Jurnalul lui „Anne Frank din Polonia” oferă noi detalii terifiante despre viața sub ocupația nazistă. În urmă cu 76 de ani, adolescenta a fost executată sumar de soldații germani

Publicat: 04/04/2018, 16:27

22.000 de evrei au fost adunați pentru a fi deportați în lagărele de exterminare, dar Renia a reușit să se ascundă într-un pod, la periferia ghetoului evreiesc, scrie Daily Mail.

Acolo, fata a scris un jurnal, aproape 700 de pagini despre viața îngrozitoare sub regimul nazist. În 1942, soldații germani au descoperit-o și au executat-o sumar.

Adolescenta a început să scrie jurnalul în ianuarie 1939, la opt luni de la invazia germană a Poloniei, care a declanșat cel de-al Doilea Război Mondial.

Ultimele sale rânduri, din 25 iulie 1942, au fost așternute pe hârtie cu câteva zile înainte să fie prinsă de naziști. Jurnalul terifiant a reapărut undeva în New York, la sfârșitul anilor 1960 și povestea fetei a rămas un secret, care a ieșit la iveală recent. Sora lui Renia, Elizabeth Bellak, în vârstă de 87 de ani, vrea ca povestea surorii sale să fie cunoscută.

Jurnalul a fost publicat în Polonia și va avea și o versiune în engleză, în timp ce un producător pregătește documentarul despre experiențele lui Renia.

În jurnalul său, fata visează să ajungă în Franța și alte țări. „Am învățat limba franceză și dacă nu va fi război, voi merge în Franța. Aș fi vrut să merg înainte de acest moment, dar Hitler a invadat Austria, apoi Sudetenland, Cehoslovacia… și cine știe cine va urma. Într-un anumit fel, îmi afectează viața”.

Mai mult, adolescenta s-a îndrăgostit de un băiat, pe nume Zygmunt Schwarzer, cu câteva luni înainte ca naziștii să invadeze orașul său și să-i distrugă viața.

De la bucurie la agonie: „Văd execuții, crime”

Primul ei sărut a avut loc în 20 iunie 1941, pe măsură ce germanii își pregăteau invazia. „Acum știu ce înseamnă entuziasmul”, scria fata chiar înainte să împlinească 18 ani.

La scurt timp după idila ei, au început problemele. „Se întâmplă execuții, crime. Dumnezeule, ajută-ne! Lasă-ne să trăim, te implor!”, a scris Renia în jurnal.

Zygmunt a reușit să le ascundă pe Renia și sora ei în afara ghetoului, în grija unei familii creștine. Renia, alături de părinții lui Zygmunt, au stat ascunși într-un pod dintr-un imobil deținut de unchiul lui. Samuel Goliger era membru al Judenrat, însărcinat de naziști să administreze ghetourile și a avut privilegiul să locuiască în afara condițiilor mizere.

În jurnalul ei, Renia îl imploră pe Dumnezeu să o salveze, dar la două zile distanță, în 30 iulie 1942, ea și părinții lui Zygmunt au fost executați de soldații naziști. La o zi după tragedie, Zygmunt a revenit în casa respectivă din propria ascunzătoare și a găsit jurnalul Reniei. Tânărul a avut propria intervenție în jurnal: „Trei au fost împușcați! Trei vieți pierdute! S-a întâmplat aseară, la ora 22.30. Soarta a decis să mi-i ia pe cei mai dragi. Viața mea s-a terminat. Aud doar focuri de armă…Draga mea Renia, ultimul capitol din jurnalul tău este complet”.

Tomasz Magierski, regizorul din Manhattan care se documentează pentru filmul despre Renia, a declarat că probabil vecinii i-au pârât pe evreii ascunși în pod. „Este totuși o enigmă. Nu știm dacă vecinii polonezi sau cei din Judenrat i-au trădat”.

„Este cea mai bună poveste nespusă din istorie”, a mai spus Magierski. Bellak a emigrat în SUA cu mama ei, ca și Zygmunt, care le-a predat jurnalul.

foto: captură Daily Mail/Renia Spiegel/Facebook

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului