LAST CHRISTMAS. Biografia lui George Michael, superstarul care a murit în prima zi de Crăciun

LAST CHRISTMAS. Biografia lui George Michael, superstarul care a murit în prima zi de Crăciun
Publicat: 26/12/2016, 07:18

Georgios Kyriacos Panayiotou, cunoscut mai bine drept George Michael, s-a născut pe 25 iunie 1963. Deși a ajuns cunoscut în întreagă lume că fiind jumătatea duo-ului Wham, George Michael și-a asigurat faima odată cu apariția primului sau album solo – „Faith”, lansat în 1987. Discul s-a vândut până în prezent în peste 20 milioane de copii în întreaga lume.

Michael s-a născut în Finchley, în nordul Londrei. Tatăl său, pe nume Kyriacos Panayiotu, grec de origine cipriotă, era managerul unui restaurant, după ce s-a mutat în Marea Britanie în 1950. Acesta și-a schimbat numele în Jack Panos.

Bunicul lui Michael din partea mamei era de origine britanică, iar bunica provenea dintr-o familie de evrei. Fiica acestora și mama lui Michael, Lesley Angold Harrison, o fostă dansatoare, a murit de cancer în 1997.

Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în casa părintească din Londra. Cariera să de artist a început prin înființarea unei trupe (care a rămas necunoscută, de altfel) cu numele The Executive, alături de prietenii Andrew Ridgeley, Paul Ridgeley, Andrew Leaver and David Mortimer (cunoscut și sub numele de David Austin). A terminat, la fel precum surorile sale, Liceul Kingsbury.

În 1981, formează împreună cu Andrew Ridgeley duo-ul Wham!. Primul album al trupei, „Fantastic”, a fost un succes instant, la mai puțin de un an lansând primul lor single, „Wham Rap! (Enjoy What You Do)”.

Cel de al doilea single, „Young Guns (Go For It)” este primul lor cântec în top ten-ul britanic. Urmează „Bad Boys”, „Club Tropicana”, „Wake Me Up Before You Go-Go”, „Freedom”, „Last Christmas/Everything She Wants”, „I’m Your Man” și al doilea album „Make It Big”, informează Best Music.

În această perioadă, George Michael face backing vocals pentru David Cassidy („The Last Kiss” – 1985) sau Elton John („Nikita” și „Wrap Her Up”).

Turneul Wham! din China în aprilie 1985 a fost primul din această țară al unei trupe pop din Vest, generând o impresionantă campanie media. Pe baza acestui turneu a fost realizat și documentarul „Foreign Skies: Wham! In China” de către Lindsay Anderson și Martin Lewis.

După succesul pe care piesele solo „Careless Whisper” (1984) și „A Different Corner” (1986) le-a cunoscut, zvonurile despre dezbinarea Wham! au fost confirmate, nu înainte de a mai lansa un album și a susține un concert cu casele închise la Wembley, unde s-a difuzat în premieră și documentarul amintit mai sus.

Primul album solo, intitulat „Faith” s-a bucurat de un succes enorm. Discul a devenit number one atât în State cât și în Marea Britanie, marcând nu mai puțin de patru single-uri pe primul loc în Statele Unite.

„Careless Whisper”, compus de Michael pe când avea 17 ani, a devenit unul dintre cele mai difuzate cântece ale deceniului respectiv, fiind votat de ascultătorii londonezi în ianuarie 1995 drept cea mai iubită piesă a tuturor timpurilor. El însuși a fost ales „Cel mai bun solist al anului”.

Până în prezent, artistul a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, conform site-ului sau oficial. A cântat alături de mai mulți artiști renumiți precum Elton John – controversatul cântec de protest adus războiului din Iraq – „Shoot the Dog” sau Paul McCartney (clasica piesă Beatles „Drive My Car” în cadrul Live 8, 2005).

La sfârșitul lui 2006, el a primit 3 milioane de dolari pentru un concert de o oră la Moscova, spectacol susținut în fața a 300 de invitați. Petrecerea de revelion a fost organizată de miliardarul rus Vladimir Potanin, George Michael deținând astfel recordul de cel mai bine plătit artist care a cântat în Rusia, depășindu-o pe Christina Aguilera, care performase la nunta oligarhului rus Andrei Melnichenko în 2005.

În martie 2007, artistul a anunțat un turneu european susținut pe stadioane din mai multe țări, prima locație fiind Danemarca (18 mai 2007). Printre destinații se număra și Stadionul Național „Lia Manoliu” din București (31 mai 2007).

Inițial rezervat asupra orientărilor sale sexuale, George Michael a confirmat în cele din urmă că este homosexual, după numeroase scandaluri publice de indecență. Piesa „Jesus to a Child” este de fapt un tribut adus fostului său partener Anselmo Feleppa, decedat din cauza virusului HIV.

De-a lungul timpului, cântărețul s-a confruntat și cu dependența de droguri, fiind implicat în mai multe incidente ce au avut la bază consumul de stupefiante.

Este cunoscut pentru acțiunile sale caritabile, dar și pentru atitudinile politice pe care le-a luat de-a lungul timpului (majoritatea condamnând politica războinică a președintelui Bush și a premierului britanic Tony Blair).

Superstarul George Michael „a murit în pace, acasă” în locuința sa din Oxfordshire pe 25 decembrie 2016, a declarat impresarul său.

Poliția a declarat că Serviciul de Ambulanță South Central a fost chemat la proprietatea sa din Goring în Oxfordshire la 13:42 GMT. Ulterior, Poliția a anunțat că nu au existat circumstanțe suspecte.

Într-o declarație, impresarul lui George Michael a spus: „Este mare tristețe, confirmăm că fiul nostru iubit, frate și prieten, George a trecut în neființă acasă după perioada de Crăciun”.

La începutul acestei luni a fost anunțat ca producătorul și compozitorul Naughty Boy lucra cu Michael pentru un nou album.

„Familia cere ca intimitatea lor să fie respectată în această perioadă dificilă și emoțională. Nu va fi nici un comentariu în acest stadiu.”
În 2011, Michael a amânat o serie de concerte după ce a fost dus la spital pentru tratament pentru pneumonie.

După un tratament într-un spital din Viena, el a avut o apariție lacrimi în ochi în afara casei sale din Londra și a declarat că a fost fericit că a supraviețuit.

Medicii i-au spus ca a efectuat o traheotomie pentru a menține căile respiratorii deschise și el a fost inconștient pentru o parte a tratamentului în spital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase