Jurnalul lui „Anne Frank din Polonia” oferă noi detalii terifiante despre viața sub ocupația nazistă. În urmă cu 76 de ani, adolescenta a fost executată sumar de soldații germani

Redactor:
Silviu Bănilă
Detalii pe gândul

22.000 de evrei au fost adunați pentru a fi deportați în lagărele de exterminare, dar Renia a reușit să se ascundă într-un pod, la periferia ghetoului evreiesc, scrie Daily Mail.

Acolo, fata a scris un jurnal, aproape 700 de pagini despre viața îngrozitoare sub regimul nazist. În 1942, soldații germani au descoperit-o și au executat-o sumar.

Adolescenta a început să scrie jurnalul în ianuarie 1939, la opt luni de la invazia germană a Poloniei, care a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial.

Ultimele sale rânduri, din 25 iulie 1942, au fost așternute pe hârtie cu câteva zile înainte să fie prinsă de naziști. Jurnalul terifiant a reapărut undeva în New York, la sfârșitul anilor 1960 și povestea fetei a rămas un secret, care a ieșit la iveală recent. Sora lui Renia, Elizabeth Bellak, în vârstă de 87 de ani, vrea ca povestea surorii sale să fie cunoscută.

Jurnalul a fost publicat în Polonia și va avea și o versiune în engleză, în timp ce un producător pregătește documentarul despre experiențele lui Renia.

În jurnalul său, fata visează să ajungă în Franța și alte țări. „Am învățat limba franceză și dacă nu va fi război, voi merge în Franța. Aș fi vrut să merg înainte de acest moment, dar Hitler a invadat Austria, apoi Sudetenland, Cehoslovacia… și cine știe cine va urma. Într-un anumit fel, îmi afectează viața”.

Mai mult, adolescenta s-a îndrăgostit de un băiat, pe nume Zygmunt Schwarzer, cu câteva luni înainte ca naziștii să invadeze orașul său și să-i distrugă viața.

De la bucurie la agonie: „Văd execuții, crime”

Primul ei sărut a avut loc în 20 iunie 1941, pe măsură ce germanii își pregăteau invazia. „Acum știu ce înseamnă entuziasmul”, scria fata chiar înainte să împlinească 18 ani.

La scurt timp după idila ei, au început problemele. „Se întâmplă execuții, crime. Dumnezeule, ajută-ne! Lasă-ne să trăim, te implor!”, a scris Renia în jurnal.

Zygmunt a reușit să le ascundă pe Renia și sora ei în afara ghetoului, în grija unei familii creștine. Renia, alături de părinții lui Zygmunt, au stat ascunși într-un pod dintr-un imobil deținut de unchiul lui. Samuel Goliger era membru al Judenrat, însărcinat de naziști să administreze ghetourile și a avut privilegiul să locuiască în afara condițiilor mizere.

În jurnalul ei, Renia îl imploră pe Dumnezeu să o salveze, dar la două zile distanță, în 30 iulie 1942, ea și părinții lui Zygmunt au fost executați de soldații naziști. La o zi după tragedie, Zygmunt a revenit în casa respectivă din propria ascunzătoare și a găsit jurnalul Reniei. Tânărul a avut propria intervenție în jurnal: „Trei au fost împușcați! Trei vieți pierdute! S-a întâmplat aseară, la ora 22.30. Soarta a decis să mi-i ia pe cei mai dragi. Viața mea s-a terminat. Aud doar focuri de armă…Draga mea Renia, ultimul capitol din jurnalul tău este complet”.

Tomasz Magierski, regizorul din Manhattan care se documentează pentru filmul despre Renia, a declarat că probabil vecinii i-au pârât pe evreii ascunși în pod. „Este totuși o enigmă. Nu știm dacă vecinii polonezi sau cei din Judenrat i-au trădat”.

„Este cea mai bună poveste nespusă din istorie”, a mai spus Magierski. Bellak a emigrat în SUA cu mama ei, ca și Zygmunt, care le-a predat jurnalul.

foto: captură Daily Mail/Renia Spiegel/Facebook

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Moment tulburător pentru a marca cinci ani de la Colectiv. Ce s-a întâmplat în București
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
Cel mai mare secret! Nicolae Ceausescu a fost indragostit nebuneste de o alta femeie. Elena...
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur,...
Secretul bine ascuns din vila Elenei Ceaușescu. Cum își teroriza angajații. Viclenia ei nu avea...
Profeția TULBURĂTOARE pentru omenire! Vor MURI și mai mulți oameni. Covid n-a însemnat nimic...
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Ruby, motivul pentru care nu s-a căsătorit până acum: „Nu mă văd mireasă prea curând”
Inchide