui Mircea Stoian.

De asemenea, actorul Dionisie Vitcu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate, căruia Teodor Corban i-a adus un laudatio impresionant, iar criticiul de teatru Mariana Voicu a primit la rândul său Premiul pentru întreaga activitate.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat „Biblia Neagră a lui William Blake”, scenariul și regia artistică Ilinca Stihi, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

Directorul British Council România a acordat Premiul pentru activitatea de sprijinire și promovare a relațiilor ulturale româno-britanice criticului de teatru Marina Constantinescu. Aceasta a declarat: „Este o mare surpriza. Multumesc Consiliului Britanic, am fost probabil la locul potrivit, la momentul potrovit prin FNT. Sunt foarte legata la acest moment de Regatul Marii Britanii. Acolo studiaza micul meu print, iar eu astazi nu am 25 de ani, mă simt ca la 25 de ani.”

Premiul pentru critică teatrală a fost acordat Doinei Papp: „Mă bucur pentru seara aceasta. Mă bucur că premiul vine la 25 de ani. Sper ca energia și seara asta să ne însoțească dincolo de ușile teatrului și mai departe în meserie pentru că avem nevoie de energie și de solidaritate.”, a spus aceasta.

Premiul președintelui UNITER a fost decernat Simonei Neumann.

Victor Rebengiuc a fost cel care a înmânat Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, ce i-a revenit Anei Ularu pentru rolul A din spectacolul O intervenție la Teatrul ACT București. Actrița nu a fost prezentă în sală aflându-se în Canada, la filmări.

Premiul de excelență pentru regie oferit de senatul UNITER a fost decernat de scriitorul Ion Bogdan Lefter lui Victor Ioan Frunză, ce a oferit un discurs despre criza artei teatrale.

Cel mai bun spectacol de teatru TV a fost desemnat Vandalul de Hamish Linklater, regia și adaptarea Andreea Vulpe, coproducție a Societății Române de Televiziune (Casa de producție a TVR) – UNTEATRU.

Premiul pentru întreaga activitate de regizor a fost acordat lui Silviu Purcărete. „Premiul acesta îi dedic memoriei lui Valeriu Moisescu, mi-a fost profesor acum mulți ani. Un dascăl genial, cu umanitatea lui, foarte mult a însemnat pentru mine. Mulțumesc mult.”, a declarat regizorul, aplaudat în picioare de public.

Premiul UNITER 2017 pentru cea mai bună regie a fost acordat lui Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului „În adâncuri” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, acesta nefiind prezent în sală.

Premiul pentru cel mai bun spectacol i-a revenit piesei „Amadeus”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis București, instituție teatrală care sărbătorește în acest an 10 ani de existență.

Nu în ultimul rând, primarul Nicolae Robu i-a acordat lui Ion Caramitru o diplomă de excelență din partea municipiului Timișoara, la împlinirea vârstei de 75 de ani și cu ocazia celei de-a 25-a ediții a Galei UNITER

Gala Premiilor UNITER din Timișoara anului 2017 are loc dupa 25 de ani de istorie a Teatrului românesc, 25 de ani de teatru romanesc, tot atatia ani in care artistii s-au confruntat pe scena teatrului si pe scena vietii.

Trofeul care insoteste premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan. Spectacolele care au intrat în atenția juriului UNITER sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu și Mircea Morariu. Juriul final a fost format din Alexandru Darie, Luana Dragoiescu, Dana Dogaru, Florica Ichim si Maria Sirbu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Claudia Pătrășanu a cedat nervos 😲 Artista i-a deschis proces în instanță lui Gabi Bădălău:...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Un bărbat care a stat 22 de ani la închisoare a evadat chiar în ziua...
Actrița s-a prăbușit în casă! Dusă de urgență la spital și OPERATĂ
2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti...
Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de...
EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai...
Ajutor pentru pensionari din octombrie 2023! Banii se acordă prin casele de pensii
O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
Cel mai nou cuplu din showbiz! I-am prins împreună 😁 Ex-soția unui politician celebru, noapte...
SEMNELE care ANUNȚĂ un divorț! Dacă femeia face așa, ESTE CLAR că nu mai e...
HALEP E NEVINOVATĂ! I-au răsturnat verdictul
Imagini nemaivăzute cu Putin. Cum arăta înainte de-a ajunge președinte
Ioana Ginghină s-a căsătorit cu Cristi Pitulice. Imagini de la nunta atipică. Cei doi s-au...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...