JOHNNY DEPP revine în forță în MINAMATA, un thriller despre OTRĂVIREA unei întregi comunități japoneze în anii ’70

Redactor:
Silviu Bănilă
După o perioadă dominată de scandaluri și proiecte mai puțin inspirate, Johnny DEPP revine în forță în thriller-ul MINAMATA, o producție despre otrăvirea unei întregi comunități japoneze în anii '70.
Într-o primă imagine din filmul Minamata, regizat de Andrew Levitas, care l-a înrolat și pe Bill Nighy în proiect, îl putem vedea pe Johnny Depp în rolul fotografului de război W. Eugene Smith.
 
 
Andrew Levitas regizează filmul după un scenariu de David K. Kessler, care a adaptat cartea scrisă de Aileen Mioko Smith și W. Eugene Smith, transmite The Hollywood Reporter.
 
În thriller-ul Minamata, Smith (Depp) încearcă să mediatizeze cazul unei companii responsabilă pentru otrăvirea locuitorilor din Minamata, Japonia, în 1971. Gloria zilelor din cel de-al Doilea Război Mondial a apus și Smith este izolat, deconectat de la societate și carieră. Un vechi prieten, care reprezintă celebra publicație Life (Nighy) îl convinge pe Smith să se întoarcă în Japonia, pentru a expune o poveste îngrozitoare: anihilarea unei întregi comunități de pe coasta Japoniei.
 
 
foto: captură The Hollywood Reporter
 
William Eugene Smith (1918-1978) a fost un fotoreporter american, descris drept „cel mai important fotograf american care a dezvoltat eseul editorial fotografic”.
 
Smith a realizat numeroase fotografii în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar a documentat și poluarea devastatoare din Minamata, Japonia.
 
Albumul său de fotografie din 1948, Country Doctor, realizat pentru revista Life, este considerat drept „primul reportaj fotografic extins” din istoria fotografiei.
 
 
În ianuarie 1972, Smith a fost atacat de angajații Chisso Company (cea responsabilă pentru poluarea din Minamata), în Tokyo. Aceștia au încercat să împiedice publicarea materialelor despre efectele BOLII MINAMATA asupra lumii. Smith a supraviețuit atacului, dar a suferit leziuni iremediabile la un ochi.
 
sursa
 
Boala Minamata (sau Chisso-Minamata) este un sindrom NEUROLOGIC, cauzat de otrăvirea gravă cu MERCUR. Printre simptomele devastatoare se numără ataxia, paralizia membrelor, slăbiciunea mușchilor, pierderea vederii, a auzului, a vorbitului. În cazuri extreme, boala duce la nebunie, paralizie, comă și DECES, după săptămâni de agonie. O formă congenitală a bolii poate afecta fetușii în pântecul mamei.
 
Boala a fost descoperită inițial în orașul Minamata din prefectura Kumamoto din Japonia, în 1956. Aceasta a fost cauzată de deversarea de metilmercur în apa reziduală de către compania chimică Chisso Corporation, care a poluat regiunea între 1932-1968.
 
Agentul chimic extrem de toxic, acumulat în peștele din Golful Minamata și Marea Shiranui, a dus la otrăvirea populației. Oameni, câini, pisici, porci au continuat să moară timp de 36 de ani, iar guvernul și compania au luat măsuri MINORE pentru a preveni poluarea. În cazul animalelor, efectele au fost dintre cele mai severe (pisicile bolnave sufereau de „febra pisicii dansatoare”, o afecțiune devastatoare pentru mușchi).
 
La nivelul lunii martie 2001, 2.265 victime ale bolii Minamata au fost înregistrate oficial, 1.784 din acestea decedând. De asemenea, peste 10.000 de persoane au primit compensații financiare de la Chisso. În 2004, Chisso Corporation a plătit 86 milioane de dolari reprezentând daune materiale și a fost nevoită să ducă la bun sfârșit decontaminarea zonei. O a doua epidemie de Minamata a fost constatată în Prefectura Niigata, în 1965. 
 
 
 
sursa
 
 
sursa
Inchide