• Publicat:
  • Actualizat:
Magazin

La Mulți Ani, maestre! La Mulți Ani, Radu Beligan!

La Mulți Ani, maestre! La Mulți Ani, Radu Beligan!
Actorul Radu Beligan, care ne-a încântat mai bine de șapte decenii cu filmele și piesele sale de teatru, își sărbătorește astăzi ziua de naștere

Actorul Radu Beligan, care ne-a încântat mai bine de șapte decenii cu filmele și piesele sale de teatru, își sărbătorește astăzi ziua de naștere.

„Iubesc teatrul, care este arta de a povesti opozițiile. Teatrul te învață să-l cunoști și să-l iubești pe celălalt”, mărturisește actorul pe site-ul dedicat lui.

Născut în 14 decembrie 1918, în Galbeni (Filipești) – Bacău, Radu Beligan este urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă. În cele peste șapte decenii de carieră în teatru, film și radio, maestrul Radu Beligan a interpretat roluri celebre în dramaturgia română (Caragiale, Delavrancea, Camil Petrescu, Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Sebastian, Ciprian, Baranga, Mirodan) și străină (Shakespeare, Goldoni, Gogol, Cehov, Shaw, Gorki, Camus, Jules Romains, Ionescu, Anouilh, Jean Claude Brisville, Durenmatt, Eduardo de Filipo, Albee, Shaffer, Susskind, Neil Simon, Umberto Eco).

Radu Beligan a fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al lui Eugen Ionescu. Vezi aici o scurtă biografie a lui.

Inchide