Jukebox și Mihai Trăstariu, printre finaliștii selecției naționale a Eurovision 2016

Jukebox și Mihai Trăstariu, printre finaliștii selecției naționale a Eurovision 2016
Publicat: 11/02/2016, 15:13

Cei 12 finaliști care vor intra în selecția națională Eurovision România 2016 au fost anunțați, joi, într-o conferință de presă, de reprezentanții Televiziunii Române.

După ascultarea celor 94 de melodii validate, juriul a avut sarcina de a alege doar 12 piese care să concureze pentru un loc pe scena Eurovision de la Stockholm.

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruț și Irina Baianț, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra și Mihai Băjinaru sunt cei pe care telespectatorii TVR și publicul îi vor vedea pe scena Sălii Sporturilor din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, șase dintre aceștia urmând să acceadă în finala selecției naționale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Titlurile pieselor din concurs sunt: Dream Walkers – „Let it Shine”, Jukebox – „Come on everybody”, Mihai Trăistariu – „Paradisio”, Ovidiu Anton – „Moment of silence”, Florena – „Behind the shadows”, Doru Todoruț și Irina Baianț – „The Voice”, Hayley Evetts – „Brand New Day”, Andra Olteanu – „Nai Nai”, Irina Popa – „Lasă-mă, eu te las”, Vanotek feat. The Code & Georgian – „I’m coming home”, Xandra -„Superhuman” și Mihai Băjinaru – „Never Too Late”.

„Ne bucurăm foarte mult că ne întâlnim cu prieteni în concurs. Am compus piesa într-o zi, de la 15.00 la 21.00, am vrut s-o înregistrez imediat, avem și o idee de spectacol scenic”, a declarat Alex Vasilache, liderul trupei Jukebox.

„Cu siguranță toți concurenții, ajutați de regizorul Dan Manoliu, vor pune în scenă show-uri frumoase, cu lumini, cu mișcare scenică. Pe de altă parte, vă spun că au fost nume consacrate care nu au trecut de preselecție, deoarece piesele nu scoteau în evidență o voce. Membrii juriului nu au recunoscut vocile din piese. Concursul îmbină partea componistică și calitățile interpretării”, a spus Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului.

„Sperăm că toți concurenții să se simtă ca acasă la Baia Mare, ne simțim mândri că astfel creștem prestigiul României și sperăm ca telespectatorii să simtă emoția concursului. Prețul unui bilet pentru accesul la spectacol, în Sala Polivalentă din Baia Mare, va fi de 5 lei”, a spus, la rândul său, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Anul acesta, în premieră, organizatorii vor publica pe site-ul eurovision.tvr.ro lista cu toate piesele înscrise la preselecție și punctajul celor care nu au intrat în semifinală. Cele 12 melodii calificate la selecția națională a Eurovision pot fi ascultate pe site-ul dedicat, la fel ca la edițiile precedente.

„Diferențele de punctaj au fost mici, dar, în ciuda dezbaterilor aprinse, atmosfera din biroul juriului a fost una constructivă, iar cei cinci membri ai juriului au ajuns la un consens în ceea ce privește lista celor 12 semifinaliști ai selecției naționale. Le mulțumesc încă o dată pentru efortul depus pe parcursul celor trei zile, la finalul cărora au ales artiștii care vor urca pe scena de la Baia Mare”, a declarat Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului, la încheierea preselecției.

Cei 12 semifinaliști au fost prezentați de TVR, joi, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Sala Media a Teatrului Național din București. Alături de echipa Eurovision a TVR condusă de Iuliana Marciuc, la conferința de presă a participat și Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, orașul-gazdă al selecției naționale din acest an.

În următoarele zile, concurenții încep pregătirea pentru show-urile de la Baia Mare, iar prima lor apariție televizată este programată pentru 19 februarie, la Berăria H din Capitală, într-un eveniment transmis în direct la TVR 1. Pe scenă vor urca atunci cei 12 semifinaliști ai selecției naționale, care vor interpreta piesele din concurs.

În acest an, la Eurovision au fost înscrise 94 de melodii, dintre care 92 au intrat în preselecție, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR, a cărui componență urmează să fie făcută publică. La verificarea dosarelor de înscriere, doi candidați au fost respinși, întrucât nu au respectat cerințele prevăzute în Regulament, precizează Televiziunea Română.

La ediția din acest an, sistemul de votare este unul nou. Din cele 12 piese din semifinală, șase vor accede în finală: patru alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finală, publicul este singurul care va vota și va alege reprezentantul României pentru scena de la Stockhom.

Selecția națională se va desfășura la Sala Sporturilor din Baia Mare, pe 4 și 6 martie, și va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internațional și online, pe www.tvrplus.ro.

Câștigătorul selecției naționale va urca pe scena de la Stockholm pe 12 mai, în a doua semifinală a concursului, iar finala va avea loc pe 14 mai.

Eurovision este o competiție muzicală internațională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din Europa. Prima ediție a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveția. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive și mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiștii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecției Naționale și participă la competiția europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanțe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminița Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling și Ovi – Oslo, 2010) și o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obținut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă și interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa „De la capăt”, ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor