Jackie Collins, autoarea unor romane vândute în 500 de milioane de exemplare, a murit

Redactor:
Florin Badescu
Jackie Collins, autoarea unor romane vândute în 500 de milioane de exemplare, a murit
Scriitoarea Jackie Collins, ale cărei romane cu tentă erotică au inclus adeseori personaje plasate în vârful industriei de la Hollywood, a murit sâmbătă, la vârsta de 77 de ani, au anunțat membrii familiei sale, informează Reuters.

Scriitoarea, sora mai tânără a actriței Joan Collins, a murit în reședința ei din Los Angeles din cauza unui cancer mamar, a precizat purtătoarea ei de cuvânt, Melody Korenbrot.

Jackie Collins, născută în Marea Britanie, a creat personaje complexe, mânate de dorință sexuală, putere și lăcomie, iar romanele sale au fost traduse în peste 40 de limbi și s-au vândut în peste 500 de milioane de copii pe plan mondial. Potrivit site-ului oficial al romancierei, Jackie Collins a scris 32 de romane și toate au ajuns pe lista de bestselleruri a publicației The New York Times.

Jackie Collins a urmat-o pe sora ei mai mare la Los Angeles atunci când era doar o adolescentă. A scris nu doar despre Hollywood, ci a avut succes în industria de divertisment și cu câteva romane ce au fost adaptate pentru televiziune.

„Sunt o povestitoare. Nu sunt o scriitoare de literatură clasică și nu am pretins niciodată că aș fi”, declara romanciera pentru agenția de presă Reuters, în 2008.

Printre romanele ei de succes s-a aflat și volumul din 1983 „Hollywood Wives”, despre o femeie care duce o viață de lux în spatele industriei filmului, dar și volumele „Lucky” (1985) și „Lady Boss” (1990) dintr-o serie dedicată unui personaj ambițios, Lucky Santangelo, care s-a născut într-o familie de mafioți.

Jackie Collins s-a confruntat însă și cu câteva controverse pe parcursul carierei sale, din cauza unor romane ale sale care au erau atât de „fierbinți” încât au șocat personalități din lumea întreagă.

Romanul ei de debut, „The World Is Full Of Married Men”, a fost considerat „murdar și dezgustător” de romanciera Barbara Cartland, o cunoscută autoare de romane de dragoste, și a fost interzis în Australia. Jackie Collins a spus că acel roman a fost „cu mult înaintea epocii sale” și prezenta povestea unei femei care își înșela soțul și destinul unei femei căreia îi plăcea să facă sex cu bărbați căsătoriți.

Jackie Collins le-a promis cititorilor ei că le va dezvălui povești reale de la Hollywood și a spus adeseori că scrie despre „oameni reali, dar deghizați”.

„În orice caz, personajele mele sunt mult mai cuminți – adevărul este mult mai bizar”, spunea celebra scriitoare într-un interviu publicat pe site-ul ei.

Jackie Collins spunea că vedetele de la Hollywood aveau încredere în ea și în felul ei de a scrie despre poveștile lor de viață pentru că ea cunoștea foarte bine regulile după care se ghidează locuitorii din „cetatea filmului” și pentru că ea respecta foarte mult instituția căsătoriei.

Însă Collins considera că viața ei personală era lipsită de scandalurile din romanele sale. Spunea că scrisul este o obsesie care va dura toată viața și obișnuia să se trezească în zori pentru a scrie cu frenezie. De asemenea, romanciera a dezvăluit faptul că a primit numeroase scrisori de la adolescente din lumea întreagă care i-au mărturisit că romanele sale le-au învățat lucruri importante despre viața sexuală a adulților.

Actrița Joan Collins, în prima declarație după moartea surorii sale, a spus pentru revista People că Jackie a fost cea mai bună prietenă a sa.

„Am admirat felul în care s-a luptat cu boala. A fost o persoană minunată, curajoasă și frumoasă. O iubesc”, a declarat actrița Joan Collins.

Scriitoarea Jackie Collins are trei fiice și a fost căsătorită cu Wallace Austin, în perioada 1960 – 1964, și cu Oscar Lerman, în perioada 1966 – 1992. A fost logodită cu Frank Calcangnini timp de patru ani, până la moartea acestuia, în 1998.

Inchide