Harta mondială a inteligenței. Pe ce loc se situează România în topul statelor cu cei mai deștepți locuitori

Redactor:
Cristina Andrei
România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește coeficientul de inteligență, cu un IQ mediu de 91, la egalitate cu locuitorii din Macedonia, dar peste cei din Serbia, Albania sau Muntenegru. Dacă ar fi să vorbim la nivel mondial, însă, țara noastră se situează pe poziția 13 din 43, arată datele sistematizate de Richard Lynn, profesor de psihologie, și Tatu Vanhanen, profesor de științe sociale, în lucrarea „Inteligența: Un concept unificator pentru științele sociale". Ceea ce mai dezvăluie, însă, această carte este și o tendință îngrijorătoare: aceea că IQ-ul mediu al europenilor este în scădere.

Care este motivul acestei deteriorări în ceea ce privește IQ-ul oamenilor timpului nostru? O explicație ar putea fi și sărăcia și condițiile de trai, dat fiind faptul că în istorie nivelul de inteligență a fost influențat de acești factori, precum din 1930 încoace, când IQ-ul europenilor a înregistrat un salt datorită accesului la educație și creșterii nivelului de trai. Din 2013 și până acum, însă, au fost realizate mai multe studii care au dovedit că unele cauze biologice, precum scăderea natalității și tendința acută de îmbătrânire a populației determină o scădere  în ceea ce privește nivelul de inteligență. 

Astfel, lucrarea citată demonstrează că uneori ceea ce se înțelege prin IQ este interpretat greșit ca fiind un atribut nativ, când, de fapt, cineva mai bine educat poate obține scoruri mai bune. Un bun exemplu ar fi țările nordice, acolo unde nivelul de inteligență a crescut în ultimele decenii, concomitent cu un acces extins la educație și cultură. 

Despre România se știe că are un acces la educație pe alocuri precar, motiv pentru care pe continent reușim să ne clasăm pe ultimele locuri, în vreme ce locuitorii din Finlanda, Estonia, Olanda și Elveția se află pe primul loc în raport cu nivelul de inteligență, cu un IQ mediu de 100 sau chiar peste. 

La nivel mondial, ne situăm pe aceeași treaptă cu state precum Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam, adică pe locul 13 din 43, arată harta mondială a IQ-ului. 

 

Inchide