La Alexandria se joacă teatru o singură dată pe an: când vor „liceenii”

Publicat: 03/08/2013, 15:51
Actualizat: 30/07/2014, 01:49

În Alexandria nu există cinematograf. Nici teatru. Doar o Casă de Cultură pe scena căreia, până acum opt ani, nu urcau actori. Asta avea să se schimbe în 2006, la inițiativa unor liceeni care, cu mult entuziasm și un gram de inconștiență – după cum mărturisesc acum – , au creat Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS.

Totul a crescut de la an la an, semn că intuiția lui Marcel Iureș, unul dintre actorii care au sprijinit evenimentul încă de la prima ediție, a fost bună: „Cu cât este mai dificil la început, cu atât o să fie mai mare succesul în viitor”.

Festivalul Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis” ajunge în acest an la cea de-a VIII-a ediție și se va desfășura în Alexandria, în perioada 8-16 august. Timp de zece zile, festivalul va anima reședința județului Teleorman și-i va implica pe tineri într-un eveniment „despre ei”. Pentru că, așa cum a povestit pentru gândul Alexandru Ion, unul dintre fondatorii Ideo Ideis, e vorba de mai mult decât un simplu concurs pentru liceeni.

„În general, noi nu punem accent pe partea de competiție. Festivalul are partea asta, dar nu rezidă în ea”, a explicat Alexandru.

Astfel, pe lângă comptetiția propriu-zisă, la care sunt înscrise nouă trupe din întreaga țară, Idei Ideis include și alte activități dedicate tinerilor participanți sau vizitatorilor înscriși anterior: ateliere de dramaturgie, coregrafie, muzică și ritm, scenografie sau educație vizuală, dezbateri inspirate de TED Conferences și întâlniri cu actori sau specialiști din domenii conexe.

În plus, locuitorii din Alexandria se pot bucura deopotrivă de festival, fiind invitați să participe la evenimente la care accesul este gratuit: spectacole pentru copii, ateliere pentru copii și părinți organizate în colaborare cu PsihArt, animații de stradă. De asemenea, intrarea este liberă și la piesele liceenilor din competiție.

Foto: ideoideis.ro

Totodată, pentru că aceasta este „singura perioadă din an când în Alexandria se joacă teatru”, programul Ideo Ideis include și o serie de spectacole speciale, invitate, printre care: „Femeia care și-a pierdut jartierele” (regia Silviu Purcărete), „Colibri” (regia Florin Piersic Jr.), „Biloxi Blues” (regia Iarina Demian), „Fă-mi loc” (regia Radu Beligan), „Elixirul” (regia Mihai Gruia Sandu) și „Zi că-i bine” (regia Florin Piersic Jr).

Prețul biletelor la aceste piese este de aproximativ 10 lei.

„În timp, s-a creat o cerere. Oamenii sunt din ce în ce mai interesați să vină la teatru. Anul acesta vom crea un al doilea spațiu unde se va juca”, a povestit Alexandru Ion, precizând că, pe lângă piesele ce vor fi puse în scenă la Casa de Cultură din oraș, alte șapte spectacole se vor desfășura într-o sală pusă la dispoziție de un restaurant pizzerie.

„O explozie de inconștiență”

Când le-a venit ideea înființării festivalului, Andreea Borțun, Alexandru Ion și Oana Nedelea erau doar „niște puști”.

„Eu aveam 18 ani, Andreea avea 15 ani, iar Oana avea 16 ani”, spune Alexandru. „Noi aveam o trupă de teatru cum sunt toate trupele acestea care vin la noi acum și mergeam pe la alte festivaluri prin țară. Însă toate festivalurile la care mergeam noi atunci erau în limba engleză. Simțeam o frustrare. Deși ne plăcea și ne-a folosit chestia asta, era un element de disconfort faptul că trebuia să jucăm în engleză. Și a apărut la un moment dat ideea aceasta: ia să facem un festival în română. Și l-am făcut! Eram niște tineri care doreau să facă un festival de teatru în română, la ei acasă”.

Așadar, ideea care încolțise în mintea tinerilor în anul 2006 avea să-i transforme din participanți la festivaluri de teatru pentru liceeni, la organizatorii singurului eveniment de acest gen în limba română.

„Totul a fost atunci o explozie de inconștiență, în sensul că noi nu știam la ce ne aruncăm. A trebuit să producem niște forme legale ca să putem să gestionăm toate astea. A trebuit să ne facem o asociație…”, îți amintește Alexandru acum.

Asta nu i-a oprit însă, iar prima ediție a Festivalului Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS l-a adus în Alexandria chiar și pe actorul Marcel Iureș.

„Cineva de la agenția de creație la care lucram în anul acela îl știa (pe Marcel Iureș, n. red), i-a povestit ce se întâmplă și el a sunat și ne-a spus: >. Ani mai târziu l-am întrebat ce anume l-a făcut să vină, mai ales că noi nu aveam nimic pe masă, nimic concret care să arate ce am reușit să facem până atunci sau ce urmează să facem. Răspunsul dumnealui a fost însă foarte simplu: >”.

