Ion Cucu a murit la vârsta de 80 de ani. Fotograful i-a imortalizat în trecut pe Marin Preda, Nichita Stănescu și Petre Țuțea

Ion Cucu a murit la vârsta de 80 de ani. Fotograful i-a imortalizat în trecut pe Marin Preda, Nichita Stănescu și Petre Țuțea
Publicat: 24/05/2018, 13:30
Actualizat: 26/03/2019, 01:29

Fotograful care a surprins în mii de imagini istoria literaturii române în secolul XX a decedat în noaptea dinspre miercuri spre joi.

„Dacă am luptat pentru ceva este ca scriitorul să nu arate hidos, să n-arate strâmb, să nu te respingă fotografia lui. Asta a fost marea mea bătălie. Niciodată nu i-am cerut vreunui scriitor să-mi pozeze, să stea într-o parte sau alta, cu mâna în aer sau să privească peste ochelari. Și asta se solda cu un uriaș efort de a-l surprinde într-o imagine fotografică favorabilă lui. Niciodată nu am regizat o fotografie”, mărturisea Ion Cucu în volumul „Cum ar arăta viața fără fotografie?” (Casa de pariuri literare, București, 2010).

Ion Cucu s-a născut pe 29 august 1937, la București și a urmat studii de medicină, fără să le încheie. A debutat cu fotoreportaje în Scânteia Tineretului, dar consacrarea i-a adus-o seria de fotografii publicate începând cu 1975 în Luceafărul, la rubrica „O istorie a literaturii contemporane văzută de Ion Cucu”. Din 1990, publica săptămânal imagini din arhiva sa în România Literară.

Felul în care apar în mintea celor care nu i-au cunoscut chipurile lui Marin Preda sau al lui Nichita Stănescu se datorează lui Ion Cucu, autorul celor mai cunoscute fotografii înfățișându-i pe scriitori.

„Din filme scoteam doar fragmente. Am scos mai ales portret din Nichita, cele în care se află în grupuri le am, în mare parte, nepublicate. Pentru că nu le-am vizitat în întregime. Am clasicizat 50 de imagini cu Nichita și la un eventual album Nichita sigur că va trebui să scot și alte imagini. La fel stau lucrurile și cu Nicolae Breban, Fănuș Neagu, chiar și cu Petre Țuțea (mai puține, e adevărat, dar suficiente pentru un capitolaș bun), Cezar Baltag, Constantin Țoiu, Ileana Mălăncioiu, Ana Blandiana”, povestea Ion Cucu într-un interviu din 2010 pentru Ziarul de duminică (Ziarul Financiar).