Germania renunță la concurentul desemnat să o reprezinte la Eurovision. Cum a reușit Xavier Naidoo să provoace un uriaș scandal

Germania renunță la concurentul desemnat să o reprezinte la Eurovision.  Cum a reușit Xavier Naidoo să provoace un uriaș scandal
Publicat: 22/11/2015, 15:29

Xavier Naidoo, un cântăreț R&B cu origini indiene și africane, ale cărui albume s-au vândut în milioane de copii, a fost ales, joi seară, de postul public de televiziune german ARD, să reprezinte Germania la ediția de anul viitor a concursului Eurovision, ce va avea loc în orașul suedez Stockholm. Alegerea lui Xavier Naidoo a generat însă numeroase critici pe rețelele de socializare și în presa tradițională, iar, din acest motiv, Germania a decis să nu mai fie reprezentată de acest concurent la Eurovision 2016.

„Xavier Naidoo este un cântăreț minunat, care nu este rasist, nici homofob, după părerea mea”, a declarat Thomas Schreiber, directorul executiv al postului ARD. „Era evident că el este o persoană care polarizează opiniile în societate, dar ferocitatea reacțiilor ne-a surprins. Am judecat greșit”, a adăugat oficialul german.

Tabloidul Bild, publicația cu cele mai mari vânzări din presa germană, punea sub semnul întrebării alegerea lui Xavier Naidoo ca reprezentant al Germaniei, pe prima pagină a ediției sale de vineri. Anetta Kahane, fondatoarea Amadeu Antonio Foundation, o cunoscută asociație care luptă împotriva rasismului, a considerat, la rândul ei, că desemnarea lui Naidoo a reprezentat o alegere „problematică”.

Reacționând după decizia Germaniei de a-și schimba alegerea făcută, Xavier Naidoo, în vârstă de 44 de ani, a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a spus că se simte „în regulă” în legătură cu această chestiune și că, înainte de toate, postul ARD a fost acela care i-a cerut să concureze.

În această săptămână, artistul a respins și criticile formulate în mass-media după desemnarea sa ca reprezentant al Germaniei la Eurovision 2016, spunând că dorește să reprezinte o Germanie care este „deschisă în fața lumii” și tolerantă cu diversele religii și stiluri de viață.

Un cântec lansat de Xavier Naidoo în 2012, intitulat „Wo sind”, a fost aspru criticat de public, mass-media, politicieni și asociații pentru drepturile omului din Germania, întrucât sugera că homosexualii sunt pedofili.

În cadrul evenimentelor organizate anul trecut pentru a celebra reunificarea Germaniei, Xavier Naidoo a participat la un marș al grupării Reichsbuerger, ai cărei membri susțin înființarea unui nou Reich German, bazat pe frontierele din 1937, care includ teritorii vaste din Polonia și din câteva foste republici sovietice.

Într-un cântec pe care l-a lansat după criza financiară din 2008, Xavier Naidoo s-a referit la familia bancherilor Rothschild, ce are origini evreiești-germane, cu apelativul „Baronii Deadschild”, folosind, de asemenea, cuvântul „schmock”, un termen peiorativ în idiș.

Scandalurile și controversele politice reprezintă un element comun în universul concursului Eurovision, considerat, adeseori, „o combinație de kitsch, pop și interese geopolitice”, dar care este însă urmărit în fiecare an de multe milioane de telespectatori din Europa și din alte zone ale lumii.

Germania, care a terminat concursul Eurovision din acest an cu zero puncte, va desemna cât mai repede posibil un nou concurent care să o reprezinte la Eurovision 2016, a precizat Thomas Schreiber. Această țară a câștigat de două ori concursul Eurovision – în 1982 și în 2010.

Cea de-a 61-a ediție a Eurovision Song Contest se va desfășura la Globe Arena din Stockholm. Semifinalele Eurovision 2016 vor avea loc pe 10 și 12 mai, iar marea finală a competiției se va desfășura pe 14 mai, potrivit site-ului oficial al concursului.

Ediția de anul viitor a Eurovision se va desfășura în Suedia, după ce cântărețul MÃ¥ns Zelmerlöw a câștigat competiția din acest an, cu piesa „Heroes”.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015, de la Viena, cu melodia „De la capăt/ All Over Again”, ocupând locul al 15-lea în finala competiției.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion și Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993. Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