Foto: ideoideis.ro

De atunci, actorul a fost alături de ei an de an, cu o singură excepție – când a fost plecat din țară. Lui i s-au alăturat de-a lungul timpului și alte nume, precum Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Cătălin Ștefănescu și Marius Manonle, care sunt totodată și membri ai juriului competiției la care participă cele nouă trupe de liceeni.

Un festival „despre ei”, despre adolescenți

Chiar dacă a pornit de la ideea unui concurs pentru liceeni, Ideo Ideis înseamnă azi mai mult decât atât. Este o formă alternativă de educație, o modalitate prin care tinerii care aleg să participe se descoperă pe ei, învață să comunice, câștigă încredere în sine.

„Ne place să credem că după experiența aceasta sunt mai deschiși, mai siguri pe ei, mai comunicativi, mai lejeri în a se exprima în public, mai sociabili. Produce un tip de deschidere pe care eu însumi am resimțit-o atunci când am fost participant la genul acesta de festivaluri”, a explicat Alexandru Ion pentru gândul. „Cred, dar încerc să nu generalizez, că devin mult mai siguri pe ei. Iar asta e foarte important. Nu vreau să fiu melodramatic, dar în perioada adolescenței acesta este un lucru foarte important. Vorbesc din experiență proprie. E important să simți că și tu contezi”, a adăugat el.

Și poate că-i adevărat: anul acesta, pe lângă cei 156 de liceeni care fac parte din trupele concurente, 35 de tineri din Alexandria și alți 46 din țară s-au înscris pentru a participa la atelierele și celelalte evenimente Ideo Ideis.

Atelierele vor fi susținute de tineri actori și regizori, care, la rândul lor, vor fi coordonați de Uta Plate, pedagog teatral la Teatrul Schaubühne din Berlin.

Foto: ideoideis.ro

Totuși secțiunea „Competiție” rămâne importantă. La fiecare ediție a festivalului se înscriu în medie 30-40 de trupe din întreaga țară. Înscrierile se fac online și includ trimiterea unei filmări de 10-15 minute cu momente relevante ale spectacolului pe care îl propun și o descriere a acestuia. Anul acesta însă, fiecare membru al trupelor înscrise a trebuit să trimită și răspunsul filmat la întrebarea „Ce așteptări ai de la experiența Ideo Ideis?”.

„Cumva asta ne oferă acces la cum sunt ei. Îi vezi pe ei, nu în interiorul unui rol. Pentru că deși este foarte importantă calitatea spectacolului, în procesul de aplicație ne intersează foarte tare ca oamenii să își dorească să vină acolo. Iar asta se simte mai ales dacă îi vezi vorbind. Nu avem pretenția că suntem mari psihologi, dar se simte chestia asta. Pe principiul >”, a afirmat Alexandru.

La Ideo Ideis 2013, cele nouă trupe selectate să intre în concurs sunt: AS (București) , cu piesa „Never let me go”, Atelierul de Teatru (Botoșani) cu „Să nu mă părăsești”, Bon Ton (Iași) – „Dresați și oameni?”, Brainstorming (București) – „Cină cu prieteni”, Drama Club (Botoșani) – „La lilieci”, Oglinzi (Sinaia) – „Crize”. Protha (Panciu) – „Prințesa și porcarul”, Theatron (Vulcan) – „Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat” și Yorick (București) cu spectacolul „Petrecerea”.

La final, sunt acordate premii pentru „Cel mai bun spectacol”, „Cea mai bună actriță în rol principal”, „Cea mai bună actriță în rol secundar”, „Cel mai bun actor în rol principal”, „Cel mai bun actor în rol secundar”, „Premiul Ideo Ideis” și „Premii speciale”.

„Cel mai bun spectacol” din acest an de la Ideo Ideis va fi invitat și pus în scenă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în 2014.

Despre Alexandru Ion, Andreea Borțun și Oana Nedelea

Alexandru Ion a absolvit UNATC în anul 2009. Imediat după aceea a urmat cursurile unui master de Actorie, iar anul acesta a absolvit și un master de Teatrologie, marketing și management cultural. În timpul anului, joacă la Teatrul Metropolis, la ArCuB și la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, în patru spectacole regizate de Victor Ioan Frunză.

Andreea Borțun, a absolvit, de asemenea UNATC. Este scenaristă, iar scurt-metrajul „Mr. Moonlight”, pe care ea l-a scris, a primit în acest an Mențiunea Specială la „Robert Bosch Stiftung Co-Production Prize”.

În prezent, Oana Nedelea lucrează ca Social Media & Digital Strategist la MRM Worldwide, McCann Group.

Mai multe detalii despre Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS puteți găsi aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani