Mihai Boeru
16.06.2016
Magazin

Google a descoperit „centrul lumii”. Unde este acesta localizat

Google a descoperit „centrul lumii”. Unde este acesta localizat
Serviciul Hărți de la Google a stabilit în urma unor complicate măsurători că "centrul lumii" se află la aproximativ 240 de km de capitala turcă, în satele din apropierea orașului Corum.

Analiza Google a pornit de la planiglob pe care gigantul IT a aplicat metode extrem de precise de localizare în urma cărora a stabilit că punctul al cărui simbol este disputat de muți ani se găsește în apropiere de Corum, în Turcia. Descoperirea a fost anunțată chiar de Google pe Twitter și preluată de numeroși utilizatori ai rețelei de socializare. 

Entuziasmat de concluziile celor de la Google primarul din Corum a organizat chiar și o conferință în piața din centrul localității. Corum este un oraș cu peste 200 de mii de locuitori și este capitala provinciei turce cu același nume. 

Disputa depre locul în care se găsește „centrul lumii” durează încă din secolul al XVll.

Primul candidat la acest titlu a fost chiar marea Piramidă din Gizeh, Egipt. Această presupunere a fost însă răsturnată în 1973 când un fizician american a calculat că „centrul lumii” este în Turcia, lângă Ankara. Orașul Corum a devenit un cadidat serios pentru acestă onoare, pentru prima dată în 2003 când germanul Holger Isenberg a stabilit după niște calcule că „buricul pământului” se află la Corum.

 

 

 

 

Inchide