„Leaving Neverland”, film despre abuzurile sexuale ale lui Michael Jackson asupra minorilor, ACLAMAT la festivalul Sundance

Leaving Neverland, film despre abuzurile sexuale ale lui Michael Jackson asupra minorilor, ACLAMAT la festivalul Sundance
Publicat: 28/01/2019, 16:58
Actualizat: 25/03/2019, 22:51

Wade Robson, care susține că a fost abuzat sexual de Michael Jackson de la 7 la 14 ani, și James Safechuck au făcut publice acuzațiile lor după moartea cântărețului, în 2009.

‘Leaving Neverland’: A bombshell new documentary detailing sexual abuse allegations against Michael Jackson premiered today at #Sundance to a shellshocked audience. Our review: https://t.co/UbAEjuLano pic.twitter.com/jkV635XOw4

— Rolling Stone (@RollingStone) January 26, 2019

Filmul, cu o durată de patru ore, regizat de cineastul premiat cu BAFTA Dan Reed, va fi difuzat în două părți pe postul TV britanic Channel 4 și pe HBO în această primăvară și urmărește povestea celor doi, din momentul în care l-au cunoscut pe cântăreț, aflat în culmea succesului său muzical, în anii ´80 și până în momentul în care traumele suferite în copilărie au început să se facă simțite în viața lor de adulți. În afara relatărilor făcute de cei doi, filmul reține și povestirile oferite de rudele bărbaților, dar și vocea lui Jackson însuși așa cum apare în înregistrările trimise lui Robson.

„LEAVING NEVERLAND: Nu vei mai vrea să asculți niciodată muzica lui Michael Jackson”, susțin unii utilizatori Twitter.

„Nu avem cum să schimbăm ceea ce ni s-a întâmplat. Și nu avem ce face în legătură cu Michael,” a declarat Robson în dialogul cu publicul de după proiecția din festival, dar și-a arătat speranța ca prin acest film să reușească să le facă pe alte victime ale abuzului să se simtă mai puțin izolate și să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește pedofilia.

Protagoniștii documentarului au afirmat că nu au fost plătiți să apară în film și că nici nu se așteaptă la vreun fel de beneficii din acest punct de vedere.

Moștenitorii lui Michael Jackson au catalogat pelicula drept „un atac la persoană de tip tabloid, de felul celor pe care Michael Jackon le-a suportat în timpul vieții, și acum, și după moarte”.

Unul dintre cei doi bărbați a fost chiar martorul apărării și a semnat o declarație în care nega orice agresiune, în procesul din 2005, în urma căruia Jackson a fost achitat de acuzațiile de pedofilie. Ulterior, bărbatul și-a schimbat poziția, încercând chiar să deschidă o acțiune în instanță în 2013, aratăAssociated Press.

Taj Jackson, nepotul cântărețului, a lansat o campanie de strângere de fonduri online pentru a finanța un documentar care să apere memoria lui Michael. Campania, care este prezentată ca un răspuns la lansarea documentarului „Leaving Neverland”, vineri, la Festivalul Sundance, a adunat în primele zile 25.000 de dolari din cei 777.000 de dolari de care este nevoie, remarcă The Independent.

În același timp, pagina care prezenta documentarul „Leaving Neverland” pe platforma specializată IMDB a titrat pentru o jumătate de oră „Liar, Liar 2: The Wade Robson and Jimmy Safechuck Story” (Mincinos, Mincinos 2: Povestea lui Wade Robson și Jimmy Safechuck).

Și în fața Teatrului Egiptean, unde a avut loc proiecția în premieră a documentarului, era anunțat un protest al fanilor, dar s-a dovedit că numărul polițiștilor a fost mai mare decât cel al manifestanților, relatează Variety.

The Michael Jackson documentary #LeavingNeverland inspires a sparsely attended protest at #Sundance https://t.co/699sF2HuGf pic.twitter.com/Pe8di1uC3g

— Variety (@Variety) January 25, 2019

Festivalul Sundance are loc în perioada 24 ianuarie – 3 februarie, în Park City din Utah (SUA).

Leaving Neverland, documentarul lui Dan Reed, spune povestea a doi copii de 7, respectiv 10 ani, care ar fi avut o relație cuRegele Muzicii Pop, Michael Jackson. În prezent, aceștia au în jur de 30 de ani și susțin că au fost abuzați sexual de Jackson, vorbind totodată despre cum s-au „împăcat cu ideea”, în decursul anilor.

„Este o nouăîncercare nefericităde a profita de averea lui Michael Jackson. Wade Robson și James Safechuck au declarat sub jurământ că Michael nu s-a purtat niciodată nepotrivit cu ei. Safechuck și Robson, ultimul fiind poreclit „maestrul minciunilor„, i-au dat în judecată pe reprezentanții lui Michael, cerând milioane de dolari. Ambele cazuri au fost respinse. Acest așa-numit „documentar” reprezintă o reeditare a acuzațiilor false. Este incredibil cum un regizor respectabil se poate implica într-un asemenea proiect!”, au declarat cei care se ocupă de moștenirea financiară și culturală lăsată în urmă de Michael Jackson, scrieThe Hollywood Reporter.

Lui Michael Jackson i-au fost aduse numeroase acuzații de pedofilie. În 1993, Jackson a fost acuzat că a abuzat sexual un băiat în vârstă de 13 ani, Jordan Chandler. Artistul a negat acuzațiile și totul s-a încheiat printr-o înțelegere civilă care s-a ridicat la 23 de milioane de dolari. În 2005, un juriu a stabilit că Jackson nu se face vinovat de molestarea sexuală a lui Gavin Arvizo, care, la momentul presupuselor fapte, avea 13 ani. În 2013 și 2014, după decesul lui Jackson, în 2009, au mai fost intentate două procese, de Wade Robson și James Safechuck, care au susținut că artistul i-a molestat sexual la începutul anilor 1990, pe când erau copii. Ambele cazuri au fost respinse în instanță pentru că faptele au fost prescrise.

Michael Jackson a murit la vârsta de 50 de ani, pe 25 iunie 2009, în urma unei intoxicații grave cu propofol, un anestezic puternic utilizat în spitale, pe care starul îl folosea la domiciliu ca somnifer, cu complicitatea medicului Conrad Murray, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles și efectua repetiții intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat „This Is It Tour”, care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la Londra.

Medicul personal al cântărețului, Conrad Murray, a fost găsit vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la patru ani de închisoare. El a fost eliberat în octombrie 2013, după ce a petrecut aproape doi ani în închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase